Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Bo PKP Cargo oraz PKP Intercity malują niektóre lokomotywy w barwy nawiązujące do historii. Celowo unikam określeń malowanie oryginalne albo wygląd oryginalny bo tak nie jest gdyż wiele z tych lokomotyw ma już techniczne zmiany eksploatacyjne albo mają wymalowany wielki numer EVN.
26,10.2019, Petrovice u Karviné, ET41-100 manewruje po stacji po przyprowadzeniu składu pustych autolawet, lokomotywa po chwili odstawiła się na jeden z torów odstawczych i oczekiwała tam dalszego zatrudnienia. FB
ET42-048 PKP Cargo ze składem węglarek udaje się w kierunku Lublińca.
Koszęcin, lipiec 2018.
EVN: 91 51 3 160 321-8 (PL-PKPC A)
EVN: 91 51 3 160 322-6 (PL-PKPC B)
Ponieważ nie wszystko na wykonanych przez Mariusza modelach wydaje mi się prawidłowe, zacząłem wnikać w temat. Wynikiem było opracowanie prawidłowych oznaczeń. Te kalkomanie obecnie nanoszone na modele pochodzą od świętej pamięci Kol. Allegratki i w zasadzie w niewielkim stopniu odpowiadają temu co faktycznie znajdowało się na oryginale.
Spokoju jeszcze mi nie daje malowanie. O ile malowanie ścian czołowych i bocznych nie stanowi dla nas zagadki, gdyż na znanych nam zdjęciach (czarno-białych i kolorowych) jest dobrze widoczne nawet w detalach, o tyle nie jestem pewny malowania dachu. Dokładnie chodzi mi o odejmowane sekcje dachowe i całe wyposażenie na nich się znajdujące. Mariusz to wszystko maluje na srebrno (oczywiście prócz odbieraków prądu i szynoprzewodów wysokiego napięcia). Ja jak się przyglądam zdjęciom, to odnoszę wrażenie, że to nie był kolor srebrny, a czerwony (ewentualnie brązowy). Poniżej wstawiam znane z sieci zdjęcia tej lokomotywy. Przy niektórych z nich, o ile znam, to podaję szczegóły na ich temat. Czy ktoś z Was posiada jakieś zdjęcie ukazujące dach na tyle dokładnie, by jednoznacznie określić kolor jego malowania? Rozumiem, że może być sytuacja, że możecie być w posiadaniu zdjęcia jakiego nie możecie publicznie publikować. Wtedy bardzo bym prosił o przesłanie poprzez prywatną wiadomość chociaż wycinka takiej fotki, ukazującego dach.