• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lokomotywy rodziny Dragon - NEWAG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
E6ACTa - dragon drugiej generacji.
E6ACTad - dragon drugiej generacji dual power (z modułem dojazdowym, czyli dodatkowym silnikiem diesla)

wg Wiki E6ACTab to wersja lokomotywy Dragon2 z zastosowaniem systemu ETCS bazującego na baseline 3.4.0

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
E6ACTad - no to poprawniej będzie - z dieslowskim modułem dojazdowym.
wg internetu, istnieje też 8 egzemplarzy E6ACTadb. Na logikę będzie to dragon 2 generacji z ETCS i modułem dojazdowym

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.699 124 86
@Meggido E6ACT nadało ZNLE Gliwice. Może byli częściowo podkupieni przez Newag (pakiet mniejszościowy akcji). Z tego co kojarzę to Newag "przejął" ZNLE Gliwice dopiero jak Dragon 001 był całkowicie ukończony i po testach.Według mnie coś poszło nie tak po negocjacjach przejęcia, że praktycznie ZNLE Gliwice przestały istnieć. Zwolniono część załogi i przeniesiono produkcje Dragona do Newagu.

W każdym razie ta sytuacja mnie zaskoczyła...

Ostatnio edytowane: