• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Lokomotywy dwuczłonowe na polskich torach

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.724 65 3
Bo PKP Cargo oraz PKP Intercity malują niektóre lokomotywy w barwy nawiązujące do historii. Celowo unikam określeń malowanie oryginalne albo wygląd oryginalny bo tak nie jest gdyż wiele z tych lokomotyw ma już techniczne zmiany eksploatacyjne albo mają wymalowany wielki numer EVN.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.837 52 5
26,10.2019, Petrovice u Karviné, ET41-100 manewruje po stacji po przyprowadzeniu składu pustych autolawet, lokomotywa po chwili odstawiła się na jeden z torów odstawczych i oczekiwała tam dalszego zatrudnienia. FB
jamnik.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.217 216 0
ET42-048 PKP Cargo ze składem węglarek udaje się w kierunku Lublińca.
Koszęcin, lipiec 2018.
EVN: 91 51 3 160 321-8 (PL-PKPC A)
EVN: 91 51 3 160 322-6 (PL-PKPC B)

IMG_2859.jpg
IMG_2860.jpg
IMG_2861.jpg

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.957 122 22
Panowie, chciałbym poddać pod dyskusję pewną sprawę. Otóż już od dłuższego czasu nasz forumowy kolega wykonuje modele lokomotywy ET41-100 w tym charakterystycznym malowaniu kremowo-czerwono-brązowym. http://forum.modelarstwo.info/threads/tabor-z-warsztatu-telewizor11.21758/post-825297

Ponieważ nie wszystko na wykonanych przez Mariusza modelach wydaje mi się prawidłowe, zacząłem wnikać w temat. Wynikiem było opracowanie prawidłowych oznaczeń. Te kalkomanie obecnie nanoszone na modele pochodzą od świętej pamięci Kol. Allegratki i w zasadzie w niewielkim stopniu odpowiadają temu co faktycznie znajdowało się na oryginale.
Spokoju jeszcze mi nie daje malowanie. O ile malowanie ścian czołowych i bocznych nie stanowi dla nas zagadki, gdyż na znanych nam zdjęciach (czarno-białych i kolorowych) jest dobrze widoczne nawet w detalach, o tyle nie jestem pewny malowania dachu. Dokładnie chodzi mi o odejmowane sekcje dachowe i całe wyposażenie na nich się znajdujące. Mariusz to wszystko maluje na srebrno (oczywiście prócz odbieraków prądu i szynoprzewodów wysokiego napięcia). Ja jak się przyglądam zdjęciom, to odnoszę wrażenie, że to nie był kolor srebrny, a czerwony (ewentualnie brązowy). Poniżej wstawiam znane z sieci zdjęcia tej lokomotywy. Przy niektórych z nich, o ile znam, to podaję szczegóły na ich temat. Czy ktoś z Was posiada jakieś zdjęcie ukazujące dach na tyle dokładnie, by jednoznacznie określić kolor jego malowania? Rozumiem, że może być sytuacja, że możecie być w posiadaniu zdjęcia jakiego nie możecie publicznie publikować. Wtedy bardzo bym prosił o przesłanie poprzez prywatną wiadomość chociaż wycinka takiej fotki, ukazującego dach.

01.jpg
Poznań, 10.02.1980 r., autor: Stanisław Wiktor, ze strony http://cyryl.poznan.pl

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg
Gliwice, 02.10.1983, autor: Krzysztof Słowikowski