• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta - czy na pewno fikcja ?

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
Donator forum
MGKP
GGM
Reakcje
1.275 69 6
No widzisz sam sobie zaprzeczasz w dwóch ostatnich zdaniach. Rok temu była owszem reanimowana instalacja elektryczna pod tą makietą i pod tzw. "szwajcarką" , ale tylko po to żeby nie spędzać pod nimi większości czasu a skupić się na innych zadaniach. Te makiety niedługą spoczną na emeryturze w magazynie.
Do celowo mają być maksymalnie trzy nowe makiety, nie więcej. Dwie sterowane cyfrowo i o standarcie nie gorszym jak nasze makiety modułowe które widujemy na makietach. Sam na swoim szlaku ( p.o. Bulowice ) nie tworzę gniotów z wyobraźni tylko spędzam lata na mierzeniu, projektowaniu i wykonywaniu we współpracy z takimi osobami ja @Heniek_Star , @Adam66 obiektów.
Nie po to zatrudniałem się w muzeum żeby siedzieć przy biurku i klepać w klawiaturę. Będąc na działalności rozpocząłem współpracę z muzeum w 2018 roku i do 2024 roku wykonałem nie jedną modernizację lub wystawę czasową. Od 2024 roku jestem już etatowym pracownikiem i naprawdę chcę lata świetlne zaniedbań poprzedników puścić w nie pamięć i w miarę możliwości technicznych i finansowych zacząć wyprowadzać sale wystaw na prostą. Ale obawiam się że może mi się z tym zejść do emerytury.
Sami dobrze wiemy, zwłaszcza Ci co zbudowali własnoręcznie kawałek szlaku ile czasu to pochłania. Osobiście pracowałbym 24 godziny na dobę ale niestety tak się nie da. Tak więc bardzo często jak to bywało w szkole zabieram pracę domową do domu. Wybieram istniejące lub już nie istniejące obiekty, rysuję je i szykuję do wykonania w pracy, bo chcę żeby miały swój debiut na budowanych makietach.
Sama makieta w wielkości "G" którą obecnie buduję zajęła mi już 7 miesięcy, a to dlatego że są tam w większości budynki wykonane własnoręcznie przeze mnie ( wiatrak koźlak, drużniczówka z wiedenki i poczekalnia z Czarnocina we współpracy z GPM )
Tak więc proszę nie wieszajcie na mnie psów , bo ja nie przychodzę do pracy tylko przychodzę pracować i chcę jak najlepiej dla muzeum łącznie z odzyskaniem wizerunku wśród takich jak MY
Miłego wieczoru ;)
Czekam cierpliwie na Andrzeja
Ty się niczym nie przejmuj, rozważaj dobre rady, narzekaczy olewaj. Buduj to co Twoim zdaniem przyciągnie zwiedzających. A ja może za tydzień tam wpadnę i opi... znaczy pogadamy sobie i zerknę na tą którą ostatnio budowałeś bo jeszcze jej nie widziałem po ukończeniu :LOL:

OP
OP
sebo81ku

sebo81ku

Znany użytkownik
BGM
MSMK
Reakcje
1.193 4 0
@Andrzej Harassek dziękuję za Twoją chęć pomocy, ale nie ma co się przykładać na chwilę do tego układu co zaprezentowałem.
Po przeanalizowaniu za i przeciw doszliśmy wraz z @Artur że trzeba pójść w innym kierunku. Dużo w tym pomógł na układ sieci kolejowej z 1940 roku Warszawy Zachodniej i jej okolic. Są tam ciekawe fragmenty na których można by się wzorować.
Jak przeniosę to do scarma to pewnie zaprezentuję do dalszej dyskusji.

bd973fb6-b3bd-41a9-a022-ee176011816c.jpeg

OP
OP
sebo81ku

sebo81ku

Znany użytkownik
BGM
MSMK
Reakcje
1.193 4 0
Koledze @sebo81ku życzę udanego efektu finalnego mimo wszystko, aczkolwiek trzymam się zdania, że (jak wspomniał kolega @daromaro ) lepiej by było zrobić realny fragment lokomotywowni z halą wachlarzową (jest z czego wybierać jeśli chodzi o Polskę) i to by było ciekawsze moim zdaniem, a jednocześnie realne na takiej powierzchni jaka jest do dyspozycji, niż kolejna makieta do jeżdżenie w kółko.

