• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta na nietypowym strychu,

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.871 62 10
Ale wieźba w systemie kratowym kompletnie do mnie nie przemawia ;)[/quote]

Więźba w jako kratownica = powierzchnia mało użytkowa.

OP
OP
M

mariohi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie.

Z braku innych możliwości jestem zmuszony do poważnego rozważenia projektu "cichy kącik" aka "owad w słoiku" i skakanie przez krokwie. Myślę tu o pomyśle kolegi Selo, tylko ja to widzę w kształcie L-ki idącej od murowanej ściany.
Co do krokwi - ma ktoś pojęcie czy można modyfikować ich strukturę? Np. zmienić na wspomnianą wcześniej literę "W" bez ryzyka osłabienia istniejącej konstrukcji? Może chociaż połowę (4 metry)?
Tutaj istotna informacja: jest to dom angielski, jedno piętrowy, 8x4 metry, w środku ścianki działowe z karton gipsu i drewna, ZERO ścian nośnych.
Jak mi się ma dach, albo sufit zawalić to odpuszczam i jakoś się zorganizuję w istniejących warunkach, a jeśli jest to naprawdę kwestia niewielkiej ingerencji (bez stali) temat jest wart rozważenia.

Przerobić konstrukcję więźby, mówię serio i nie będzie to wcale tak kłopotliwe i kosztowne wbrew pozorom.
Czy to dalej aktualne uwzględniając powyższe informacje ? Rozważałem taką możliwość, dopóki nie trafiłem na ten wątek na forum (niestety po Angielsku), w skrócie ktoś zrobił sobie bardziej zaawansowaną przeróbkę strychu - firma wstawiła mu stalowe belki po bokach na ścianach nośnych, dom taki jak mój, 8 na 4 metry, z tą różnicą, że wolno stojący (mój to bliźniak). Przeróbka kosztowała go 30 tys funtów, a skończyło się tym, że przy wietrznej pogodzie delikatnie buja mu się łóżko w sypialni na strychu, co gorsze gdy gościu spanikował i przeniósł się do starej sypialni piętro niżej, odkrył, że to łóżko też się zaczęło delikatnie bujać, jednak po dwóch latach otrzymał stosowny certyfikat, że wszystko jest dobrze wykonane, co chyba jednak go nie uspokoiło.

Tak powinna wyglądać profesjonalna przeróbka takiego strychu:
(Może za parę lat jak się rodzina powiększy o kolejnego szkraba).

Kolega Kuku ma po części rację, liczy się czas i kasa - nikt się tu nie bawi w klecenie wiech itp, nie ważne czy to dom za 100 czy 300 tys funtów, dźwigi wrzucają gotowe konstrukcje na budynek w ten sposób osiedle domków powstaje w kilka miesięcy. Z tego co wyczytałem to ten system działa od początku lat 80 i jakoś się im sprawdza tylko jest trochę nieużyteczny jak widać.

... wieczny przeciąg i masa kuzu po sześciu miesiącach to będzie szaro na makiecie .
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale projekt kolejki z tego clipu na YT jest na poddaszu, które tak jak u mnie jest tylko przykryte czarna tkaniną a na niej leżą płytki - też mnie to zdziwiło, ale filmik jest sprzed prawie roku i do tej pory w nowszych filmikach nic o tym problemie nie wspominał. Jednak o tym też trochę poczytałem i ludzie przypinają folię izolującą lub mocują płyty coś jak karton gips, ale z izolacją po jednej stronie do sufitu rozwiązując w ten sposób problem zima-zimno, lato-gorąco no i kurzu, a także skraplania się wilgoci.

