• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) mój plan makiety

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Witam serdecznie wszystkich na forum. Zrodził się w mojej głowie pomysł zbudowania kolejnej mojej makiety ale tym razem, że się tak wyraże na poważnie:). Ponieważ moje wcześniejsze projekty nie były ani ambitne ani piękne teraz chce zrobić coś porządnego. Odrazu zaznaczam, że makieta ma być względnie realistyczna, nie celuje w 100% realizmu ze względu na moje nieduże narazie umiejętności. Wymiar jakim dysponuję to ok 1,30 m x 2,10 m i udało mi się przerobić delikatnie projekt zaczerpnięty z tego forum. Prosiłbym o jakieś porady odnośnie tego co możnaby zmienić, uatrakcyjnić oraz mam wielką prośbę o rozrysowanie najbardziej podstawowej sygnalizacji ponieważ pomimo tego, iż dużo czytałem i czytam na temat organizacji ruchu kolejowego to niestety nie mam pomysłu jak to poprawnie powinno być zrobione :p. Układ będzie budowany na torach piko a gleis, sterowanie DCC, czas realizacji bliżej nieokreślony :D, epoka V i VI.

Reakcje
70 0 0
Plan jest w porządku, jak na taką małą powierzchnie. Mam taką drobną uwagę. Proponował bym "wyprostować" ten "zawijas" który odchodzi od szlaku (górna część makiety). Co do stacji większych uwag nie ma. Jest ok. (y)

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Jestem początkującym modelarzem, nie znam się na planowaniu układu torowego, zapamiętałem jednak, bowiem zwracano mi na to uwagę, że nie powinno być przejścia z łuku w łuk bez odcinka prostego - dotyczy zawijasa o który pisał Marwin.
Życzę powodzenia w realizacji projektu i pozdrawiam.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Jak już się będziesz babrać z planem, to:
1. odsuń od siebie odcinkiem prostym rozjazdy na dole
2. przeprojektuj górną bocznicę....odsuń rozjazd od łuku, zrób dojazd równolegle do szlaku, a te widełki u góry zrób po ukosie w górę.

Pamiętaj o zasadach:
POWOLI
MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ
LEPIEJ PLANOWAĆ 2 LATA, NIŻ SP.....IĆ W 2 GODZINY :)
:)

OP
OP
B

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Dlatego po to umieściłem to tutaj na forum bo tak jak wspominałem chcę to teraz zrobić dobrze, zastanawiam się jeszcze nad innym umieszczeniem płyty w pomieszczeniu więc może uda mi się uzyskać trochę więcej miejsca ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.612 517 30
Dlatego po to umieściłem to tutaj na forum
No właśnie rysunek nie jest na forum, tylko na jakimś obcym serwerze. Prosimy o wstawienie obrazka TU (funkcja "Dodaj załącznik").

Jeśli chodzi o sam układ, to popieram zdanie kolegów.
odsuń od siebie odcinkiem prostym rozjazdy na dole
Ewentualnie można w torze zewnętrznym zaraz za rozjazdami dać łuki o większym promieniu (np. zamienić miejscami łuki za rozjazdem; ten dalszy wydaje się mieć większy promień). Chodzi o to, by odsunąć od siebie dwa tory idące koło siebie po łuku. I druga uwaga: na dole po lewej dałbym rozjazd krzyżowy zamiast dwóch zwyczajnych, choć słyszałem, że te krzyżowe Piko nie są najlepsze (sam nie mam doświadczeń).

OP
OP
B

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Zmieniłem ustawienie płyty przez co plan jest ułożony nieco inaczej i jeżeli dobrze zrozumiałem instrukcje to tym razem wyszły mi dwa takie plany oraz zostało troszkę miejsca na nowe pomysły. Czekam na opinię które ułożenie lepsze oraz co zmienić i dziękuje serdecznie za dotychczasowe porady :)

Załączniki

OP
OP
B

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Na samym dole nie mam w planach stacji, stacja ma być przy torach które tworzą okrąg. Tak jak już pisałem pomysł czerpałem z tematu na forum bo ciężko mi było coś samemu wymyśleć od podstaw:(

OP
OP
B

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy jedno kółko będzie wystarczające czy lepiej zrobić sobie dwa?? Przepraszam za tyle pytań ale nie mam dużego doświadczenia a chce się troche tym pobawić

OP
OP
B

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 7 0
Wiem, że mieszam strasznie ale zdecydowałem się na budowę jednak dwóch kółek, myślę że tak będzie dobrze. I miałbym prośbę jakby ktoś dużo mądrzejszy ode mnie ustawił sygnalizację na tym planie :), wystarczy podstawowa, tak jak już pisałem nie celuję w ultra realizm.

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość
W miejscach styku odwrotnych łuków (czerwone strzałki) może dochodzić do wykolejania taboru poprzez tzw. zazderzakowanie (im dłuższe wagony i krótsze sprzęgi, tym ryzyko wykolejenia większe). W takich przypadkach stosuje się w tych miejscach wstawki proste (w rzeczywistości minimalna wstawka prosta w torach głównych zasadniczych wynosi 15 m, w torach głównych dodatkowych - 6 m).

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 21
Planuję 5
Planuję 57
Planuję 52