• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta dla syna

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.008 8 0
Przede wszystkim duże brawa dla Ciebie za zdolności manualne i techniczne :). Nie wiem jaki wysoki podjazd zaproponował kolega @melonowy, ale żeby nie było niespodzianek i kłopotów to kąt nachylenia to max 3 stopnie (tak to jest z tymi planami, gdzie są pętle), ale najlepiej nie przekraczać 2,5 stopnia. Czyli tam gdzie ma być most to jeśli nie ma drutów to wysokość może być 7 cm. Ja bym zrezygnował z imitacji nasypów PIKO i przykręcał lub najlepiej przylepiał tory do podłoża bezpośrednio. Później tłuczeń i tak dalej.
Z układaniem torów nie należy się spieszyć, później mogą być niespodzianki.
Przyjemności w modelarstwie, które uczy cierpliwości i dokładności, konstruktywnego myślenia, rozwija wyobraźnię oraz zdolności manualne. :)
Pozdrawiam

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
Nie wiem jaki wysoki podjazd zaproponował kolega @melonowy, ale żeby nie było niespodzianek i kłopotów to kąt nachylenia to max 3 stopnie
Tu nie było możliwości jakiejkolwiek propozycji.
Ze względu na wielkość makiety nie ma właściwie innej możliwości. Wielkość płyty wymusza takie podjazdy.
U góry jest 3,8%, a w środku pętli 3,4% jeśli dobrze pamiętam, na wysokość 80mm.
Procent, nie stopni, w stopniach to będzie 2,18 i 1,95.
Jeśliby na 70mm obniżyć (to tak minimalnie bez elektrowozów z otwartym pantografem {trakcja elektryczna}),
to odpowiednio u góry wyjdzie chyba 3,3%, a na pętli 2,9%.
Tam nikt nie będzie jeździł dłuższymi składami, tylko 2-3 wagony osobowe (nowe epoki) i może po kilka towarowych. Dlatego lokomotywa sobie poradzi.
Byleby te podjazdy dokładnie, łagodnie poprowadzić, bez załamań.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

mamajakuba

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Szybkie pytanie: czy na już posianą trawę statyczną mogę dosiać trawę innej długości?
Zrobiliśmy błąd i nie wymieszaliśmy ŕożnych długości i teraz chcemy trochę te trawę podrasować...
Na szczęście posialismy mały kawałek więc możemy zerwać ale może można tego uniknąć? Szkoda trawy...

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 1 1
Jak najbardziej, polecam zapoznać się z tym materiałem;)
Tylko sadzenie trawki na tym etapie, to troszkę za wcześnie, trawka powinna wylądować prawie na końcu budowy;)
Warto sobie poćwiczyć, poeksperymentować na jakimś "luźnym" materiale(y)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.008 8 0
Oczywiście że tak, jak najbardziej, wyjdzie naturalnie. Klej w spreyu lub mocny lakier do włosów i siejemy. Wtedy możemy to robić punktowo i miejscowo :);)

OP
OP
M

mamajakuba

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Oczywiście że tak, jak najbardziej, wyjdzie naturalnie. Klej w spreyu lub mocny lakier do włosów i siejemy. Wtedy możemy to robić punktowo i miejscowo :);)
Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam - zalałam wikolem trawę i posiałam na białe placki dłuższą... na szczęście tylko kawałek, zobaczę jutro jak to wygląda po wyschnięciu.

Załączam zdjęcie postępów. Prosimy o wyrozumiałość :)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
Załączam zdjęcie postępów. Prosimy o wyrozumiałość
No i nie ma żadnej mijanki, jaką proponowałem, a kolega @melonowy zmodyfikował (nasze wpisy z 2 czerwca na pierwszej stronie). :( Jeżdżenie w kółko szybko się znudzi, a gdyby była mijanka, można się trochę pobawić, może nawet mała bocznica czy tor ładunkowy by się zmieścił.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.008 8 0
Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam - zalałam wikolem trawę i posiałam na białe placki dłuższą... na szczęście tylko kawałek, zobaczę jutro jak to wygląda po wyschnięciu.

