• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] A to moja "makietka"

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Wiesz cały czas trapiło mnie jak Marek jeździ po tej makiecie :roll: , teraz widzę, że praktycznie nie ma gdzie jeździć,
:D :LOL: ciekawi mnie już ten tor znikający w ścianie- gdzie on wyjedzie :?: może do kuchni, albo ............... :LOL:
a jak nie jeździ to siedzi i dłubie kolejne obiekty :D
dłubie :?: nie jeździ, bo wagony stoją w tym samym miejscu :eek:
Michale zapodaj kilka fotek w swoim wątku - milo tak z wieczorka coś fajnego obejrzeć
hmmm- sam nie wiem czy dać pożywkę dla Marka na wieczór :twisted: :D
będzie mi dokuczał :cry:
a tak na poważnie Piotrze- na razie dociąłem mdf+ wycięcie terenu+ wikolek i schnie na noc :smile: :LOL:

:LOL:
p.s.
nie widzieliśmy się,ale Was polubiłem jakoś chłopaki :LOL:

Taxido

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
A ja ogladam tory i sprawdzam ceny :twisted: Jakby ktos pytal :) Musze przyznac,ze ten schemat powyzej robi wrazenie,mam w planach zbudowac cos podobnego,ale to odlegle plany,poki co przygladam sie :)

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dokładnie to wygląda tak pomieszczenie ,makieta ,tor będzie wychodzil do drugiego pomieszczenia gdzie planuję modół stacji.Kiedy wjadę składem żebym miał możliwość przeczepić lokę z drugiej strony składu.
Piotrek trochę to się przejadę składem do przodu i do tyłu :D
Michałek tam jest to jeziorko przez które spać nie możesz i mi dokuczasz,potem zaznaczony jest młyn który pokazałem na focie,no i rzeczka z młyna,chyba może sobie płynąć za makietę Michałku? :LOL:
Fajny mi wyszedł układ tort w jednym pomieszczeniu + modół w drugim pomieszczeniu. ;)

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
no fajny układ torów
Marek-obiecaj,że dalsza rzeczka-strumyk będzie poniżej lub na równi poziomu torów- nie będzie rzeka płynęła górą ??
Marek- teraz tak mi wpadło do głowy- a nie myślałeś o tym,aby w drugim pomieszczeniu zrobić mega bocznicę dla składów?
Mam na myśli, że np. masz 7 składów na bocznicy i wybierasz, który ma jechać po makiecie-znudzi Ci się-to jedzie na bocznicę i wyjeżdza inny ???
Ja tak zrobiłem,ale na dwóch poziomach-pod spodem mam bocznicę,aby nie zdejmować co chwilę składów- tylko zjeżdża pociąg "pod makietę" a wyjeżdża inny
U Ciebie by jechał "w ścianie-tunelu" na bocznicę w drugim pomieszczeniu- oczywiście stacja też tam może być
Co o ty sądzisz ?

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Powiem ci Michał szczerze że mam tą opcję w głowie,miejsca mam sporo w drugim pomieszczeniu więc czemu nie :grin: .Oglądałem foty z twojej roboty,ciekawie się zapowiada ,fajne góry,można przepis?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
ciekawi mnie już ten tor znikający w ścianie- gdzie on wyjedzie :?: może do kuchni, albo ............... :LOL:
dłubie :?: nie jeździ, bo wagony stoją w tym samym miejscu :eek:
hmmm- sam nie wiem czy dać pożywkę dla Marka na wieczór :twisted: :D
będzie mi dokuczał :cry:
Kto sie czubi ten sie lubi :)

WITKOIM napisał(a):
p.s.
nie widzieliśmy się,ale Was polubiłem jakoś chłopaki :LOL:
z odwzajemnieniem :D

WITKOIM napisał(a):
i co :?:
śpicie,a ja szutruję tory
ładnie to tak :?: :smile:
dopiero co wstalem - sobota to trza odespać cały tydzień ;)

marekw111 napisał(a):
Dokładnie to wygląda tak pomieszczenie ,makieta ,tor będzie wychodzil do drugiego pomieszczenia gdzie planuję modół stacji.Kiedy wjadę składem żebym miał możliwość przeczepić lokę z drugiej strony składu.
dobry pomysł - też mam nieużytkowe pomieszczenie za makietą i planuje tam zrobić pętle do zawracania całych składów, tor już nawet mam przygotowany :)

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie wiem chłopaki czy zauważyliście ale przeważnie to między sobą prowadzimy dialogi,czasami ktoś wpadnie doradzi i OK :grin:
Michał obiecuję ci z tą rzeką ,będzie niżej :grin:

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Nie wiem chłopaki czy zauważyliście ale przeważnie to między sobą prowadzimy dialogi
hehe-czytasz w moich myślach :cool:
dopiero co wstalem - sobota to trza odespać cały tydzień
Piotrek Ty śpiochu- do roboty na makietę
fajne góry,można przepis?
banalnie prosty- styropian (wycinasz jak chcesz) + tynk maszynowy z wodą( lekki i ładnie daje się wyprowadzać) a potem wikolek

Ja na Twoikm miejscu zrobiłbym stację np. na dwa tory
a reszta mega-bocznica- ile wystarczy miejsca- taka główna rozdzielnia składów

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
marekw111 napisał(a):
Nie wiem chłopaki czy zauważyliście ale przeważnie to między sobą prowadzimy dialogi,czasami ktoś wpadnie doradzi i OK :grin:
Michał obiecuję ci z tą rzeką ,będzie niżej :grin:
hehe taki prawie prywatny wątek :D

P

Paweł Piotr

Gość
Była w tym wątku mowa o stawie ponad torami. A ja znalazłem takie zdjęcie:
to już nie staw, ale żeglowny kanał...
Pozdrawiam

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki za fotkę Pawle,ciekawe rozwiązanie,szkoda że nikt tego nie przeniusł na makietę,zwyczaj to torowisko "wchodzi" w góry. Michałek łyso ci musi być co? :D Męcze się nad młynem może pokażę fotkę ,ale Piotrka to wcale nie interesuje Michał pewnie też ma w nosie,ale uwierzcie zbudować młyn od podstaw to wcale nie takie proste. ;) Rozumię was najlepiej kupić gotowe, ale to nie jest to!!!!!!!!Paskudny plastik nie oddaje piękna obiektu wręcz przeciwnie szpeci go.Prawdą jest że nie wszystko da się samemu zrobić ale niektóre obiekty warto wyeksponować.
No cóż za bardzo się wymądżam,ale to moje zdanie. ;) Michałek teraz twoje zdanie tylko nie strzelaj. :D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
no, moje zdanie jest takie:
-chylę czoła nad Twoimi własnoręcznymi budowlami, ciekaw jestem jak będzie wyglądał młyn-zapewne wygląd będzie miał, aż :shock: wyjdą na wierzch
- co do jeziorka-hmmmmmm- trzymam fason dalej :LOL:
jeden, no może dwa przypadki odchodzące od reguły - a, niech Ci będzie
niech te jeziorki już będzie nad powierzchnią torów- już nie będę się czepiał :grin:

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jeszcze raz wielkie dzieki Pawełku za fotki,z tego co się orientuję masz niezłą wiedzę na temat koleii,wczesnie zamiewściłem schemat roamieszczenie symaforów na mojej stacji, proszę o korektę ewentualnie poprawki + manewrówki.Pozdrawiam.
Michałku wreszcie ci się ułozyło co do jeziorka :LOL: ,odnośnie młynu,sporo czasu mi on zabiera,sam jestem zdziwiony że tyle wkładu musiwłem w niego włożyć.To co teraz pokażę to 80%,niestety nie przeskoczę tego.Zresztą żeby was nie wnerwiać to ostatnie foty młyna,dokończe młyn i biorę się za coś innego.Jeśli będziecie oglądać foty zwróćcie uwagę na rzeczkę,bo ona była bardzo pracochłonna,i jak ci obiecałem Michałku poiniżej lini kolejowej :cool:

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
:eek: :shock:
brawo..... nie zawiodłeś mnie, więc nie doczepie się do niczego :cry:
jeszcze raz brawo ;)

eeeeeetam
doczepię się :twisted:
jakoś ta woda od młyna krzywo płynie- z prawej do lewej-jakiś spadek :?: ale by płynęła w lewo - albo zdjęcie tak wyszło

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
eeeeeetam
doczepię się
jakoś ta woda od młyna krzywo płynie- z prawej do lewej-jakiś spadek ale by płynęła w lewo - albo zdjęcie tak wyszło

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
WITKOIM napisał(a):
:eek: :shock:
brawo..... nie zawiodłeś mnie, więc nie doczepie się do niczego :cry:
jeszcze raz brawo ;)

eeeeeetam
doczepię się :twisted:
jakoś ta woda od młyna krzywo płynie- z prawej do lewej-jakiś spadek :?: ale by płynęła w lewo - albo zdjęcie tak wyszło
Aparat nie był w poziomie,ponieważ był poza makietą więc nie miałem stałego oparcia.Szkoda że nie robią takich małych poziomnic,bym sprawdził,ale na 100% zawinił aparat