• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta bez nazwy

OP
OP
Karol

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
Jest to bardzo prosta sprawa, wydzierasz kawałki maty wielkość okienka i po prostu wklejasz.
Co do mat to najbardziej do tego celu nadają sie maty Busch 7211, 7214, 7210, 7213

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a ja mam pytanko z czego jest zrobiona ta fantastyczna trawa na zdjęciu Dscn4447.jpg koło torów, po prostu rewelka, czy jest to elektrosadzone czy jakaś rwana mata? chyba na wczesniejszym zdjeciu zauwazyłem ze jest to mata buscha?

OP
OP
Karol

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
Zachodzę w głowę jak teraz wymalować linie i przejście dla pieszych na skrzyżowaniu koło przystanku:
- pierwsza wersja to zamaskować powierzchnie taśmą klejącą i trysnąć aerografem, jednak tu bedzie dość duzy problem z maskowaniem krzywych.
- drugie co mi wpadło do głowy to biały pisak niezmywalny i mozolne malowanie milimetr po milimetrze.
Ma ktoś może jakiś inny pomysł jak to zrobić ?

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może tak folia termokurczliwa??? Używają ją modelarze lotniczy. Obklejają nią cały model. Ta folia jest bardzo cienka, łatwo się ją wycina i nakłada się ją na gorąco. Kiedyś tak robiłęm dawno na swoim torcie. Brałem kawałek przykładałem do drogi, i na odległość ok 3mm przykładałem żelazko. Folia sama się przyklejała. :) Tylko uwaga bo ona ma cienką warstwę ochronna którą najpierw trzeba zdjąć.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
373 1 0
Podoba mi się Twoja trawka, mnie jeszcze taka nie wychodzi... Te pomniejsze drzewka i krzaki to komosa? + liście z czego?

A na półce mój ulubiony Pilsner Urquell, mniammmm....

OP
OP
Karol

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
Krzaki to spreparowany mech z dodatkiem komosy drzew z heki flor. Prace na razie wstrzymane z braku czasu i kaski która poszła na dwa dźwiękowce 132 i 120 no i oczywiscie w nowości w TT :D

OP
OP
Karol

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
Czy makieta odzwierciedla konkretną epokę? Na pewno tak, są to epoki IV i V ,małe fikcyjne miasteczko na pograniczu Polsko-Niemieckim a co za tym idzie staram się kompletować tabor zarządów DB DR i PKP

OP
OP
Karol
Reakcje
10 2 0

Załączniki

OP
OP
Karol
Reakcje
10 2 0
Ludmillka to Rokulec. Bardzo fajna maszynka choć było trochę problemów na początku, jakiś badziew wkręcił się w wózek i trzeba było niestety od razu rozbierać bidulke :D
W tym tygodniu przyjedzie jeszcze Br 120 DR z ESU 3.0 i myślę ze tym razem nie będzie żadnych problemów

Reakcje
0 0 0
Karol napisał(a):
Tor biegnie w specjalnej rynience na około całego pomieszczenia. Dlugość to szlakowego gdzieś okolo 7m
:LOL:

Czy mozesz podac wymiary tej litery L i ew. zdjecie rynienki powrtnej . :LOL:

Mam zamiar cos podobnego zrobic tylko ze w tzw.systemie psiej kosci .

Bardzo ladna makieta , ladne dlugie sklady , luzna zabudowy - nie ma przesady , a do tego prawidlowe napoje modelarzy kolejowych . ( i nie tylko)

Pozdrawiam :LOL: