• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

LZV100 i LH100 - nowa wersja oprogramowania 3.6

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Tylko... po co to robić ;) dla pierwszej zabawy po odpakowaniu z pudełka. Narząd nieużywany zanika. Po dwóch miesiącach user nawet nie będzie pamiętać że jest taka opcja nie mówiąc już o tym jak w nią "wejść" :razz:
Gadzet dla wąskiego bardzo grona... czyt. Piter :D

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Oj... Nie zgodzę się z tobą...
Jak mam na makiecie 15 loków i chcę w dwóch sprawdzić głupie cv3 czy cv4, to nie chce mi się przenosić loków na tor do programowania...
:D

martinezo napisał(a):
Gadzet dla wąskiego bardzo grona... czyt. Piter
Tu pewnie masz rację... Najpierw sie robi gadzety dla waskiego grona, które za to są wstanie zapłacić, aby potem one przeszły do "normalności"...
Tak jest w dobrach luksusowych, w których (jednak) się poruszamy...

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
martinezo napisał(a):
Tylko z czasem okazuje sie że nie korzystamy z połowy dostępnych funkcji...
Tylko: nie korzystamy bo nie wiemy (ze mamy), czy: nie korzystamy bo nie ma takiej potrzeby.
Ja na razie nie korzystałem, bo nie wiedziałem, że mam. Teraz zobaczę, czy mam taką potrzebę... :D

A czy przypadkiem nie jest tak, że tor do programowania to wymyślili elektronicy, aby sobie ułatwić zabawę... A tak naprawdę on jest upierdliwy, skoro mozna (prawie) wszystko zrobić bez niego... Jedynie CV1 trzeba na nim ustawić (a w niektórych urzadzeniach - tylko jak nie znamy aktualnego CV1), a resztę - już na makiecie...

Inaczej wygląda sprawa jak się ma małą makiete/moduł, a inaczej jak masz loków licząc w dziesiątki na makiecie... :cool:

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
gbbsoft napisał(a):
Inaczej wygląda sprawa jak się ma małą makiete/moduł, a inaczej jak masz loków licząc w dziesiątki na makiecie... :cool:
Tyle ze loki sie programuje raz ;)
Ustawiam i koniec. Musze się skupić na ustawianym loku - nie na makiecie.
Ustawiacjac parametry loka, CV2, 3, 4, 5, 6, 29 tabelę czy efekty - mam loka na talerzu.
Nie ma możliwości strzału przez pomyłkę w inny sprzęt...
Ale - nie ma ryzyka - nie ma zabawy ;)

PS.1
Sprzęt Audio kalibruję mikrofonem raz - nie robię tego jak postawię płytę w innym miejscu ;)
PS.2
A nie korzystamy bo okazują się "średnio" potrzebne.

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
martinezo napisał(a):
Tyle ze loki sie programuje raz
Myślę, że to się zmieni...
Już mam pomysły, aby w GbbKolejce dodać możliwość dynamicznej zmiany CV np: przy podłaczeniu dłuższego/cięższego pociągu... :roll:

Także odczyt cv tez można do czegoś wykorzystać... Często się zdarza, że CV3 i 4 w loku jest inne niz w programie, bo ktoś zapomniał zmienić... Więc można by odczytywać CV3 i 4 przy przydzieleniu loka do bloku...

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
W tej chwili dopiero doczytałem ( http://www.lenz.com/products/sets/version36update.htm ), że w wersji 3.6 można już odczytywać CV z lokomotyw, które stoją na makiecie (a nie na torze do programowania)... Oczywiście z dekoderów, które to wspierają (czyli np: Lenz Gold).

Czy ktoś to już próbował robić?
A czy ten system może też odczytać adres danej lokomotywy?

Chodzi mi o taki przykład, na stacji tor jest odcinkiem izolowanym z którego jest odczytywane IP loka. Następnie na pulpicie sterującym przy każdym torze jest wyświetlać który by informował co gdzie stoi oraz pozwalał zwiadowczy przy braku kierowcy przestawić pociąg (bez dowiadywania jaki to ma IP)

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
spex napisał(a):
Chodzi mi o taki przykład, na stacji tor jest odcinkiem izolowanym z którego jest odczytywane IP loka. Następnie na pulpicie sterującym przy każdym torze jest wyświetlać który by informował co gdzie stoi oraz pozwalał zwiadowczy przy braku kierowcy przestawić pociąg (bez dowiadywania jaki to ma IP)
Ten (tzn. manipulator) - nie, bo ten odczytuje CV dekodera, którego adres ty podasz.
Natomiast są techniki, które pozwalają uzyskać to co ty chcesz - odczytać adres loka stojącego na odcinku izolowanym.

Lenz LRC120:
http://www.lenz-elektronik.com/pdf/b_15120_d.pdf
http://www.techno-hobby.pl/L15120+LRC12 ... p3829.html

PS.
spex napisał(a):
bez dowiadywania jaki to ma IP
Loki nie mają (jeszcze) adresu IP... :LOL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 25