Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Koszt odcinków izolowanych to skrętka trochę cyny i złączki oraz ciut pracy. W razie używania cyfry w mig można wszystko np pod płytą makiety połączyć.
Poza tym lubię pewne elementy automatyki żeby włączyć makietę i popatrzeć jak samo jeździ. Same semafory i zwrotnice się przełączają pociąg rusza, potem się zatrzymuje albo jedzie dalej bo przyspieszony?. A jak mam ochotę na jazdę to sobie ręcznie steruję, A kolega chce w analogu.
Proponuję kupić jednak wersję cyfrową. Zdecydowanie poprawia manewrowanie i kierowanie składów pociągów na makiecie. Bezkonfliktowo można sterować więcej niż jednym składem.
Chciałbym lecz niestety brak na to funduszów, będę się musiał zdecydować na analog :/, czy do h0 jest najwięcej akcesoriów? Czy do TT jest tak samo dużo? :3
No można ale nie chcę na jeden raz wydać aż tyle pieniędzy. Niestety robię ten projekt nie dla siebie a mojego brata więc raczej zdecyduję się na analog :/ poza tym lokomotywy cyfrowe są dużo dużo droższe :<.
Niestety TT jest obecnie droższe od H0, Taboru pkp też niestety mniej, ale za to jakość współczesnych modeli czasem przewyższa te z H0 no i miejsce. Zajmuje mniej jak podają o 1/3 niż odpowiednik w H0. Akcesorii też ciut mniej ale są. Zestaw cyfrowy ROCO lub tilliga w TT to około 1500 PLN na początek.
Masz już jakiś tabor czy zaczynasz wszystko "od zera"? Potrzebujesz taboru stricte modelarskiego czy może być uproszczony? Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Skalę H0 polecam jeżeli masz dużo miejsca i zależy Ci na polskim taborze. Skala tt jest bardzo dobra przy małej ilości miejsca ale z polskim taborem krucho. Polecam kupienie nowego zestawu startowego, wystrzegam przed używkami starej produkcji (taboru i torów), szkoda psuć sobie zabawy na początek. Lokomotywy cyfrowe to standardowe lokomotywy wyposażone w dekoder (ok. 150 zł więcej niż bez dekodera). Napisz czego konkretnie oczekujesz i w jakiej cenie to Ci doradzimy.