• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Laserprojekt na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=26929&us_id=36773116
Lepszej jakości płyty (nie z kartonu) i inne wyroby z betonu znajdziesz u naszego forumowego kolegi: http://sklep.hugwa.pl/

Płytek chodnikowych nie maluję. Są tylko przetarte pyłem ziemniaczanym. Bałem się cokolwiek z nimi robić na mokro. Po płytach drogowych już wiem, że i płytki mogę przeciągnąć rozwodnionym mocno wikolem i wysychające przetrzeć wspomnianym pyłem by całość się utrwaliła.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Płyty i okolice co nie co zarosły trawką 1mm. Wysiałem też trawę na brzegu makiety. Pora zamówić trylinkę bo sam teren fabryki zostanie nią wyłożony.

Fabryka h0 2.JPG Fabryka h0 3.JPG Fabryka h0 4.JPG Fabryka h0.JPG

Betonowy płot zostanie postawiony na końcu zabawy z terenem fabryki. Zastanawiam się tylko w którą stronę ustawić wygięte słupki płotu. Wygięciem do fabryki czy wygięciem od fabryki. Jak przeglądam zdjęcia to znajduję i tak i tak. Ciekawe od czego to zależy. Od tego czy właściciel woli ochronić zakład przed wejściem czy przed wyniesieniem czegoś przez płot?

Ostatnio edytowane:

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.566 10 0
Adam z tego co wiem to zasada stawiania takich płotów była taka , że wygięcie słupa po stronie ,,właściciela ". Więc w twoim przypadku wygięcia powinny być skierowane na teren fabryki.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Zamontowałem na próbę kawałek betonowego płotu. Konstrucja wkopana w "ziemię" i solidnie utwardzona mieszanką kleju i piasku. Musi być mocne. Wytrzymało dzisiejsze zabawy młodego. Wysypałem kawałek ziemnego peronu na próbę. Podoba mi się i efekt z dworca w Alexisbad jest możliwy to powtórzenia. Po wyschnięciu piasku całość zatrę pyłem ziemnym i pigmentem czarnym. Specjalnie dla @Brodagaz fotka z okna ruin ;)

Fabryka h0 7.JPG Fabryka h0 6.JPG Fabryka h0 8.JPG Fabryka h0 11.JPG Fabryka h0 5.JPG Fabryka h0 10.JPG Peron ziemny h0.JPG

...i rzut oka na potok.
Fabryka h0 9.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Cały peron techniczny wysypany "ziemią". Część robiona wczoraj zaczyna się wybarwiać na ciemny, lekko asfaltowy kolor.

Peron ziemny h0 1.JPG Peron ziemny h0 2.JPG Peron ziemny h0.JPG

Ostatecznej barwy nabierze gdzieś na koniec budowy makiety jak już będzie look na całość kolorystyki.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
394 5 1
Na pierwszym zdjęciu rozjazd prawy - a napęd albo choć zwrotnik z "kulą" to gdzie zamontować jak wszystko zasypane do główki szyny?!!! I jaka idea przyświecała takiemu rozwiązaniu. W realu torowcy dostali by "szału", że zanieczyszczasz im podsypkę i nie ma jak wody z toru odprowadzić.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Panowie pytanie techniczne. Młody wypatrzył na YT stację paliw dla lokomotyw spalinowych. Jedyne miejsce gdzie mógłbym to wstawić to tu:

Peron ziemny h0 3.JPG
Czy możliwa jest obsługa takiej stacji (dostawa paliwa) drogą kolejową? No i jeszcze kwestia bezpieczeństwa czy na międzytorzu może się znaleźć zbiornik z paliwem? Czerwony kwadrat to kran wodny. Pomarańczowy dystrybutor. Czarny prostokąt to na przykład zbiornik zrobiony ze starego wagonika cysterny. Niebieskie ogrodzenie choć nie wiem czy jest konieczne to raz a dwa to przypuszczam, że przepisy bhp odsuneły by go dalej od zbiornika.

Położony asfalt (papier ścierny wodny):

droga asfaltowa.JPG

Same łuki zostaną wygładzone wizualnie krawężnikami.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Cały peron techniczny wysypany "ziemią". Część robiona wczoraj zaczyna się wybarwiać na ciemny, lekko asfaltowy kolor.

Ostatecznej barwy nabierze gdzieś na koniec budowy makiety jak już będzie look na całość kolorystyki.
Adamie - zastanawiam się czy gdzieś faktycznie występuje malowanie na żółto (pas ochronny) takich płytek chodnikowych a szczególnie w kontekście czasu i miejsca makiety ?

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
żółte paski widziałem ale na nowych peronach z elementów prefabrykowanych czy kostki brukowej. Zadziwił mnie tam gdzie są normalne płytki starego typu bo z tym się nie spotkałem...
Powodzenia w pracy i kibicuję.

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy możliwa jest obsługa takiej stacji (dostawa paliwa) drogą kolejową?
Przepisów nie znam, ale jakiś czas temu zwiedzałem lokomotywownię dla diesli i były dwa "ślepe" tory prawie równoległe. Na jednym było stanowisko do pobierania paliwa z cystern, a na drugim stanowisko do tankowania loków. Za stanowiskiem cystern były góry ziemi z "kominkami", więc domyślam się, że to zbiorniki podziemne. Poniżej wklejam swoje zdjęcia - może Cię zainspiruję :)

IMG_0630.JPG

Tor po lewej widać, po prawej za piaskownią jest stanowisko tankowania.

IMG_0660.JPG

Tu widok od drugiej strony piaskowni na samą stację tankowania.
IMG_0657.JPG

Po lewej stanowisko tankowania, a na wprost cysterny przed stanowiskiem do "rozładunku" paliwa.

Z lotu ptaka może to lepiej widać -> jakby Cię zainteresowało -> Zamość Bortatycze ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.720 564 30
Na pierwszym zdjęciu rozjazd prawy - a napęd albo choć zwrotnik z "kulą" to gdzie zamontować jak wszystko zasypane do główki szyny?!!!
Inspiracją całej makiety jest dworzec wąskotorowy w Alexisbad. Temat zwrotników zostanie rozwiązany.
Ale na fotce widać tylko tory na długości peronów, tak się zdarza również u nas, choć nie jest to idealne rozwiązanie. Jednak dalej, przy zwrotnicach powinno być zostawione niezasypane ziemią miejsce na zwrotniki czy napędy zwrotnicowe.
Czy możliwa jest obsługa takiej stacji (dostawa paliwa) drogą kolejową? No i jeszcze kwestia bezpieczeństwa czy na międzytorzu może się znaleźć zbiornik z paliwem?
Z pewnością zdarza się dostawa paliwa wagonami, ale stacja paliwa nie powinna być na peronie przy torach głównych stacji. Po pierwsze, ze względów bezpieczeństwa, po drugie ze względu na to, że tankowanie lokomotywy blokowałoby przejazd przez stację, nie mówiąc już o napełnianiu zbiornika z wagonu-cysterny. Taki punkt tankowania powinien być w lokomotywowni lub w punkcie trakcyjnym, przy torze bocznym, ale z pewnością nie przy torach przebiegowych.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Temat stacji paliw wyjaśniony :) Co do zwrotnic i zwrotników. To chcę to zrobić w taki sposób:

...a przynajmniej się postaram :) ...na tym nieszczęśnym rozjeździe chciałbym napęd przenieś na stronę peronu technicznego. To chyba nie ma znaczenia po której stronie jest?

P

Paweł Piotr

Gość
To chyba nie ma znaczenia po której stronie jest?
Owszem, ma znaczenia. Zwrotnik z dźwignią nastawczą (tzw. kulą) umieszcza się z zasady na zewnątrz układu torów (a jeśli nie ma takiej możliwości, w miejscu zapewniającym bardziej bezpieczną obsługę, np. bez konieczności przechodzenia przez t0ry). Na załączonym zdjęciu ta zasada jest bardzo dobrze widoczna. :)

Załączniki

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.337 3 0
Zawaliłem. Przed położeniem torów pewnie można było cięgło napędowe feralnego rozjazdu przełożyć na odwrót by zwrotnik z kulą zamontować od strony peronu. Teraz będę musiał kombinować....
Na razie to zostawię. Same napędy podmakietowe oraz imitacje zwrotników to odległy termin realizacji. Przykleiłem krawężnik i zacząłem się zastanawiać czy na takiej drodze w ogóle się go powinno zastosować...do drogi z płyt będzie po lewej stronie jeszcze wąski chodnik.

droga asfaltowa 1.JPG droga asfaltowa 3.JPG

Wyłożyłem też asfalt na drugim przejeździe. Między szyny chcę wstawić strail tylko jeszcze nie wiem czym go wymodelować. Może gumkę myszkę szara jakoś obrobię...

droga asfaltowa 2.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.299 66 5
Do tego krawężnika jakiś chodniczek by się zdał, bez chodnika tak dziwnie trochę...
A ja bym na tym drugim przejeździe walnął resztę tego asfaltu....Nie przekombinuj :)