• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Loksound 5

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0

[USER=8581]@Wojtek_Kraków
do podłączenia czegoś do wyjść AUX1-8 nie potrzeba żadnych tranzystorów, są to wyjścia opisane "power", czyli normalne, czyli wystarczy podpiąć np. LED +rezystor. Tranzystor (jako element wzmacniający) potrzebny jest do wyjść "logicznych", w LS5 to wyjścia AUX11 i 12 w porcie SUSI ;) Rys. 3 i 6 https://www.intermountain-railway.c...UKG-EN-Instruction-Manual-Edition-5-eBook.pdf

A no właśnie. Dziękuję za sprostowanie bo całkiem mi sie pomyliło.
Czyli moje pierwotne myślenie było ok. Chyba upał mi się na głowę rzucił ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.337 544 30
Te przewody (różowy i "morski") wychodzą z drugiego końca płytki, w instrukcji dekodera nie znalazłem ich opisu.
Wychodzi na to, że niezbyt uważnie przejrzałem instrukcję dekodera. Sprawa przewodów różowego i turkusowego (czy "morskiego", jak ja go nazwałem) wyjaśniona, dzięki Władku! Tak więc mamy jasność: AUX1 jest we wtyczce (zielony kabelek), a oprócz tego trzy wyjścia na luźnych przewodach: AUX2 - fioletowy, AUX3 - turkusowy (morski) i AUX4 - różowy (pink). Wszystkie te wyjścia są wyjściami mocy, więc wystarczy podłączyć do każdego wyjścia LED (lub LEDy szeregowo) połączone szeregowo z rezystorem. W innym wątku pokazałem jak w zupełnie innym modelu połączyłem światła białe do standardowych wyjść świateł, a niezależne czerwone do wyjść AUX1 i AUX2, z wykorzystaniem właśnie pinu 3 dekodera AUX1) oraz fioletowego przewodu (AUX2). Dekoder to LokPilot, bez wyprowadzonych przewodów z AUX3 i 4. Mój opis z rysunkiem jest tu, trzeba przewinąć w dół strony.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
Witam.
Wtrącę się nieco do tematu, bo zauważyłem pewną odmienność, nawet dwie.
1. W aktualnie dostarczanych dekoderach ESU Loksound 5 (wersja 58410 czyli taka jak tu opisywana) jest instrukcja niemieckojęzyczna ver. 14 a na stronie do pobrania jest anglojęzyczna - ver. 13. W żadnej nie ma takigo rysunku jak ten powyżej który objaśniał do czego służą kable różowy i turkusowy. Wszystkie rysunki dotyczą wersji bez tych kabli
2. Niemniej jednak w otrzymanym dekoderze (zakup z nowej partii towarowej wrzesień 2022) są właśnie takie kable - różowy i turkusowy i co najciekawsze - wg wszystkich podanych układów różowy kabel jest odpowiedzialny za funkcje AUX3, a zielony za AUX4, czyli odwrotnie jak na tym diagramie, który załączył Kolega WM-MODEL stronę wcześniej.
Raczej ma to znaczenie, bo walczę z programowaniem tych funkcji i coś mi tu nie pasowało...

