• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta clubOwa "RING"

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
742 4 0
Tam jest 10 stopni, do zera a już do minusowej temperatury jeszcze daleko więc się na razie nie martwię ale dziękuję za zwrócenie uwagi. W dawnych czasach gdy dach nie był pokryty pianką woda na strychu raz mi zamarzła ale na zewnątrz było jakieś minus 20 stopni. Wtedy nie miałem tam podciągniętego ogrzewania ale był tam zbiornik wyrównawczy od CO, który zamarzł i piec węglowy mi „rozsadziło”.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.190 0 0
Wtedy nie miałem tam podciągniętego ogrzewania ale był tam zbiornik wyrównawczy od CO, który zamarzł i piec węglowy mi „rozsadziło”.
Bogatszy o tę wiedzę nieśmiało zaproponuję zakończyć, wyzwoloną użyciem słowa "styczeń", gawędę o ogrzewaniu tudzież skutkach jego braku i poczekać na dalsze wpisy kol. Konrada dot. makiety w skali 0. ;)

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.821 14 6
Kolego Andrzeju, kolega Tempest już wyjaśnił co ja miałem na myśli pisząc o tym sposobie oszczędzania. a tak na marginesie to nigdy nie należy zamykać zaworu przy grzejniku na zero, zawsze należy zawór ustawić tak, aby woda w obiegu miała minimalny przepływ. Wszystko to też jest zależne od wielkości zamontowanego w pomieszczeniu grzejnika. Pracowałem przez 40 lat w administracji, więc wiem o czym piszę. Jako przykład podam taką historię, przyszło polecenie z ministerstwa aby w celu oszczędności wyłączać piec co. w piątek, a załączać dopiero rano w poniedziałek, efekt tego był taki, że podczas rozruchu pieca w poniedziałek i uzyskania w pomieszczeniach temperatury takiej jaka była w czasie wyłączenia kotła w piątek, piec zużył więcej gazu niż gdy był załączony cały czas.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
742 4 0
Literacko się zrobiło więc polecam poświęcić 13 minut z sekundami - choć obawiam się, że będzie to zrozumiałe raczej tylko dla osobników 40+ ale pewnie będą wyjątki - i obejrzeć występ pana Bronisława Maja.

A Konrad 0 na pewno działa i nie ma czasu na robienie zdjęć i publikowanie oraz opisywanie ich na forum, co rozumiem (ale tego nie popieram) , bo wiem z własnego doświadczenia, że dokumentowanie prac modelarskich tak aby to nie wyglądało tylko na pstrykanie fotek i podpisywanie ich tekstem "to jest fotka z dnia...." wymaga jednak trochę, a raczej dużo więcej niż trochę pracy.

Publikowanie tylko samych fotek bez dokładnego opisu co i jak było robione też pewnie byłoby oczekiwane przez miłośników zerówki choć ja osobiście, jako "szczególarz" chętnie chciałbym się jednak dowiedzieć CO, JAK i Z CZEGO. Tak z czystej ciekawości, nie aby zaraz wykorzystywać/kopiować bezczelnie te rozwiązania :devil: Choć na pewno gdy ktoś jakieś ciekawe/dobre modelarskie patenty pokaże nigdy nie zawaham się ich wykorzystać a przynajmniej mieć ich na uwadze bo jeszcze z emerytury modelarskiej nie powróciłem.:cool:

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
742 4 0
trainbrains - brzmi obcojęzycznie a to polska firma i to w dodatku 'rzut beretem' od mojego miejsca zamieszkania. Trochę ten seledynowy kolor mi się niezbyt podoba ale pewnie można zamówić jakiś inny ?

Konrad, zlituj się nad nami i daj jakieś zdjęcie z postępu prac.

Święta idą, więc jako prezent świąteczny ... chociaż jedno zdjęcie.:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.424 680 30
A czy przyciski do zmiany położenia iglic w zwrotnicach rozjazdów zniknęły pomyłkowo czy to jakiś celowy zamysł?
W realu właśnie tak by było, bo napędy zwrotnic połączenia dwóch torów są zwykle sprzężone tak, że albo oba są na wprost (wzdłuż dwóch równoległych torów), albo oba na bok (przejazd z jednego toru na drugi. Analogicznie dotyczy to żeberek ochronnych i innych podobnych sytuacji, gdy dwie zwrotnice zawsze muszą być przestawiane razem. Przypuszczam, że w modelu też jest tak zrobione. Dla przykładu przycisk w kostce 02-16 przestawia jednocześnie obie zwrotnicę, tę w kostce 02-16 i tę w kostce 01-16. W realu układ reaguje na naciśnięcie jednego przycisku tak, że najpierw przestawiana jest jedna zwrotnica, a potem druga, aby nie obciążać nadmiernie układu dwoma pracującymi jednocześnie napędami.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.605 3 0
Cześć.

Ja bym go przede wszystkim skrócił, tak długie tory na pulpicie nie są potrzebne (one tylko symbolizują tory stacyjne), do tego przyciski zrobił np w 3 rzędach.
Po jednym pasku pustych kostek na dole i górze, no i tę Tm w 4 rzędzie od dołu dał po ludzku (po skosie), teraz wygląda to trochę nienaturalnie.

Takie moje noworoczne przemyślenia :)

Pozdrawiam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.424 680 30
Rozjazd krzyżowy ma dwie zwrotnice, nastawiane niezależnie od siebie. Jedna lub obie zwrotnice rozjazdu krzyżowego mogą być elementem takiej pary lub par, nastawianych razem, ale nigdy nie są to obie zwrotnice tego samego rozjazdu krzyżowego. Przycisk rozjazdu krzyżowego w kostce 03-17 (nie 16) nastawia jedną zwrotnicę tego rozjazdu tak, że kieruje albo na wprost (tak, jak pokazują światła), albo w dół, na pierwszy lub drugi tor od dołu. Druga zwrotnica tego rozjazdu krzyżowego jest sprzężona ze zwrotnicą rozjazdu zwyczajnego wyżej, w kostce 05-20 i tam jest przycisk nastawiający te dwie zwrotnice.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
620 0 0
nie powiększyłem rysunku i bez okularów kostkę, którą miałem na myśli czyli 03-18 pomyłkowo odczytałem jako 03-16 (dzięki za zauważenie i sprostowanie), a chodziło o nią ponieważ w przeciwieństwie do kostki 03-17 ta 03-18 nie ma zupełnie przycisku sterującego, co prawda podejrzewałem już po Twoich wcześniejszych wyjaśnieniach, że najprawdopodobniej 03-18 jest sterowana przez 05-20 ale dopiero to co napisałeś poniżej mnie upewniło:
Druga zwrotnica tego rozjazdu krzyżowego jest sprzężona ze zwrotnicą rozjazdu zwyczajnego wyżej, w kostce 05-20 i tam jest przycisk nastawiający te dwie zwrotnice.
Rzeczywiście, spotkałem się w realu kilkukrotnie, z sytuacją gdy po przestawieniu się zwrotnicy w jednym rozjeździe za chwilkę przestawiała się w drugim, nawet pamiętam, że byłem lekko zdziwiony tym, jak dyżurny tak sobie to szybko "klika" ale nie miałem pojęcia że jest to w automacie sprzężone, a co teraz wydaje mi się dość sensowne, serdecznie dziękuję zatem za wszystkie wyjaśnienia!

OP
OP
Konrad 0

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
335 0 0
Fani 0...
jeszcze raz rozjazd Baeseler'a. Na środku widać dwie iglice, dlatego zastosowano je zamiast klasycznego rozwiązania, gdyż za duże szpary były i wykolejały się wózki. Teraz wszystko przejeżdża bez zarzutu.
Niebawem zdjęcia z budynku stacji Szczytna...
pozdrowienia
Konrad 0

IMG_1417.jpeg

Załączniki

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
620 0 0
jeszcze raz rozjazd Baeseler'a.
To chyba jeden z najbardziej skomplikowanych układów szynowych jaki istnieje na kolei?

Na plus: bardzo duże możliwościami jeżeli chodzi o zestawianie tras przebiegu na stosunkowo krótkim obszarze i prawdopodobnie z drewniane podkłady.
Ale...mnie jednak bardzo brakuje (o ile oczywiście będzie on widoczny tj. zainstalowany na zewnątrz podziemia) odwzorowanych przytwierdzeń szyn do podkładów, siodełek pod iglicowych oraz bardziej realistycznych cięgien iglic (kolejność od najważniejszej do najmniej istotnej). Natomiast blaszki połączeniowe (miedziane - lutowane) przypuszczam, że zapewne znikną w podczas aranżacji modułów i ich ostatecznego malowania.