• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Makieta - tort - powrót do marzeń z dzieciństwa

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
cześć
ja osobiście semafor (ten co świeci na zielono) postawił po prawej stronie toru.

Co do dworca czekam też na paczkę i będziemy mieli takie same dworce (Auhagen 11380).
Czym patynowałeś ??

P

Paweł Piotr

Gość
Sytuacja torowa na zdjęciu 37.jpg jednoznacznie zmusza postawienie semaforka (który świeci na zielono) po prawej stronie toru, bowiem po lewej stronie tego toru jest kolejny tor, nieco niżej, i takie ustawienie semafora, jakie jest obecnie, stwarza wrażenie, że odnosi się on do tego toru niżej (stoi wszak z jego prawej strony), a rzeźba terenu wymusiła jego wyższą lokalizację - co oczywiście jest niezgodne z zamysłem autora, zatem w obecnej sytuacji należałoby postawić wskaźnik W3, jak na poniższym zdjęciu.
Tak więc nie stawianie wskaźnika W15, bo taki nie jest wymagany (gdyby nie było tego toru poniżej), tylko przestawienie semafora na prawą stronę toru - wówczas sytuacja jest jednoznaczna.
Pozdrawiam

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Czołem

Ad.usytuowania semaforów - Zastosowałem się do zasad stawiania semaforów - tak jak dla szlaku dwutorowego, zupełnie nie wziąłem pod uwagę trzeciego toru poniżej :oops: . Faktycznie będę musiał poprawić, tyle, że nie wiem, czy przestawiać semafor, czy iść na łatwiznę i postawić znak W3 (w pierwszym przypadku trochę utrudniona sprawa w związku z koniecznością przeciągnięcia przewodów, ale do zrobienia). Dzięki za zwrócenie uwagi, chyba nigdy bym tego nie zauważył :smile:

WITKOIM napisał(a):
Co do dworca czekam też na paczkę i będziemy mieli takie same dworce (Auhagen 11380).
Czym patynowałeś ??
Najpierw szara farba Humbrola, potem czarny mat i "suchy pędzel"

Załączniki

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Witam, dziś po pracy udało mi się wymknąć do garażu i podłubać trochę przy torcie. Przestawiłem semafor i trochę popchnąłem prace przy zaporach (postawiłem też budkę dróżnika).
W związku z przestawieniem semafora, mam pytania - ponieważ na trzecim torze, na dole, chciałbym postawić tarczę ostrzegawczą, a semafor przed wjazdem do tunelu (kolejna fotka). Tarcza stanęła by po lewej stronie toru gdzieś na wysokości wcześniej przestawianego semafora. Natomiast gdzie należało by postawić semafor przed wjazdem do tunelu - po lewej, czy po prawej stronie toru? Trzeci tor wchodzi do tunelu w znacznej odległości od portalu tunelowego dwóch torów na górze.
Czy przy przestawionym semaforze (post z wczoraj), należałoby umieścić jakiś znak?

Kolejna sprawa. Na trzeciej fotce widoczny jest wjazd na stację główną. Przed wjazdem chciałbym umieścić pięciokomorowe semafory wjazdowe. Czy usytuowanie tych semaforów na widocznej fotce jest prawidłowe (nie wiem jak ustawić pierwszy semafor od lewej, przy założeniu, że w lewo jest odgałęzienie dwóch szlaków?

Z góry dziękuję

Załączniki

• 128,8 KB Wyświetleń: 1.452
  • 117,2 KB Wyświetleń: 1.459
  • 127,1 KB Wyświetleń: 1.460
  • 136,6 KB Wyświetleń: 1.454

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Lechtej napisał(a):
(postawiłem też budkę dróżnika).
1) co do budki to o wiele za daleko stoi od szlabanów, chyba, że na chwilę.
2)Co do semaforów itp..... niech się wypowie Paweł Piotr- on się zna jak mało kto ...... I lepiej poczekać na jego wypowiedź co by nic nie sknocić.
3) widać, że się wymknąłeś po godzinach do garażu :D po butelczynie zielonej ;)

P

Paweł Piotr

Gość
Semafory na szlaku jednotorowym ustawia się z prawej strony toru (lub nad torem w jego osi) do którego się odnosi. W uzasadnionych przypadkach, gdy jest to niemożliwe (brak wymaganej odległości jego widoczności, warunki terenowe), ustawia się semafor w innym miejscu (np. po lewej stronie toru). Wówczas w miejscu, w którym powinien stać, ustawia się odpowiedni wskaźnik W3, wskazujący kierunek, gdzie został umieszczony semafor, odnoszący się do toru, przy którym stoi wskaźnik. To samo dotyczy tarcz ostrzegawczych (i pozostałych sygnalizatorów).
Tarcza ostrzegawcza może stać normalnie po prawej stronie toru (bo widać, że jest tam na wystarczająco miejsca) lub po lewej stronie toru (np. dla uzyskania lepszej widoczności z wymaganej odległości), wówczas trzeba postawić wskaźnik W3.