Wracając do tematu chcę tylko nadmienić, że może źle się zrozumieliśmy z autorem tematu, bo kolega cały czas w pierwszym wpisie pisze o tym, że to wszystko jeszcze jest w planach (nic nie zostało jeszcze zrobione - przynajmniej ja tak zrozumiałem), a potem dodał:

"Jeżeli któryś z kolegów ma jakieś ciekawe pomysły zapraszam do dyskusji ;)
Pozdrawiam"

....no to pojawiły się propozycje, a nie żeby nie robić nic. Tymczasem po ich usłyszeniu autor tematu napisał "Nie ma sensu tego ciągnąć . Zamykam temat ." co uzmysłowiło, że te prośby o pomysły miały dotyczyć tego co już jest w planach, a nie zmiany planów na inne. Nic bym wówczas innego na początku nie sugerował, - a tym bardziej gdyby autor pokazał, że już dokonał jakichś zakupów i zaczął budowę. Wpis kolegi jednak sugeruje, że jeszcze nic nie zostało zrobione fizycznie oprócz planów w komputerze.

Jeśli jednak koncept jest taki by było to co zaproponowano - czyli "wszystkiego po trochu" to OK. Pomagać zawsze można, ale nie ma co się obrażać lecz precyzyjniej wyrażać swoje oczekiwania (piszę do autora wątku). Przy prośbie o jakieś ciekawe pomysły można było dopisać, że zmiana konceptu nie wchodzi w grę.

Do kolegi @sebo81ku mam pytanie - czy przewidziany jest ruch elektrowozów bądź EZT? Jeśli tak to fajnie gdyby wykonana była sieć trakcyjna, przynajmniej na torach - nazwijmy to - głównych. Bolączką wielu makiet w dobie pojawienia się wielu modeli polskich elektrowozów oraz EZT są braki w tym zakresie i ruch takich pojazdów po torach bez rozciągniętej nad nimi sieci trakcyjnej. Skoro ma być "wszystko po trochu" , to dlaczego nie miało by być tak charakterystycznej infrastruktury? Oczywiście cały czas pozostaje kwestia jaka trakcja ma tam jeździć (o tramwaju kolega wspomniał).
Co do planów na ten rok to na pewno będą kontynuowane prace nad makietą przedstawiającą infrastrukturę z okresu międzywojennego, tak więc na pewno pojawi się sieć trakcyjna z okresu , p.o. Świder , poligon wojskowy i inne elementy. Dodam tylko, że siec trakcyjną zaprojektował i wykonał dla nas Zbyszek Kluba.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.999 483 99
Ty się niczym nie przejmuj, rozważaj dobre rady, narzekaczy olewaj. Buduj to co Twoim zdaniem przyciągnie zwiedzających. A ja może za tydzień tam wpadnę i opi... znaczy pogadamy sobie i zerknę na tą którą ostatnio budowałeś bo jeszcze jej nie widziałem po ukończeniu :LOL:
Panie Adamie, moje wpisy w tym temacie nie służyły temu by "narzekać", tylko zaproponować to, co moim zdaniem przyciągnie zwiedzających. Jak widać są różne koncepcje wiary w to, co bardziej widza zainteresuje, czy modele realnych obiektów, czy kolejka. Jak napisałem, pod kątem dzieciaków - jedna fajna, zadbana i działająca makieta jak najbardziej OK. Ale tworzenie w muzeum mordowni... znaczy tortowni, to nie ta droga moim zdaniem. Jak pisałem, jak tam widziałem już ze 4 torty. Żaden nie działał.
Czytając kolejne wpisy autora widać jednak, że dyskusja popłaca, bo jak widać koncepcja się wciąż zmienia. Jeśli makieta będzie a'la tort,, ale wykonana na wysokim poziomie i w taki sposób, że zainteresuje modelarzy np. z tego forum czy w ogóle miłośników kolei, rozpoznać będzie można charakterystyczne obiekty znane ze szlaków kolejowych jak przykładowo charakterystyczne wiaty z przystanków warszawskich i pod-warszawskich, itp..., to czemu nie. Oby tylko nie kolejny tort zabawka z budynkami z Bawarii i wiatrakami OZE.

Ostatnio edytowane: