• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta od zera

OP
OP
M

Maybach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok, w czwartek dostaje pieniądze; kupuję podstawowe narzędzia i inne pierdoły i może już w ten weekend zacznę cokolwiek robić. Jeśli po kupieniu "drobnicy" zostanie mi przyzwoita ilość pieniędzy, to kupuje przez internet tory Roco Line, jeśli zostaną grosze, to na początku powinny wystarczyć ze dwa flexy. W czasie najbliższego weekendu nie spodziewam się żadnych prac, bo w sobotę będę większą część dnia poza domem (otwarcie stacji metra Młociny), a w niedzielę jadę do znajomego modelarza (niestety nie kolejowy - tworzy "makietki" do gry bitewnej Władca Pierścieni, ale zawsze jakaś praktyka i podejrzenie warsztatu - wydaje mi się, że dla początkującego jest to bezcenne). W tygodniu praktycznie nie dysponuję czasem (mieszkam 38km od Warszawy, 2km od linii kolejowej nr 7; dojazd kibelkiem do Śródmieścia trwa równiutką godzinę; po drodze jest całkiem niezły widok na Olszynkę Grochowską) zwykle jestem w domu o osiemnastej i muszę jeszcze odrobić lekcje. Więc praca będzie się posuwała głównie w weekendy. Dlatego pierwszych zdjęć możecie się spodziewać w przyszłą niedzielę.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
Maybach napisał(a):
Drugą sprawa to sterowanie. W tym przypadku wybór jest dość prosty, bo fundusz początkowy (500 do 700PLN)
Z mojej wiedzy i doświadczenia :
Z taką kasą to możesz sobie kupić 1-2 zestawy startowe i rozłożyć tory na podłodze.:D
Koszt budowy modułu czy torta dziesięciokrotnie przewyższy Twój planowany budżet. :LOL:
Maybach napisał(a):
wybieram analogowe.
Tylko tak Ci się wydaje. Torowisko wykonane w analogou nie dość, że jest droższe to na dodatek bardziej pracochłonne.
Maybach napisał(a):
Kolejny problem - bawić się w robienie torta, czy zrobić porządny moduł.
Robić 2-3 moduły jednotorowe i na dodatek w linii prostej. Kasy Ci starczy na ich wykonanie i jeszcze zostanie na parę wagonów.

OP
OP
M

Maybach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nad czymś takim też się zastanawiam. Akurat dzisiaj kupiłem sobie parę rzeczy. Lokomotywkę Mehano EMD SD 35 (z myślą o przerobieniu na ET22 albo SM31) i zestaw torowy Piko A (do jazd testowych)

Zaczęliśmy też razem z tatą myśleć nad samą makietą, ale są to dopiero wstępne rozmowy, głównie na temat tego, ile ma miejsca zajmować;

Niestety, dodatkowe nieplanowane wydatki znacznie uszczupliły mój portfelik, więc wątpię czy przed świętami cokolwiek ruszy. A później powolutku.

OP
OP
M

Maybach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chyba można przenieść temat na bocznicę... Ostatecznie odrzuciłem H0 z braku miejsca (pomimo poczynionych już zakupów - oprócz wspomnianego loka mehano kupiłem jeszcze pikowskiego ES64F4 CTL, którego sobie chwalę - mimo wszystko nie zamierzam go spieniężać), przez chwilę rozważałem eNkę, ale ceny (BR146.2+3piętrusy - polubiłem te składy będąc w zeszłym roku w Niemczech - ponad 1100PLN; nie chcę kupować jakiejś starej ludmiły itp. do której nie czuję sympatii) są znacznie za wysokie jak na mój portfelik. Uzbierawszy takie pieniądze wolałbym je przeznaczyć n.p. na nowy rower, którego brak daje mi się we znaki... A niestety nie mogę liczyć na wsparcie finansowe rodziny. Taka polska rzeczywistość...

Do tematu modelarstwa kolejowego chciałbym wrócić po zyskaniu niezależności finansowej, czyli zapewne nie wcześniej niż za jakieś 7 lat. Może wtedy dostępne będą seryjne modele lokomotyw takich jak ET22, EU07, SM42, SM31 czy EZT EN 57, czego sobie i Wam życzę;
pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31