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość
Witkoim ma rację, lewy semaforek trzeba przestawić na prawą stronę toru, ponieważ z lewej jego strony (przy obecnym ustawieniu) też jest tor i tak stojący semafor mógłby się do niego odnosić ( w sumie nie wiadomo, do którego toru się odnosi) - podobnie jak w poprzedniej historii, o czym była mowa wyżej.
Pozdrawiam

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Paweł Piotr napisał(a):
Witkoim ma rację, lewy semaforek trzeba przestawić na prawą stronę toru, ponieważ z lewej jego strony (przy obecnym ustawieniu) też jest tor i tak stojący semafor mógłby się do niego odnosić ( w sumie nie wiadomo, do którego toru się odnosi) - podobnie jak w poprzedniej historii, o czym była mowa wyżej.
Dzięki. Teraz już wiem jak poustawiać semafory (przynajmniej większość :grin: )

Teraz trochę o postępach w pracach budowlanych:
Dzisiaj, jak przystało na dostępną, wolną chwilę dnia roboczego, nie zrobiłem za dużo, ale:
"wykułem: w górze tunel dla samochodów i wstawiłem portal oraz przygotowałem tekturę w celu podniesienia terenu pod dworcem głównym. Na tekturze naniosłem rysunki rozmieszczenia budynków.
Co o tym sądzicie??

Załączniki

• 134 KB Wyświetleń: 1.184
  • 130,1 KB Wyświetleń: 1.181

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
rys. 45
mag= magazyn- nie wiem czego magazyn tam ma być, ale koliduje z dworcem
za blisko jest......... na jakąś bocznicę to ok, ale nie na dworcu...... Ja osobiście pociągnął bym peron

Leszku, możesz zmierzyć wysokość peronu (podstawy) dworca :?: tego szarego plastiku ;)

wykułem: w górze tunel dla samochodów
tiaaaaaaa, to widać po leżącym młotku (spory jak na 1/87), że wykułeś w skale tunel :grin:

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
rys. 45
mag= magazyn- nie wiem czego magazyn tam ma być, ale koliduje z dworcem
za blisko jest......... na jakąś bocznicę to ok, ale nie na dworcu...... Ja osobiście pociągnął bym peron

Leszku, możesz zmierzyć wysokość peronu (podstawy) dworca :?: tego szarego plastiku ;)
Co do magazynu, to się zastanawiam - zgodnie z katalogiem Auhagena, do dworca Neupressen można dołączyć magazyn - nr kat: 11383, tyle, że ja chciałem zostawić małą przerwę. Wysokość peronu to 13 mm i jest kompatybilna ze ściankami peronów Auhagena 41200 (takimi jak na foto ze stacją Radebourg).

WITKOIM napisał(a):
tiaaaaaaa, to widać po leżącym młotku (spory jak na 1/87), że wykułeś w skale tunel :grin:

Co do młotka, to wiadomo - BEZ MŁOTA, NIE ROBOTA :D

pepej napisał(a):
Ale masz tempo i zapał - jestem pełen podziwu
Dzięki :!: To dzięki Wam mam większą motywację :grin:

kwb3rdu napisał(a):
Podziwam - jak ladnie wkomponowales tego Lecha w ta gore
Butelki z piwem nadaja sie doskolane jako obciazenie przy klejeniu .( ale niestety tylko pelne )
...i tu jest problem. Jeszcze nie udało mi się zachować pełnej butelki piwa podczas prac :D

paziu1000000 napisał(a):
bałagan na makiecie jak u mnie przy pełnych obrotach
...wreszcie Ktoś mnie rozumie :D :D

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Witam. Ciąg dalszy prac "budowlanych".

Poniższe zdjęcia prezentują parowozownię - teraz już okablowaną i stojącą na podniesionym terenie.

I tu mam prośbę do Was - Jak Waszym zdaniem wyglądał by teren okalający parowozownię i okoliczne tory, gdyby wszystko było wyszutrowane (nie wiem czy to zabrzmiało po polsku ;) ). Szuter w kolorze podtorza - szary - oczywiście odpowiednio przybrudzony, itd.

Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale nie mam już dziś siły lecieć do garażu i robić ponownie.

Załączniki

• 105 KB Wyświetleń: 1.937
  • 85 KB Wyświetleń: 1.938
  • 135,7 KB Wyświetleń: 1.937
  • 122,3 KB Wyświetleń: 1.936
  • 124,9 KB Wyświetleń: 1.931