• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
Nie ma to jak "badylarz", tam "był piniundz"...:D
Nie wiem, czy Jumbo na takie podwórze przypasuje.
Prędzej takie podwórza wówczas wylewane betonem były, a przy szklarniach ziemia.
No i ten kolejowy magazyn towarowy mi nie pasuje.
Trochę ciasno tam, a Ursusem z przyczepą trzeba badyle obrobić.
Pozdrówka.
To jednak wykorzystam płyty, które kupiłem kiedyś wraz z rampą od Kotebi, został mi cały zestaw. To jest małe gospodarstwo, będą dymać z taczkami. Dom jeszcze nie jest przymocowany, więc można go przesunąć, a magazyn, no cóż nie miałem gdzie go wykorzystać to poszedł tutaj i na wytłumaczenie można powiedzieć tak, że badylarz przejął teren po byłej bocznicy i miał gotowy budynek do zaadaptowania na pomieszczenia gospodarcze.

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 2 0
@Krocik TV fajnie, że działasz i masz z tego frajdę - to najważniejsze.
A skoro wkładasz w makietę czas to może warto zadbać o takie szczegóły jak ten płot:
Zrzut ekranu 2025-08-21 182416.jpg

Już pal licho te gluty kleju, bo to można zawsze zamaskować jakąś zieleniną ale te przęsła warto jednak ustawić
w pionie... No chyba, że taka była koncepcja pokazania zniszczonego ogrodzenia ale wtedy to też nie tak bo tego
typu płot w realu "psuje" się trochę inaczej.

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
@Krocik TV fajnie, że działasz i masz z tego frajdę - to najważniejsze.
A skoro wkładasz w makietę czas to może warto zadbać o takie szczegóły jak ten płot:
Zobacz załącznik 1137274

Już pal licho te gluty kleju, bo to można zawsze zamaskować jakąś zieleniną ale te przęsła warto jednak ustawić
w pionie... No chyba, że taka była koncepcja pokazania zniszczonego ogrodzenia ale wtedy to też nie tak bo tego
typu płot w realu "psuje" się trochę inaczej.
Faktycznie trzeba będzie to miejsce poprawić i na nowo wkleić. Staram się jak najlepiej robić i niestety czasami trzeba robotę powtórzyć.

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
Wcale się nie śmieję. To po prostu dobra rada.
Też okulary na nos zakładam, czasem podwójnie nawet.
A takie modelarskie jak wyżej to używam cały czas, bo inaczej nie dałbym rady nawet kabelka przylutować.
To był żart, też myślałem o takich okularach, ale na tą chwilę to raczej ściągam okulary do precyzyjnych prac, a tamto musiałem przeoczyć, szedłem dalej z robotą i dopiero zdjęcie pokazało partactwo prac. :) :p

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.417 50 1
Wiem.:)
Takie właśnie modelarskie są do prac precyzyjnych. Mają mocowania dla dwóch soczewek różnych wartości.
W komplecie jest cały ich zestaw.
Zrzut ekranu 2025-08-22 125320.jpg
Można zestawiać je dowolnie regulując powiększenie.
Poza tym wygodnie się w nich pracuje, bo jest szerokie pole widzenia.
Soczewki nie są wąskie, tylko szeroko widać pole robocze i nie ograniczają niczego na boki.
Za 5 dych masz przydatne narzędzie.
https://allegro.pl/oferta/okulary-p...-led-6x-czolowa-do-majsterkowania-17549467251

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
Następny etap z krzaczkami, czyli obsiewanie trawką, miał być plan wszystkie na palecie, ale pomysł nie wypalił i trzeba każdego z osobna ;) :p
IMG_20250823_204230_copy_1536x2048.jpg
IMG_20250823_204215_copy_1536x2048.jpg

Następnym etapem będzie posypka, ale najpierw jutrzejsza wizyta we Wrocławiu na imprezie ;)

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
Mimo, iż format niezbyt to sama zawartość bardzo wartościowa - zwłaszcza zbliżenia na szczegóły - dziękuję @Krocik TV
Relacje montowałem na szybko w pociągu powrotnym na telefonie i mój program do montażu przyjmuje format całości z pierwszego elementu użytego podczas montażu, tu akurat do grafiki. Mnie to też wkurza, bo program darmowy, mający duże możliwości, a brakuje wybrania formatu końcowego filmu.
Pozdrawiam i dziękuję za chwile spędzone podczas seansu :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.417 50 1
na telefonie i mój program do montażu przyjmuje format całości z pierwszego elementu użytego podczas montażu, tu akurat do grafiki.
To w takim razie tak na przyszłość obejdź to i oszukaj go.:cool::p
Przygotuj sobie i zapisz na stałe w telefonie pierwszą używaną grafikę (Krocik TV) w formacie 1920x1080 (Full HD).
Będzie ona i tak zawsze na początku montowanego filmu, bo jest Twoim logo kanału.
Dalej, zgodnie z tym co napisałeś, powinno konwertować wszystko właśnie do tego formatu, czyli Full HD.
Spróbuj czy działa.

Tu takie coś Ci zrobiłem na próbę, ale dość niska jakość, bo lepszej nie mam.
Współczynnik proporcji 1920x1080 jest zachowany.
Chyba, że przyślesz mi oryginał, to Ci zrobię w dobrej jakości.
Krocik TV.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.203 8 0
To w takim razie tak na przyszłość obejdź to i oszukaj go.:cool::p
Przygotuj sobie i zapisz na stałe w telefonie pierwszą używaną grafikę (Krocik TV) w formacie 1920x1080 (Full HD).
Będzie ona i tak zawsze na początku montowanego filmu, bo jest Twoim logo kanału.
Dalej, zgodnie z tym co napisałeś, powinno konwertować wszystko właśnie do tego formatu, czyli Full HD.
Spróbuj czy działa.

Tu takie coś Ci zrobiłem na próbę, ale dość niska jakość, bo lepszej nie mam.
Współczynnik proporcji 1920x1080 jest zachowany.
Chyba, że przyślesz mi oryginał, to Ci zrobię w dobrej jakości.
Zobacz załącznik 1138029
Oki, nie ma sprawy, podaj maila to wyślę