• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta nie-modułowa!

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Koszt odcinków izolowanych to skrętka trochę cyny i złączki oraz ciut pracy. W razie używania cyfry w mig można wszystko np pod płytą makiety połączyć.
Poza tym lubię pewne elementy automatyki żeby włączyć makietę i popatrzeć jak samo jeździ. Same semafory i zwrotnice się przełączają pociąg rusza, potem się zatrzymuje albo jedzie dalej bo przyspieszony?. A jak mam ochotę na jazdę to sobie ręcznie steruję, A kolega chce w analogu.

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.392 0 0
Proponuję kupić jednak wersję cyfrową. Zdecydowanie poprawia manewrowanie i kierowanie składów pociągów na makiecie. Bezkonfliktowo można sterować więcej niż jednym składem.

OP
OP
N

Novuss

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chciałbym lecz niestety brak na to funduszów, będę się musiał zdecydować na analog :/, czy do h0 jest najwięcej akcesoriów? Czy do TT jest tak samo dużo? :3

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
zawsze może sprzedać elementy do sterowania cyfrowego, jak okaż się, że nie rajcuje Cię kolejka ;)

OP
OP
N

Novuss

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No można ale nie chcę na jeden raz wydać aż tyle pieniędzy. Niestety robię ten projekt nie dla siebie a mojego brata więc raczej zdecyduję się na analog :/ poza tym lokomotywy cyfrowe są dużo dużo droższe :<.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Niestety TT jest obecnie droższe od H0, Taboru pkp też niestety mniej, ale za to jakość współczesnych modeli czasem przewyższa te z H0 no i miejsce. Zajmuje mniej jak podają o 1/3 niż odpowiednik w H0. Akcesorii też ciut mniej ale są. Zestaw cyfrowy ROCO lub tilliga w TT to około 1500 PLN na początek.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.628 61 1
Masz już jakiś tabor czy zaczynasz wszystko "od zera"? Potrzebujesz taboru stricte modelarskiego czy może być uproszczony? Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Skalę H0 polecam jeżeli masz dużo miejsca i zależy Ci na polskim taborze. Skala tt jest bardzo dobra przy małej ilości miejsca ale z polskim taborem krucho. Polecam kupienie nowego zestawu startowego, wystrzegam przed używkami starej produkcji (taboru i torów), szkoda psuć sobie zabawy na początek. Lokomotywy cyfrowe to standardowe lokomotywy wyposażone w dekoder (ok. 150 zł więcej niż bez dekodera). Napisz czego konkretnie oczekujesz i w jakiej cenie to Ci doradzimy.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
N

Novuss

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chcę się zmieścić do 1000 zlotych za zestaw startowy mozecie cos podeslac zarówno zestawy jak i projekty :3
miejsce to 1x2 m. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 1
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31