• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
573 6 1
Jeszcze kilka egzemplarzy z mojej skromnej kolekcji...

Na początek tabor trakcyjny- raptem 2 parowozy, ale jakże znamienitych serii; zestaw jubileuszowy Maerklina z okazji 500-lecia poczty w Niemczech; wykonany świetnie, niczym nie ustępujący najnowszym wypustom (może to one ustępują starej, dobrej produkcji made in Western Germany, jak dumnie oznajmia napis na spodzie modeli), minusem jest jedynie brak kinematyki krótkiego sprzęgu; na koniec jak się drzewiej węgiel woziło.
Przy okazji pytanie- dysponuje ktoś informacjami na temat rzeczywistych wagonów z setów Trixa/Maerklina z ostatnich zdjęć? Konstrukcja kojarzy mi się z amerykańskimi hopperami, pytanie czy były to wagony zamówione i wyprodukowane w USA (z uwzględnieniem odrębności systemu kolejowego w Europie) czy może skonstruowane w bawarskich zakładach, a do amerykańskiego pierwowzoru jedynie nawiązujące?

Załączniki

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
672 30 7
taki skład zawitał na mojej dioramce, piętrusy to pierwsza moja konwersja więc wyglądają słabo" ale w przyszłości będą stały na bocznicy przy ZNTK..
13225003_1185537881465179_1305561158_o.jpg
13234777_1185538004798500_242009379_o.jpg
13223450_1185538031465164_180040843_o.jpg

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Jeszcze kilka egzemplarzy z mojej skromnej kolekcji...

Na początek tabor trakcyjny- raptem 2 parowozy, ale jakże znamienitych serii; zestaw jubileuszowy Maerklina z okazji 500-lecia poczty w Niemczech; wykonany świetnie, niczym nie ustępujący najnowszym wypustom (może to one ustępują starej, dobrej produkcji made in Western Germany, jak dumnie oznajmia napis na spodzie modeli), minusem jest jedynie brak kinematyki krótkiego sprzęgu; na koniec jak się drzewiej węgiel woziło.
Przy okazji pytanie- dysponuje ktoś informacjami na temat rzeczywistych wagonów z setów Trixa/Maerklina z ostatnich zdjęć? Konstrukcja kojarzy mi się z amerykańskimi hopperami, pytanie czy były to wagony zamówione i wyprodukowane w USA (z uwzględnieniem odrębności systemu kolejowego w Europie) czy może skonstruowane w bawarskich zakładach, a do amerykańskiego pierwowzoru jedynie nawiązujące?
Hoppera jest ciekawa, ale bardziej ciekawszy jest postomnibus marki Gaggenau na platformie. Pojazd wyprodukowano w 1911r w fabryce Benz-Werke Gaggenau G.m.b.H. w mieście Gaggenau :) . W ówczesnym czasie była to kooprodukcja marki Benz & Cie i Gaggenau. Po połączeniu Benz & Cie. z Daimler-Motoren-Gesellschaft w 1926r fabryka stała się najważniejszym miejscem produkcji ciężarówek marki Daimler AG. Produkowano w niej też słynne Unimogi, bo od 2007r produkuje się je w Wörth nieopodal Karlsruhe.

28339

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Sprawiłem sobie w końcu gagsa z TMF. Wagon sprawia fajne wrażenie, jednak wydaje mi się, że w modelu za prawie 400 zeta kinematyka krótkich sprzęgów powinna być standardem. Tak czy siak, model bardzo cieszy oko :)
gags.JPG

28339

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
db lok.JPG

Składu z gagasów nie zrobię, zbyt bolesne by to było ;) Dla odmiany - mała zbiórka loków z DB - IV epoka. Wszystkie prod. Roco.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Żeby nie zanudzać zapałkami i groszówkami;), dziś dla porównania skali dałem łuskę 7.62mm od Kałacha z ostatniej sesji na strzelnicy, a przy okazji umieściłem most który planuję ustawić na jednej ze swoich makiet. Dziś moją "stajnię" zasiliła EU05-22 (wierzcie mi, numer jest czytelny:D) z wagonem pocztowym 304c. Skończyłem też EW51 (długość składu to 8,5cm), który z założenia miał być wypłowiały i z lekką patyną. Na ostrym słońcu jeszcze bardziej go wypaliło, ale w normalnym świetle jest ok.
Tak, wiem, że brakuje drutu nad pantografami:oops:, ale obiecuję się niedługo poprawić, bo powstaje dioramka ze słupami trakcyjnymi:)
P1140641.JPG
P1140713.JPG
P1140714.JPG
P1140716.JPG
P1140717.JPG
P1140708.JPG
P1140709.JPG
P1140711.JPG
P1140712.JPG

Ostatnio edytowane:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296