Załączam zdjęcie postępów. Prosimy o wyrozumiałość :)
Jeśli chcemy posiać trawę to najpierw dane miejsce malujemy czystym wikolem, następnie za pomocą elektrosadzarki sypiemy trawę, jeśli nie mamy sadzarki to sypiemy trawę i od spodu pukamy w płytę młotkiem żeby trawka podniosła się (stara metoda), po tym kroku możemy miejsce sadzenia posypać delikatnie pyłem ziemnym lub zmieloną gliną w celu zamaskowania podłoża . Następnie czekamy na wysknięcie kleju. Jeśli chcemy aby trawka była różnorodna wysokością i kolorystycznie to psikamy miejsca, które chcemy posiać dodatkową trawką klejem w spreyu lub też lakierem do włosów (tym najmocniejszym najlepiej) i znowu za pomocą elektrosadzarki sypiemy trawkę o innym odcieniu oraz długości. Tak samo te miejsca można posypać posypkami kwiatowymi aby udawały łąkę :).
Najlepiej jest przekopać YouTube, jest tam sporo poradników jak to się robi jak np:
I wiele innych, można także zrobić sobie kępki traw i powklejać miejscowo, np:
I teraz chęci oraz cierpliwość w pracy :);)
Życzę powodzenia i nie bać się pytać ;)
P. S.
Na koniec jeśli jest możliwość i chęci do przebudowy układy to na prawdę warto dołożyć parę rozjazdów aby było więcej zabawy

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
114 4 0
Moim zdaniem mijanki i bocznice to najwięcej zabawy. Ja chciałbym w przyszłości w salonie walnąć właśnie makietę, gdzie nawet nie koniecznie musiałby być jakiś okrąg, ale marzy mi się taki duży teren jak przy głównej stacji z wieloma torami i bocznicami, lokomotywownią obok, do tego kawałek szlaku i po drugiej stronie jakaś mniejsza stacja, kawałek wsi lub ewentualnie miasta.

Na takim terenie przy dużej stacji, gdzie jest wiele torów i bocznic można walnąć myjnię, wagonownię, lokomotywownię i bawić się w misje przetaczania wagonów do mycia, wyjazdu na szlak z ładunkiem czy na odstawienie pojazdów na miejsce.

OP
OP
M

mamajakuba

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Dziękuję wszystkim.

Elektrosadzarkę mamy i coś tam próbowaliśmy przy torach sadzić.
Jeszcze pytanie: czy lepiej różne długości/kolory traw sadzić po kolei czy wymieszać w pojemniku i od razu taką mieszankę sypać?

Tory rozjazdowe są z jakiegoś powodu znacznie droższe. A, że młody do najcierpliwszych nie należy, ułożyliśmy na co nam budżet (i umiejętności) pozwoliły. Miejsca jak widać dużo już nie ma, więc nie wiem czy uda się w to wkomponować jeszcze jakieś mijanki czy bocznice.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
Miejsca jak widać dużo już nie ma, więc nie wiem czy uda się w to wkomponować jeszcze jakieś mijanki czy bocznice.
Obawiam się, że teraz jest już za późno. Po pierwsze dlatego, że należałoby nieco inaczej poprowadzić pętle, żeby na jednym dłuższym boku wygospodarować miejsce na drugi tor, a po drugie dlatego, że tory są już przymocowane do płyty i zrywanie tego spowoduje sporo zniszczeń i strat. Ja myślałem na przykład o czymś takim:

20250630_171416.jpg

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.008 8 0
Dziękuję wszystkim.

Elektrosadzarkę mamy i coś tam próbowaliśmy przy torach sadzić.
Jeszcze pytanie: czy lepiej różne długości/kolory traw sadzić po kolei czy wymieszać w pojemniku i od razu taką mieszankę sypać?

Tory rozjazdowe są z jakiegoś powodu znacznie droższe. A, że młody do najcierpliwszych nie należy, ułożyliśmy na co nam budżet (i umiejętności) pozwoliły. Miejsca jak widać dużo już nie ma, więc nie wiem czy uda się w to wkomponować jeszcze jakieś mijanki czy bocznice.
Jeśli chodzi o trawkę to ja osobiście mam wymieszaną razem długości od 2,5 mm do 6 mm różnych kolorów od paru rodzajów zieleni po czerwoną, jasnozółtą (jako trawę wyskniętą). Jeśli uważam, że gdzieś trzeba coś więcej uwydatnić to właśnie dosiewam na spray 6 mm różne kolory, najczęściej tą jasną. Mam także porobione kępki traw. Przed sianiem to miejsce pod trawę wysypuję ziemią i zalewam mleczkiem wikolowym (wikol to największy przyjaciel modelarza ;))

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
Obawiam się, że teraz jest już za późno. Po pierwsze dlatego, że należałoby nieco inaczej poprowadzić pętle, żeby na jednym dłuższym boku wygospodarować miejsce na drugi tor, a po drugie dlatego, że tory są już przymocowane do płyty i zrywanie tego spowoduje sporo zniszczeń i strat. Ja myślałem na przykład o czymś takim:

Zobacz załącznik 1129731
Szkoda, że ten nasz projekt przepadł, a był dopracowany.
To, co kol. @Andrzej Harassek wyrysował, to chyba jedyny ratunek teraz jest.
Powinno dać się zrobić, tylko ta pętla ósemki musi być dobrze poprowadzona.
Mamo, zrób to dla syna. Wspomnisz moje słowa - będzie bardzo zadowolony.

PS>
Rozjazdy są droższe, to oczywiste.
Tu masz link do dobrej jakości z drugiej ręki (sprawdzony, sam kupowałem).
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2hEuhw/?query=piko

Do tego przystanku, bocznicy, którą narysował kol. Andrzej będziesz potrzebowała:
BWR - 1x
WR - 1x
WL - 2x
G62 - 1x
R9 - 1x
R2 - 1x
No i kilka prostych aby to wszystko połączyć (około 10 szt.).
Do tego żeby przesunąć pętlę:
R2 7''5 - 2x (no, chyba, że zamiast tego to naginanie torów).

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
tylko ta pętla ósemki musi być dobrze poprowadzona.
No i właśnie w tym jest problem, bo to wymaga zrujnowania nasypu i wiaduktu i budowy tego od nowa. Również łuk w lewym dolnym rogu zdjęcia trzeba zerwać, zlikwidować wstawkę prostą (którą widać na dole zdjęcia), a łuk przesunąć w prawo tak, by trafiał w ten dodatkowy tor - rozjazd łukowy prawy (żaden BWR :mad:) wyprowadzi tor bliżej krawędzi makiety na zewnątrz łuku, bo do wewnątrz istniejącego łuku chyba się nie da. Ale przed jakąkolwiek ingerencją w to, co już jest, trzeba sprawdzić, czy to, co zaproponowałem, da się tam wcisnąć. Ja nie mam Scarma ani żadnego innego takiego programu, więc nie mogę dać gwarancji, że to się uda, to tylko moje luźne przemyślenia.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
A czy ja napisałem, że nie ma być łukowego?
rozjazd łukowy prawy (żaden BWR :mad:) wyprowadzi tor bliżej krawędzi makiety na zewnątrz łuku, bo do wewnątrz istniejącego łuku chyba się nie da
Chodzi mi o to, że nie jestem pewien, czy jest rozjazd łukowy, który ma tor wewnętrzny o jeszcze mniejszym promieniu, niż ten łuk na makiecie. Dlatego napisałem o likwidacji wstawki prostej i przesunięciu łuku w prawo.
wstawić zamiast tego BWR na prostej WL
Rozjazd zwyczajny lewy? A gdzie?