• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lokomotywa Towarowa ET22

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
OSA napisał(a):
E-lektryk, a patrzyłeś na BR119/219/229 Brawy, ewentualnie Guetzold'a? Ztcp rozstaw osi w wózku jest bardzo zbliżony do tego z ET22. Rozstaw 1-2 oś ok 21mm, 2-3 rozstaw 20,5mm, więc już jakaś baza jest (BRAWA)..Dokładniej pomierzę wieczorem rozstaw oraz średnicę kół. Pozdrawiam :)
Średnica w oryginale to 1000mm więc trzeba by zmieniać koła a jak praktyka wskazuje inne koła będą miały inną średnicę osi lub jeszcze co innego.
z resztą samych wózków nie da się kupić a cały model jest za drogi aby go kupować dla dwóch wózków.
ps ale mimo wszystko dzięki za pomoc :D

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
Ok, mam pewien plan, jeśli się powiedzie to sam zrobię napęd ale potrzebne mi kilka informacji, i tu pytanie głównie do Makieciarza !!
(ewentualnie do kogoś kto coś wie na ten temat):
-lokomotywa gutzold 39400 a więc BR 155 158-9 DB Cargo, średnica kół 1250 w oryginale i tutaj mam pytanie odnośnie samych zestawów kołowych:

-jaka srednica osi ?

- jaka zębatka na osi (zęby skośne czy proste i czy wogóle jest , czy przypadkiem nie jest ta zębatka odlana razem z kołem)

- czy są zestawy nie napędzane?

- jaka jest dostępność samych zestawów ewentualnie samych kół ?

Kibelek zaczyna schodzić na dalszy plan ale tak chyba musiało być :D :D

Darecki ty działaj niezależnie , tak czy siak będę potrzebował komplety kardanów ale to potem :D

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
Zaczynam się głęboko zastanawiać nad odlewaniem pudeł :D ,cięcie w polistyrenie to jedno a zachowanie powtarzalności to drugie(np otwory okienne).
Narazie molestuję jedno pudło pod kątem odlewania, zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22