• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Loksound 5

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Witajcie, mam skromne pytanie.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem dekodera dźwiękowego do SM -ki.
I w związku z tym mam to pytanie.
Do czego służą trzy wolne przewody widocznie na zdjęciu poniżej w dekoderze loksound 5.
Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.369 544 30
Złącze jest 8-pinowe, więc fioletowy to wyjście funkcyjne AUX 2 (AUX 1 jest we wtyczce). Pozostałe 2 to albo dalsze wyjścia (AUX 3 i 4), albo kondensator. W instrukcji nic o tym nie ma?

OP
OP
Dariusz71

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Dziękuję za odpowiedź, już coś niecoś wiem ;)
Tak jest w instrukcji ale trochę ciężko mi to ogarniać ;)
Reasumując z tymi kabelkami nic nie robię?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Dariusz71

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Hej Wojtek, dziękuję za odpowiedź,
A zdradzasz w jaki sposób wykonać oświetlenie kabiny;)
Dekoder podpięty bawię się z CV- kami;)
Fabrycznie ustawienie jazdy nie bardzo mi odpowiadają. Lok rusza gwałtownie? Walczę z tym, poza tym pozostałe funkcje ok , dźwięki do przyjęcia ;)

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Darku, nie wiem co dokładnie potrzebujesz wiedzieć ale w najwiekszym skrócie to potrzebujesz diodę led i odpowiedni rezystor. Minus diody podpinasz pod ten kabelek z dekodera, diodę przez rezystor łączysz z plusem dekodera.
Natomiast jak technicznie to rozwiązać to już kwestia dopasowania do modelu.

Jeśli chodzi zaś o gwałtowne ruszanie to może wystarczy zrobić auto kalibrację dekodera.
Potrzebujesz do tego okoko 1.5m prostego toru. Ustawiasz lokomotywę do jazdy w przód.
Wchodzisz w programowanie, w cv54 wpisujesz 0. Wychodzisz z programowania i naciskasz F1. Lokomotywa ruszy ostro do przodu po czym za chwilę stanie. I powinno być ok. Co prawda u mnie problem był ciut inny. Lokomotywa w końcowej fazie zatrzymywania się robila nagły skok do przodu i stawała ale pomogło.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Dariusz71

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Bardzo dziękuję Wojtek, kalibracja dekodera rozwiązała problem
Diody mam, rezystory też ;)
Tylko nie bardzo wiem pod który kabelek podpinam minus diody? Są trzy wolne?
A plus dekodera to który?

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
429 2 1
Pozostałe 2 wyjścia można wykorzystać do niezależnego załączania świateł czerwonych (fabrycznie zapalają się razem z białymi), akurat to jest w modelu SM42 bardzo proste do wykonania, wystarczy odlutować 2 przewody i połączyć z tymi wolnymi wychodzącymi z dekodera.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.369 544 30
To może przypomnę, bo chyba to jakoś umknęło: dekodery ESU w wersji z wtyczką 8-pinową mają wyjście funkcyjne AUX1 na pinie 3. wtyczki (przewód zielony dochodzący do wtyczki), a AUX2 na luźnym fioletowym przewodzie. Przeznaczenia pozostałych dwóch przewodów nie znam. Te przewody (różowy i "morski") wychodzą z drugiego końca płytki, w instrukcji dekodera nie znalazłem ich opisu. Trochę szkoda, że producent niezbyt precyzyjnie opisuje swój produkt.

Żeby wykorzystać wyjście AUX1 (pin nr 3 wtyczki) należy sprawdzić, czy w gnieździe, w modelu, ten pin 3 jest z czymkolwiek połączony. Obawiam się, że w modelu SM42, niestety, nie, więc trzeba chyba dolutować jakiś przewód do pina 3 w gnieździe. W innym wypadku, żeby wykorzystać wyjście AUX1 należałoby odciąć zielony przewód od wtyczki i, podobnie jak przewód fioletowy (AUX2), połączyć bezpośrednio z odpowiednim miejscem w modelu (zależnie od tego, jak się chce wykorzystać te wyjścia). Osobiście też pewnie rozdzieliłbym światła czerwone od białych. Oświetlenie kabiny to, moim zdaniem, "bajer", o którym warto myśleć w trzeciej kolejności, ważniejsze są prawidłowe światła.

OP
OP
Dariusz71

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Panie Andrzeju, po przeczytaniu Pana posta, całkowicie zgadzam się że ważniejsze jest rozdzielenie świateł. I nad tym będę chciał popracować. Oświetlenie kabiny zostawię na koniec albo zrezygnuję z tego usprawnienia;)
Jestem całkowitym laikiem jeżeli chodzi o dekodery i majstrowanie przy nich.
Ale kiedyś trzeba zacząć ;)
Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
I oczywiście proszę o jeszcze ;)
I w związku z tym mam ogromną prośbę,
Na tym etapie mojej wiedzy a raczej niewiedzy, żebym to zrozumiał a następnie wykonał to że tak napiszę , potrzebował bym instrukcji tzn. łopatologicznej ;) .
Bo bardzo się obawiam czy dobrze zrozumiałem Wasze podpowiedzi a nie chciał bym popsuć nieodwracalne dekodera.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Racja. Fioletowy to aux2. Da się zrobić to o czym pisałem ale trzeba by to jeszcze przez tranzystor zrobić (o ile sie dobrze orientuje) Jednakże też uważam, że czerwone światła osobno włączane to fajniejsze rozwiązanie niż oświetlana kabina. Nie sądziłem że fabrycznie tak jest to rozwiązane
.
A gdzie na tym schemacie połączeń jest miejsce na kondensator?:niepewny:
Chyba w miejscu gdzie napisane jest power pack

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
@Adam Kobyliński zwyczajnie znalazłem stosowny obrazek w sieci: https://www.google.com/search?q=lok...WMmBQKHYLrA_kQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1420&bih=865

@Bolesław 102 tutaj za kondensator robi ten ESU Power Pack ;) Podłączenie "zwykłego" kondensatora jest na obrazku w instrukcji:
ups-ls5.jpg

@Dariusz71 żeby uzyskać niezależnie włączane czerwone światła, wystarczy zmapować odpowiednio wyjścia AUX3 i 4. Diodę do oświetlenia kabiny możesz podłączyć do dowolnego wyjścia AUX1-8, najprościej jest wykorzystać gotowy, zielony kabelek z AUX1 lub fioletowy z 2, "+" oczywiście to niebieski kabelek.

@Wojtek_Kraków do podłączenia czegoś do wyjść AUX1-8 nie potrzeba żadnych tranzystorów, są to wyjścia opisane "power", czyli normalne, czyli wystarczy podpiąć np. LED +rezystor. Tranzystor (jako element wzmacniający) potrzebny jest do wyjść "logicznych", w LS5 to wyjścia AUX11 i 12 w porcie SUSI ;) Rys. 3 i 6 https://www.intermountain-railway.c...UKG-EN-Instruction-Manual-Edition-5-eBook.pdf

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 10