• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] HUSGWARNA ZDRÓJ - zakłady napraw taboru kolejowego

OP
OP
KubaX_112
Reakcje
26 2 0
Re: HUSGWARNA ZDRÓJ - zakłady napraw taboru kolejowego- H0

Dobra, ale Widzisz jak tu Wszyscy pomagają, zgadza się POPOWE dał skany projektu stacji z książki Markusa Tiedtke którą od dech do dechy przeczytałem, czy jakbym dał wolną rękę Forumowiczą by Oni stworzyli na tej przestrzeni stację już zeszłem do jednego peronu i dwóch bocznic załadunkowych i jednej bocznicy PKP Eenergetyka, to czy ktoś prócz krytyki podjął by się propozycji projektu tego, to mój ostatni "projekt" ja nic w nim nie widzę błędnego ale na pewno ktoś z forum oprócz krytyki wytłumaczył by co jest w nim źle i jak by On to widział? Pozdrawiam

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość

Projektowanie układów torowych stacji jest przedsięwzięciem trudnym i wymaga przede wszystkim wiedzy z tego zakresu, a modelowanie kolei zaczyna się od lektury literatury fachowej - wszystkie te sprawy są Tobie całkowicie obce, mimo, iż podałem Ci w poprzednim temacie stacji quasi Nowy Sącz przykładowe linki do takiej lektury.
To, co prezentujesz w kolejnym wątku, to tylko zabawa w bezsensowne układanie klocków, o których nie masz pojęcia, do czego służą.
Przejrzyj sobie dokładnie np. takie strony:
http://transportszynowy.prv.pl/
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/kolej/home.php
http://przepisowa.prv.pl/
http://www.inzynieria-kolejowa.dl.pl/
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... odelarskie
http://www.entraker.pl/lewinski/makietyll.htm
http://web.archive.org/web/200710300920 ... org/plany/
http://semafor.prv.pl/
To zaledwie osiem stron z tysięcy dostępnych w internecie, poświęconych kolei i modelarstwu kolejowemu.
Bez tej podstawowej wiedzy o kolei Twoje pomysły i pytania są bełkotem, na który nie da się w żaden sposób sensownie odpowiedzieć.
Jeśli chce się poprawnie pisać – trzeba się nauczyć alfabetu i gramatyki – innej drogi nie ma.
Pozdrawiam

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Kuba nie gorączkuj się krytykują bo twoszycz stacie troche ... Co złego jest w stacji z ksążki? Odpowiedz Masz dwa perony i dwie bocznice To twoja pierwsza makieta więc nie zaczynaj budowy wieżowca, żacznij od zbudowania domku. To moja rada. Wszystkim początkujacym sie wydaje co to jest zbudować makiete, hop siop i jest. A g...o. A przeczytałes tekst pod zdjęciem małej makiety TT na stronie 18? "Mniej oznacza więcej"

S

Sebastian

Gość

KubaX_112 napisał(a):
czy ktoś prócz krytyki podjął by się propozycji projektu
Gdybyś z tej krytyki potrafił wyciągać wnioski to byłaby połowa sukcesu. Skoro wszyscy według Ciebie tylko krytykują te znakomite projekty, wytłumacz mi chłopcze jak przestwić wagon z miejsca oznaczonego literką A w miejsce oznaczone literką B, jeśli tor wyciągowy ledwie zmieści lokomotywę. Dla ułatwienia dodam, iz odpowiedź "ręką" się nie liczy. Powodzenia.

Załączniki

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.045 144 3

Witaj(cie),

a czy Ty w ogóle zrobiłeś choć kawałek czegokolwiek? nie wiem odcinek toru zaszutrowałeś? Zrobiłeś kawałek górki i zrobiłeś na niej zieleń? Bo jeżeli nie to najpierw popróbuj zobacz jak Ci to idzie i dopiero zacznij plany na Twoją makietę.

Pozdrawiam
Artur

PS.
Ja zacząłem od dioramy może 50x50cm i fot nie pokażę ;] i przestałem planować wielkich projektów i na szybko, tylko teraz dobrze się zastanawiam nad tym co zamierzam zrobić i z dużo mniejszym rozmachem niż mi się wydawało na początku, słuchaj tych co już coś zrobili oni nie piszą tego po to by Cie zniechęcić tylko dla tego ze chcą Ci pomóc ustrzec się przed tym co oni sami zapewne kiedyś zrobili ;]

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

KubaX_112 napisał(a):
Sugerujecie więc bym po prostu zrobił zwykły typowy przystanek na odcinku dwutorowym?
Tak właśnie przynajmniej ja sugeruję. Stwórz najpierw stację na dwutorowym szlaku z góra i to zaduzo jedną bocznicą

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
456 1 0

Nie porywaj się z motyką na słońce i zrób coś z prostym i funktionalnym: (kliknij aby powiększyć :LOL: )
http://img441.imageshack.us/img441/9264/husqarnazdroj.jpg

Twój plan pierwotny był po prostu zbyt rozbudowany w stosunku do posiadanego miejsca. Obejrzyj to:
http://www.youtube.com/watch?v=EEVYrtGhXX4

Twój układ torowy jest podobny jak ten z filmiku, ale tam jest to na tochę większej przestrzeni i w innym trochę "klimacie".

Dlaczego twój tor wyciągowy zostałzmieszany z błotem? ponieważ był za krótki. i dodanie takiego krótkiego odcinka mu nie pomoże. Zeby tam manewrować chociaż jednym wagonem potrzebowałbyś aż dwóch lokomotyw: jedna wpycha na tor, a druga zabiera. W realu to nie będzie nigdzie stosowane - za drogo.

S

Sebastian

Gość

JohnyTRS napisał(a):
Nie porywaj się z motyką na słońce i zrób coś z prostym i funktionalnym:
Jeszcze uzupełnij ten układ o konieczne w tym przypadku żeberko ochronne lub wykolejnicę i będzie dobrze :)

Załączniki

OP
OP
KubaX_112
Reakcje
26 2 0

Wiem że tym postem strasznie się narażam ale jednak go napisze.
I dam projekt (działający na tej samej zasadzie co Programy z których Większość ludzi Korzysta, więc proszę nie piszcie że to głupia zabawa w układanie klocków przecież wszystkie elementy zawarte w mym "projekcie" są prawdziwe) Jak w temacie mają to być ZNTK postanowiłem zaopatrzyć je w przesuwnie tak jak użytkownik tego forum Gała tylko trochę inaczej. Po namowach przyjaciół i rodziny postanowiłem również zamknąć obieg torów i w tym momencie to już jest w pełni tort , poniżej "projekt" a jeszcze niżej przesuwnica tak jak by miała być z ZNTK NEWAG w Nowym Sączu.

Załączniki

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0

KubaX_112 napisał(a):
postanowiłem zaopatrzyć je w przesuwnie tak jak użytkownik tego forum Gała tylko trochę inaczej... poniżej "projekt" a jeszcze niżej przesuwnica tak jak by miała być z ZNTK NEWAG w Nowym Sączu.
Tak. Na moim placu budowy powstaje przesuwnica tylko chciałbym ci przedstawic jakie problemy napotkałem w dotychczasowym czasie jej budowy.
1. Pierwszym problemem była sama konstrykcja, tzn. jak to zrobic by było sztywne, przestronne.
2. Konstrukcja wózków
3. Umieszczenie napedu i jego zasilanie.

Jak narazie zatrzymałem sie przy napędzie i jak juz zrobie to dam zdiecia w moim wątku.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
151 1 0

Jeżeli chodzi o sztywność całej kostrukcji przesuwnicy, ja bym kombinował coś z kartonem. Swego czasu eksperymentowałem budując sobie taki mały mostek i wydaje mi się, że na przesuwnice nadał by sie w sam raz (kostrukcja dość podobna) a i sztywność kartonu o grubości 1mm jest wystarczająca.

OP
OP
KubaX_112
Reakcje
26 2 0

Ja się zastanawiam nad tym by pod sam tor podłożyć płytkę elektroniczną (taki układ scalony) z cienkim ale wytrzymałym częściowo lutowanym zbrojeniem, co do napędu to myślałem że może by zrobić napęd zewnętrzny dwa silniki wolnoobrotowe ale potężnej mocy tak by mogły ociągnąć loka jakiegoś, ale to trochę wygląda "starodawnie", niedawno jeszcze wymyśliłem zamontowanie dwóch mniejszych silników wolnoobrotowych pod "podłogą" przesuwnicy i wiązało by się to z wgłębieniem terenu na taką wys. by tory się wyrównały. co do zatrzymania się przesuwni w odpowiednim miejscu to wyposażyć w takie niby stalowe ale gięte "stopery" takie które przy małym napięciu na silnikach spowodowały by zatrzymanie przesuwni a przy większym po prostu pościły ją dalej. Adam pisze też ciekawie z tym kartonem ale czy nie lepszy byłby mostek po prostu najwyżej trochę spilnikowany?

Załączniki

• 275,2 KB Wyświetleń: 25

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
151 1 0

Chodzi Ci o kupny mostek? znaczy przesuwnica to taki troche inny mostek ze ścianą pełną coś bardzo podobnego jak na mojej fotografii. Jeżeli by się udało takowy kupić fabryczny, to można, tylko po co wydawać pieniążki ??

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0

A czemu nie polistyren?:D ja używam tego materiału i jestem zadowolony. wystarczy troche pokombinować a konstrukcja bedzie sztywna.

OP
OP
KubaX_112
Reakcje
26 2 0

Ja chciał bym go upodobnić do tego na mojej foto. mostek owszem zwykły był taki na Allegro chyba Fellera obciął bym tylko poręcze a spód mostku pozostawił, spód czyli tam gdzie znajdowały by się silniki zamaskuje może kartonem albo czymś, Zobacze możę Gała będzie maił jaki lepszy patent na to albo ktoś inny zobaczymy ale to jest do tego X czasu na razie kupuje 17 flexów.

Ale oczywiście powoli również i można zacząć i to.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
151 1 0

I polistyren dobry, tylko po co sobie utrudniać życie podczas obróbki?? Zapewniam was aktyalnie robie most karatownicowy z kartonu i brystolu i nie ma najmniejszych szans aby on drgnal podczas przenoszenia ciężaru składu. A z tego co wiem to przesuwnica jest zainstalowana tuz nad ziemia takze karton moim zdaniem był by <ok>

OP
OP
KubaX_112
Reakcje
26 2 0

Witajcie. Prace nad moim projektem stacji Husgwarna z małym zakładem ZNTK rozpocząłem dziś.
Poniżej fotka z tego jak jeden główny człon makiety wygląda w realu. A jeszcze bardziej poniżej Ostateczny projekt.

Załączniki