Darcio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rozumiem ze jestes w UK i masz boungolow house podaj grubosc belek na suficie i ich dlugosc no i wysokosc od podlogi do wewnetrznej strony szczytu no i wymiary krokfi grubosc i szerokosc

Darcio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mysle ze szczyt masz w calosci ns jednej wysokosci wiec zmiez wysokosc loftu od podlogi do szczytu sle nie pod plytki tylko wewnatrz

Darcio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie ma sprzeciwów to chyba można
Pierwsza rzeczą jest wzmocnienie podłogi na długości 4m powinieneś mieć belki o wymiarach 50mmx200mmx4000mm przykręcasz je na śruby 12mm z nakrętką do istniejących belek sufitowych na wysokości 10mm ponad plyta gipsowa na suficie, możesz je łączyć jak będziesz miał kłopot z wciągnięciem takich długich ale musza zachodzić na siebie przynajmniej 1200mm
Te pionowe podpory na środku możesz teraz wyciąć bo one nie służą do podtrzymania dachu tylko na nich wisi sufit , po ich usunięciu przykręć jakiekolwiek deski do krokwi wzdłuż dachu w samym szczycie jedna po prawej druga po lewej
następną rzecz to w szczycie musisz połączyć Krokowie jętkami na wysokości około 50-60cm poniżej szczytu przykręcasz poziomo od krokwi przeciwległej belkę 50x100mm mocując ja na sruby 12mm z nakrętka.
Male podpory skośne usuwasz etapami ( najlepiej jest to wszystko robić etapami np. po 2.5m) zastępując ja pionowymi w tym samym miejscu o wymiarach 50x100 ale one musza być postawione na belce leżącej na belkach sufitowych powinny być o wymiarach 100x100 można używać dwie 50x100 skręcone razem.
Za tymi małymi podporami pionowymi trzeba przykręcić jakieś deski wzdłuż dachu do krokwi .
teraz możesz obić sobie to płytą gipsowa lub sklejka itp . z ociepleniem musisz uważać bo ono nie może dotykać tej czarnej papy .ale myślę ze ocieplać to niema sensu bo dzisiaj było 12 stopni a najzimniej to jest -3 w nocy
na podłogę są loftboardy takie zielone z płyty wiórowej polecam 22mm grubości

Jesteś w stanie zrobić to sam a koszt materiału to około £1000-1500
jak weźmiesz firmę to około £5000-8000
w razie potrzeby pytaj.

OP
OP
M

mariohi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jakby co temat można wrzucić na bocznicę, chociaż natknąłem się na zachodnich forach modelarskich na sekcję Lokalizacja, czyli makiety w szopach, piwnicach itp.

Dzieki Darcio,
Zauważyłem, że szerokości które podałeś są trochę szersze od moich obecnych. Czy rodzaj drewna to Graded Dry - niby, że już nie schnie (takie mam u siebie), czy dajesz jakieś inne?
Belki sufitowe 4000x80x35 -
- twoje są 2 razy szersze - będą wystawac nad podłogę
- obecne belki są wmurowane w boczne ściany nośne - czy te dodatkowe też tak trzeba montować?
Deski na belkach 2szt (po obu stronach pionowych krokwi) 8500x100x25 - zabezpieczają te pionowe ?
Krokwie
skośne: 1500x60x35 - jętki też będą trochę grubsze
środkowe 2500x70x35 - da się je jakoś zutylizować do tego projektu?
Jest tego razem 15 rzędów w odstępach 570 mm
Za tymi małymi podporami pionowymi trzeba przykręcić jakieś deski wzdłuż dachu do krokwi .
w jakim celu?

z ociepleniem musisz uważać bo ono nie może dotykać tej czarnej papy .ale myślę ze ocieplać to niema sensu
tak, 5 cm na wentylację, co do izolacji to przede wszystkim chodzi o wilgoć i kurz, a na tej papo tkaninie jak pada widać, że zbiera się woda, jednak nie przecieka, a w lecie nie bedzie tak grzało.

Jeszcze jeden "szczegół" jeśli chodzi konstrukcję - na środku dachu jest takie mały uskok / podwyższenie gdzie dach sąsiada "wcina się" w moj, tam też mam 2,5 metra wysokości

dach2.png

Czy to jakoś komplikuje sprawę?

Dzięki jeszcze raz za poświęcony czas, w sumie ma to wszystko sens co piszesz, prawie taka sama konstrukcja jak z filmiku w pierwszym poscie.

Moj Tata lubi takie projekty, więc może nawet na wiosnę tym ruszymy. Ile ci taka przeróbka zajmuje?

Darcio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Darcio napisał(a):
w jakim celu?

To po to żeby ustabilizować konstrukcje dachu i powstrzymac wykrzywianie krokwi