• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Makieta na poddaszu

A

Adam-H0

Gość
Co do mojej propozycji, to jako przyszly modelarz wrzuc troche wyobraznie i mozna zrobic pierwszy poziom na wysokosci 70 cm ;)
Dam ci tylko jedna rade najpierw pobaw sie na kartonach - poukladaj i zobacz gdzie i jak mozesz jezdzic po tym strychu - wiem FRAKCJA komputerowa zacznie robic plany na monitorze i ciezkie rysowanie sie zacznie ( co bedzie poczatkiem konca ). Ja jestem zwolennikiem metody prob i przymiarek. No i zabawa jest od samego poczatku robienia makiety. Wiesz ze zabawa kolejkami to nie koniecznie sadzenie trawy. Nie mam czasu zeby szukac zdjec - ale znam makiete zrobiona z YTONGU. Cala biala jedynie tory i modele sa kolorowe - jest to jeden z przykladow.
KUP duze luki R5 i R6 do tego sporo prostych i tak jak ci radze zacznij sie bawic na surowo - zobaczysz jaka to przyjemnosc jak pociag zasowa po takich przestrzeniach. W czesc rolnicza zdarzysz sie pobawic. :) Na to masz nastepnych 10 lat. Dlatego podalem ci ta propozycje bo ten pierwszy poziom zostanie na przyszlosc jako techniczny i dopiero gore bedziesz robil z sygnalami, ktore sa okropinie drogie i pochlaniaja bardzo duzo kapitalu. Ten na razie mozesz zuzyc na zabawe.

Milej niedzieli

Adam

Reakcje
0 0 0
Przylacze sie do rozmowy i zapytam czy jest w Polsce jakis sklep gdzie mozna zakupic anglojezyczna wersje Wintracka? bo pobralem demo ale jest po niemiecku a pozatym nie wiem jak z funkcjonalnos ia dema. jakie ma ograniczenia itp?

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
SCARM ma kilka rodzajów orowisk, mozliwosc ustawienia po polsku, DARMOWY, ale jak chcecie to kupujcie
Wiesz co to są pozorne oszczędności? Porównaj sobie te programy a potem pogadamy. Projektowałeś kiedyś coś większego niż 2mx2m? Coś gdzie masz duży schattenbahnhof pod makietą? Gdzie jest kilka poziomów, tunele, zmienne ukształtowanie terenu. Program który pomoże Ci wyciąć wręgi do kształtowania terenu?

Przy makiecie za ponad 100.000 pln te 110 Euro na program to nie jest duży koszt. A naprawienie błędu w projektowaniu w momencie gdy masz już zaawansowaną makietę kosztuje dużo więcej pieniędzy niż koszt dobrego programu. Program do projektowania to nie tylko układ torowy, to dużo więcej, szczególnie dotyczy to kształtowania terenu i koncepcji zieleni wysokiej.

Poniżej porównanie o czym mówię. Niestety Open Source ma problem jeśli jest tylko kilku developerów którzy nie bardzo mają czas na rozwój swojego produktu.

Wintrack
image12B.jpg image15B.jpg
SCARM
Sample0_TT_4.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
Jeśli chodzi o wybór torów to oczywiście Tillig Elite i partiami Roco Line.
Do realizacji marzeń zawsze potrzebne są pieniądze ale najważniejsze jest aby je realizować. Budowa poligonu doświadczalnego jest wg mnie bez sensu gdyż jest to stratą czasu i pieniędzy. Gdyby nie było tego forum i literatury wówczas było by to uzasadnione a tak dzięki Wam mam szansę uniknąć błędów w trakcie realizacji projektu.
Widzę, że kolega, albo ma już doświadczenie w szutrowaniu, sianiu trawy, podłączaniu elektryki na makiecie, albo jest pewny siebie.
Uważam, że poligon doświadczalny w postaci modułu może być przesadą, ale niekoniecnie musi oznaczać brak doświadczenia modelarza. Nie musi to być skrzynka, może to być kawałek dechy z kawałkiem toru.
Może być użyty do eksperymentów wszelkiego rodzaju, np.: do dobierania barw na zaszutrowanym kawalątku, czy dobieranie palety barw traw, by nie błądzić na właściwej makiecie. Lektura forum, czy poradników, to nie wszystko.
Nie mniej, życzę powodzenia w projektowaniu i budowaniu.
Będę dopingować :)

OP
OP
krszc

krszc

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry!
Upłynął już miesiąc a mój projekt praktycznie nie ruszył z miejsca.
Wydawnictwo MIBA nie posiada żadnego egzemplarza poszukiwanej publikacji Anlagen planen mit Rolf Knipper.
Odpowiedź z VGBahn Online-Shop jest również negatywna.
Pomimo złożenia 31.03.2012 zamówienia w lehmanns.de do dzisiaj brak od nich przesyłki.
Zatem od dzisiaj przystępuję do opracowania planu makiety we własnym zakresie zaczynając od zera. Niestety moje doświadczenie w tym jest żadne. Więc myślę, że planowanie trochę potrwa. Byłbym wdzięczny za pomysły i sugestie z Waszej strony, głównie dotyczące samej filozofii układu makiety oraz jej obszarów funkcjonalnych. Szczegółowe rozwiązania układu torów myślę, że opracuję dopiero po ustaleniu obszarów funkcjonalnych.

Pozdrawiam, Krzysztof

OP
OP
krszc

krszc

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry!
Po 35 dniach od złożenia zamówienia na książkę autorstwa Rolfa Knippera, Kerstin Frohberg z Lehmanns Media poinformował mnie, że informacje na ich stronie internetowej były nieprecyzyjne i zamówiona przeze mnie pozycja nie może być dostarczoan ale mają jakieś nowe wydanie z 2008 r. i zaproponował mi to w zamian. Na ich stronie było: Knipper, Rolf: Anlagen planen mit Rolf Knipper. 2004, VGB > VerlagsGruppeBahn GmbH. Skąd wydanie z 2008? W mailu jednak napisali Unsere Frage ist, ob wir die Neuauflage liefern dürfen. Więc przystałem na to. Ciekawe kiedy przyśłą, czy znów każą czekać następne 35 dni.:mad:
Jednocześnie patrzę z zazdrością na projekt, który przykładowo zamieścił corwin:

Dostępne są gdzieś w sieci takie projekty pod Wintracka?
Pozdrawiam, Krzysztof

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 73
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31