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
tym razem to ja poproszę o pomoc.
Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem Loksound 5 w połaczeniu ze sprzęgiem automatycznym. Po kolei: dla uproszenia podłączyłem sprzęg pod AUX3 (bo już był ustawiony pod klawiszem F31 więc nie chciałem mapować dekodera na dzień-dobry). Ustawiłem CV 31=16, CV 32=0 i właściwy dla AUX3 CV 291 = 28 (czyli "coupler" - sprzęg), CV 294 = 31 (maksymalna moc na sprzęg 0-31). I zero efektu, sprzęg nie reaguje. Sprzęg automatyczny SD-MODEL, pomyślałem - może problem jest ze sprzęgiem, bo cewkowy, może tam potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia, podpiąłem pod ten AUX3 diodę led. Zmieniłem ustawienia na najprostsze dla diody i to samo, zero efektu na tym wyjściu.
Chciałem się czegoś nauczyć i zrobić to sam, ale jednak analiza instrukcji i przeliczanie nic mi nie dało. Nawet wspierałem się obliczeniami z lokprogrammer. CV są prawidłowo zapisywane, bo jak je pobieram to zapisane są takie wartości jakie narzuciłem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
429 2 1
U mnie dekodery ESU Loksound zarówno w wersji 4 jak i 5 bez problemu sterują sprzęgami cyfrowymi Zimo Digikmk1.
Ja osobiście wszystkim którzy pierwszy raz montują sprzęg cyfrowy polecam podłączenie żaróweczki 16V i przetestowanie działania dekodera. Oczywiście może być dioda led, tylko tu trzeba dać jeszcze rezystor i pamiętać o biegunowości diody, zakładam że masz ją dobrze podłączoną elektrycznie do wyjścia? Sprzęgi cyfrowe też mają bieguny, i jak się je odwrotnie podłączy, to nigdy nie zadziałają, mimo poprawnych ustawień dekodera.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
Dzięki za sugestie - sprawdzę jeszcze raz. Ogólnie testowałem z ledem, bieguna raczej nie pomyliłem, dioda rezystor też ma - wyglądało ok. Led działa na 100% bo sprawdzałem go na krótko z wyjściem świateł, świecił. Ale po podłączeniu do AUX3 nie, więc ustawienia raczej mam złe.
A z ciekawości - czy sam sprzęg elektryczny też można podpiąć pod jakieś zasilanie "na krótko" i go sprawdzić? nie spali się ta mini cewka? Coś mam wątpliwości co do niego, chciałem ten SD-MODEL bo wszystkie sprzęgi mam oczkowe, ale nie wiem czy to był dobry wybór...

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
429 2 1
Dzięki za sugestie - sprawdzę jeszcze raz. Ogólnie testowałem z ledem, bieguna raczej nie pomyliłem, dioda rezystor też ma - wyglądało ok. Led działa na 100% bo sprawdzałem go na krótko z wyjściem świateł, świecił. Ale po podłączeniu do AUX3 nie, więc ustawienia raczej mam złe.
A z ciekawości - czy sam sprzęg elektryczny też można podpiąć pod jakieś zasilanie "na krótko" i go sprawdzić? nie spali się ta mini cewka? Coś mam wątpliwości co do niego, chciałem ten SD-MODEL bo wszystkie sprzęgi mam oczkowe, ale nie wiem czy to był dobry wybór...
To jeszcze dla sprawdzenia jesteś pewien że pod przyciskiem F31 masz AUX3?
Czy sprawdzałeś podłączoną diodę przy CV291=28?
Jeżeli chodzi o sam sprzęg to teoretycznie można go podpiąć na krótko pod zasilanie, tylko po co? Jest za drogi żeby na nim robić próby, lepiej poprawnie zaprogramować dekoder z podłączoną żaróweczką a potem podłączyć sprzęg, jak nie będzie działał to zamienić bieguny, jak dalej nie będzie działał to do reklamacji, choć ja już założyłem i podłączyłem ponad 50 sprzęgów i nigdy nie było żadnych problemów :)

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
No cóż. Podłączenie sprzęgu było prawidłowe, ale na AUX3 ciągle nie było prądu. Przypadkiem znalazłem napięcie diodą na innym AUX i przetestowałem. Jak już wiedziałem że sprzęg działa - wziąłem się za ustawienia. I tu poległem - bo próba sprawdzenia czy ustawienia klawiszy w połączeniu z AUX i zmapowanie tego dały podwójny efekt. Sprzęg reaguje od razu po włączeniu napięcia (podnosi się i opada po 2 sekundach bo tak ustawiłem, ale to się dzieje wogóle bez włączania/wyłączania przycisku F31) - a drugi efekt - od razu włącza się dźwięk wysokiego sygnału dźwiękowego w mojej SM42 i wyje bez przerwy. Co zrobiłem: zmieniłem CV 32= 10, a CV 321=16. Najwyraźniej przypadkiem przestawiłem tabelę CV z dźwiękami, prawdopodobnie operowałem na nieprawidłowej CV32. Jutro do tego siądę znów, na dziś wystarczy błędów. Ale sprzęg żyje, więc chociaż podłączony dobrze.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 10