• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Małoseryjne modele lokomotyw serii ET40

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Zing, też kibicuje twojemu projektowi, ale jak juz pisał Cocu wiele rzeczy trzeba poprawić. Nie wiem na jakiej dokumentacji się opierasz, ale nawet porównując na oko zdjęcia oryginału i twojej wizualizacji widać wiele nieścisłości. Ściana czołowa na przykład jest załamana juz kawałek pod oknami a u ciebie dopiero na linii okien się załamuje, krawędzie tych ramek które już masz mają inny promień narożników, to tak na szybko wychwycone.

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ściana czołowa na przykład jest załamana juz kawałek pod oknami a u ciebie dopiero na linii okien się załamuje, krawędzie tych ramek które już masz mają inny promień narożników, to tak na szybko wychwycone.
To prawda, ściana czołowa powinna się załamywać 3 cm od uchwytów ku górze, problem powstał przy przeskalowaniu czoła i się pozmieniało trochę ( tylko miejsce na wywietrznik było zrobione później przez co zachowało swoje proporcje ) na szczęście jest to do zrobienia dzięki za uwagę, trochę mnie nie było ale od przyszłego tygodnia ruszę z kopyta :)
załamanie.jpg
Może i nie na równi z oknami ale błąd widoczny.

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dodałem już drobne zmiany, czoło praktycznie całe zmieniłem bo już za dużo poprawek musiał bym nakładać więc poświęciłem trochę czasu i przodek trochę dopracowałem do tego co mam.
Do poprawki jest jeszcze dach nad czołem, maskownice do wózków są zrobione ale po pierwszym wydruku zobaczę co z tym zrobić by wyeliminować problem z ciasnymi łukami chociaż nie podoba mi się efekt wąskich wózków powinny być szersze ale już to przerabiałem i wiem że nie będzie to użyteczne. Na wizualizacji brakuje elementów które będą wycinane laserowo lub fototrawione, kolejna sprawa to rama która również zawiera nieprawidłowe podowzie, niebawem dodam prawidłowe z skrzyniami na akumulatory.
Obmiary, oraz wszystkie zdjęcia zgadzają się z projektem ale i tak coś mi gdzieś nie pasuje być może to perspektywa 3d co innego gdy zrobiłem model w 2d.

et40a3.jpg et40a1.jpg et40a2.jpg

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Daszek ukończony ( poprzedni był tymczasowy ) jeszcze trochę poprawek, ale powoli widać finisz.
et40-gotowa.jpg
Reflektor na górze jest trochę mniejszy od tego jaki powinien być, oprawki będą takie jak trzeba.

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Albo to pochylenie masz za małe albo coś innego nie gra, bo ten rysunek jakoś nie pasuje do oryginału.
Właśnie teoretycznie jest dobre tylko mi też coś nie gra na tych wizualizacjach, przy pierwszym wydruku się okaże co jest nie tak. Nie jest to strasznie dużym problemem zmienić pochylenie ale poczekamy i zobaczymy.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
A mi się wydaje że nie ma innej rady jak wydrukować. Te rysunki i wizualizacje mają pewną wadę, pokazują przedmiot w perspektywie idealnej - nazwijmy to tak, może ta poprawka podana przez Xfredxa coś pomoże. W rzeczywistości obraz ze zdjęć podlega wielu zniekształceniom optycznym, światłocienie, optyka obiektywu, i stąd mogą wynikać te wrażenia że coś nie gra.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
100 5 2
Odświeżam temat, mianowicie jest możliwość pozyskania gdzieś takich kół jak ma ET40? Mianowicie szprychowe o średnicy 14,3mm, no oczywiście około tego wymiaru bo nie wierzę w to by były idealnie takie :) Wiem tyle że to są takie same jak mają lokomotywy z rodziny 71E czyli popularnych 163.
Czy jest ktoś w posiadaniu dokładniejszych planów tej maszyny niż te http://www.bkd.trainsim.pl/magazyn/dokumenty/ET40.gif ?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.661 112 11
Odświeżam temat, mianowicie jest możliwość pozyskania gdzieś takich kół jak ma ET40? Mianowicie szprychowe o średnicy 14,3mm, no oczywiście około tego wymiaru bo nie wierzę w to by były idealnie takie :) Wiem tyle że to są takie same jak mają lokomotywy z rodziny 71E czyli popularnych 163.
Czy jest ktoś w posiadaniu dokładniejszych planów tej maszyny niż te http://www.bkd.trainsim.pl/magazyn/dokumenty/ET40.gif ?
To naprawde nie jest kawal, ale "Tomas the train"-czyli te banalne pociagi z twarza. Dokladniej to wagon osobowy "Annie", u mnie mozna dostac na przecenie, lub uzywane. Cena jaka zaplacilem za wagony byla bardzo korzystna, wagony wywalilem na zlom i kola zatrzymalem. Pasuja niemal idealnie do elektrowozow takich jak: ET21, czy EP/EU05 i innych z kolami szprychowymi. Wagon musi byc "Annie", te inne maja mniejsze kola.

OP
OP
zinq

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,

Plany które podałeś niezbyt zgadzają się z rzeczywistością, co do kół to nie znajdzie się idealnych, od PIKO należy przetoczyć obręcze co jest trudne bez odpowiedniego sprzętu. Lepiej już zaopatrzyć się w pełne i dodać wzór wycięty laserem.
Poszukam planów, obecnie nie posiadam już dokumentacji przez co zrezygnowałem z dalszego projektu :(

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
100 5 2
Dzięki Panowie za odpowiedź, co do planów to zdaje sobie sprawę z ich niedokładności, niestety :/ Natomiast w temacie napędu, czy jest ktoś kto posiada model lokomotywy E11 (BR 211) i mógłby zmierzyć rozstaw osi w wózku oraz średnicę samych kół?