• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lokomotywa Towarowa ET22

E

e-lektryk

Gość
Zakładam nowy temat ponieważ jak patrzę na to co sprzedaje się na alledrogo to aż wstyd ze nikt nie zrobił jeszcze porządnego modelu, więc zaczynam próbę zbudowania takiego.
Model będzie budowany z polistyrenu metodą Jarosława(SU46, SU45).
Narazie w między czasie (czekając na żywicę i gumę do odlewów dla EN57) strugam pudło, fotki wieczorem :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Daro, Ty wracasz, ale chyba nieco przeginasz już na początek. :D
Zajmij się lepiej jednym modelem, a skutecznie. To znaczy doprowadź projekt do końca i go dopracuj do granic możliwości. A jak będziesz robił na raz trzy modele, to w sumie nie zobaczymy niczego zapewne.
To taka koleżeńska rada, wynikła z obserwacji innych, którzy też robią wszystko na raz, a ostatecznie nic z tego nie ma.

Ile na naszym rynku jest braków, oraz źle zrobionych modeli, wiemy dobrze. Ale nie znaczy, że Ty musisz się za wszystkie powyższe brać na raz. Nie uleczysz sytuacji i tak sam.

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
Spoko, EN57 to priorytet ale czasem trzeba odreagować więc dlatego ET22 ,trzeciego narazie nie ma , może będzie po ET ale jak na dziś nic więcej mi nie wiadomo :D

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Czekam na fotki dziś i nawet nie próbuj ich nie wrzucić ;) Podchodziłem po malutku do tego tematu, ale loka zmodernizowanego (kurcze coś mam z tymi modernizacjami, chyba dlatego że niebawem będą mnie dotyczyć jako maszynisty 8) ). Na razie jednak działam w jednym temacie, oczywiście ST40 ;) Będziesz próbował odlewać mówisz? Masz jakieś doświadczenie? Chętnie obejrzę efekty i życzę powodzenia kolego.

Co do tego allegrowego Byka to rzeczywiście, idzie co jakiś czas za niezłą kasę, ale patrząc na maskownice to jakoś mnie nie przekonuje ten model, no może jedynie ogólna jego bryła nie jest zła.

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
Ok wrzucam to co udało mi się zrobić dziś:
wydrukowałem elementy na papierze samoprzylepnym, nakleiłem na polistyren 1mm i wio .. laser (ten niebieski z granatową rączką oraz dopalacz w postaci skalpela)i do roboty, najwięcej czasu pochłania wycinanie i szlifowanie okienek no ale damy radę :D

Załączniki

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
CoCu napisał(a):
Nie, no. Szacun. Płodny to Ty jesteś. :p
Irek ty jeszcze nie wiesz na co mnie stać, mnie ogranicza brak dostępu do materiałów i technologii ..materiały są za granicą(napędy i inne takie) a na technologiach się nie znam, więc dłubam co mogę , jak mogę i z czego mogę.

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
część jest opracowana tak aby pasowała dokładnie w łuku i gniotę to w palcach aż zmięknie potem kształtuję na profilu i na model ;)
Fotka pokazuje profil do przyklejenia czołownic oraz rozrysowane elementy kabiny do wycięcia .

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Daro, tylko skoro to robisz, to zwróć najwyższą uwagę na czoła. Ja nie widziałem jeszcze nigdy żadnego modelu ET22, który by wyglądał dokładnie jak ET22, bo zawsze coś jest nie tak z czołami. To są niuanse zagięcia i wyoblenia płaszczyzn. Do tego odpowiednie rozmieszczenie, rozmiary i kształt okien. Wreszcie reflektory - w odpowiednim miejscu (w pionie i poziomie).

To tak jak z EP09. Wiele modeli ją przypomina, większość też coś ma nie tak z czołami. Tylko nielicznym udało się to dobrze zrobić.

A nie warto, wzorem jednej osoby która na forum pokazała model-matkę do odlewów budy ET22, i mimo iż ludzie wypisali swoje krytyczne uwagi, gość wykonał odlewy z tego. Jak już robić, to dobrze.

No i oczywiście wycinanka GPM-u nie powinna być wzorem, bo tam całkowicie schrzanił projektant proporcje.

OP
OP
E

e-lektryk

Gość
CoCu napisał(a):
Daro, tylko skoro to robisz, to zwróć najwyższą uwagę na czoła. Ja nie widziałem jeszcze nigdy żadnego modelu ET22, który by wyglądał dokładnie jak ET22, bo zawsze coś jest nie tak z czołami. To są niuanse zagięcia i wyoblenia płaszczyzn. Do tego odpowiednie rozmieszczenie, rozmiary i kształt okien. Wreszcie reflektory - w odpowiednim miejscu (w pionie i poziomie)...

....Tak, w dokumentacji lokomotywy jest ,,geometria kabiny,, :D, (dokumentacja nie istnieje niestety bo Poznań wszystko spalił a we Wrocławiu twierdzą że oddali do Poznania)

CoCu napisał(a):
..A nie warto, wzorem jednej osoby która na forum pokazała model-matkę do odlewów budy ET22, i mimo iż ludzie wypisali swoje krytyczne uwagi, gość wykonał odlewy z tego. Jak już robić, to dobrze..
....Sam mu doradzałem żeby choć poszpachlował te dziury , na nic to ...kasa,kasa,kasa!!!!.
ps. nie robie dla kasy :D

CoCu napisał(a):
..No i oczywiście wycinanka GPM-u nie powinna być wzorem, bo tam całkowicie schrzanił projektant proporcje.
...Jak we wszystkich innych modelach :D :D

Próbuję , zobaczymy co wyjdzie, jak się nie uda bede robił jeszcze raz :D

Krzysiek , laser tu na nic to polistyren 1mm , laserem musiał bym ciąć w 0,5 a to sa już dwie warstwy do sklejenia...brrrrr.

Szukam kogoś kto sprowadzi mi napędy do EN57 !!

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
e-lektryk - laser da radę wypalić i materiał grubości 2mm, problem jest natomiast w materiale, polistyren się topi pod wpływem temperatury laser. Jedyna możliwość to wycinać w kartonie albo trawionka :). A jeśli polistyren to laser tylko typu "niebieskiego" który prezentowałeś na pierwszych fotkach :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
e-lektryk, poszło do Ciebie coś na e-maila, a propos kabin ET22. Może coś takiego już masz, a może jak nie, to się nada.
Z zastrzeżeniem - do użytku własnego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22