• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta no name

• Inicjator wątku lukaszjus
  • Data rozpoczęcia
L

lukaszjus

Gość
witam,
wymiar makiety 2 m x 1m .Wiem że to bardzo mało, ale skala TT jakoś mnie nie urzekła( przepraszam w tym miejscu wszystkich tych którzy są Jej zwolennikami).na chwilę obecną rozrysowuję sobie wszystko na płycie plus zamówiłem podkłady z obrotnicą i torami( tillig , miał być Roco geoline ale podpowiedziano mi że fajniej jest samemu zrobić podstawę do torów). Mam prośbę, czy możecie mi podpowiedzieć jaką sygnalizację i w którym miejscu, bo ja nie wiem oraz napędy pod makietowe czy jest załączona instrukcja jak montować.
Z góry dziękuje za pomoc.

t_modul1_525.jpg

Pozdrawiam
Łukasz

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Ale to jest plan całej makiety? Jeśli tak to zwrotnica 1 i 2 nie ma sensu. Jak chcesz przejeżdżać pociągami z toru 1. na 3.? I spójrz, że tory 1 i 3 nie będą podłączone do obrotnicy ;).

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
236 2 0
A tak w ogóle to makieta statyczna ma być? Bo mało widzę możliwości do zabawy na niej.

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
Olek1398 możesz zaproponować jakieś rozwiązanie żeby zniwelować tą sytuacje? Dzięki temu może nie będzie efektu statycznego - o czym pisze brian-82
Z góry dziękuje za pomoc

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Jaką w ogóle planujesz obrotnicę?
Jeśli chcesz korzystać z toru 1 i 3 to musisz je "wpiąć" do obrotnicy. Służą do tego specjalne tory. Kilka sztuk jest w komplecie ze zwrotnicą.
Ponowię też pytanie briana - do czego ma Ci służyć ta makieta? No chyba, że będzie to coś w stylu dioramy... :)

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
obrotnica fleischmana 6152 ze względu na parowozy makieta ma służyć do "zabawy"

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mi to raczej wygląda na dioramę do prezentacji taboru. Podobnie jak koledzy, nie widzę możliwości najmniejszych manewrów na niej. A może jest możliwość powiększenia jej z szerokości o jakieś 20-30cm i robi się miejsce na mini tort. Polecam przemyśleć temat i zastanowić się czy nie warto pójść w stronę tortu, bo na takim kawałku 2x1,3m można już coś ciekawego do zabawy zrobić, szczególnie jeśli zabierze się za to Zabkret ;)

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
możliwość max 30 cm byłaby po trudnych negocjacjach z Żoną:).Czy mógłbym liczyć ewentualnie na jakąś propozycję na planie jakby to miało wyglądać?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Zobacz sobie wątek Makiety Piwniczna w wykonaniu R@dka. Wielkość jego makiety 2,5x1,5 m. Niewielkie a zobacz jakie cudo... :)
Musisz się określić co chcesz. Samą obrotnicą za wiele się nie pobawisz, a tak wspominają koledzy, mały tort to już coś :)
Co do planów to przejrzyj, jest gdzieś wątek Krisa, w którym dał on naprawdę sporo propozycji planów :)

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
widziałem już wątek Krisa a makiety piwnicznej jeszcze nie.A jeśli chodzi o kwestię Żony to jest zgoda ale ani cm więcej:)

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
może mi ktoś podpowiedzieć jakie zwrotnice chodzi mi o numery katalogowe z firmy Tillig muszę zastosować z góry dzięki

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
dzięki no i znalazłem:
http://www.freetrackplans.com/0103-Double-Oval.php
bez obrotnicy więc parę pln w kieszeni, na tabor będzie można wydać,tylko pytanie czy to się zmieści na 2m x 1.3m
W tym planie dostrzegam jeden mankament - gdy pociąg wjedzie z zewnętrznego na wewnętrzny owal, już nie wróci z powrotem (no chyba że cofniesz cały skład ;)). Proponuję takie rozwiązanie jak w załączniku. Może ci bardziej oblatani w torowiskach podrzucą coś innego :D

Załączniki

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
super dzieki za konsktruktywna uwage Koledzy co Wy na to ? czy tak moze byc jak Oelka zaproponował?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Osobiście jestem zwolennikiem rozjazdów łukowych. Na tak małym torcie moim zdaniem szkoda prostych na robienie rozjazdów. Spokojnie na łukach można zrobić przejścia z jednego owalu na drugi.

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
chciałbym bardzo ale ta powierzchnia którą dysponuję , może być cięzko jak sądzicie?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
http://forum.modelarstwo.info/attachments/dsc02396-jpg.90799/

tu masz , link do zdjęcia tortu,który ja dostałem w spadku od sąsiada. Wymiary to było 200x120cm spokojnie na prostej stoi skład osobowy z trzema wagonami, więc na stację miejsca jest sporo. Promienie łuków to R3 i wszystko się ładnie zmieściło. Na dole masz pokazane jak przejść z jednego owalu na drugi za pomocą rozjazdów łukowych. To samo robisz po drugiej stronie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31