• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model własny Lokomotywa SP32 (lok. Jasło)

OP
OP
K

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 25 7
Dzięki za info i kibicowanie, model wychodzi nie najgorzej ale sporo częsci jest tak zwane "no name", czyli gdzie?
Po jakimś czasie doszłem do wniosku że czesci wydrukowane na szablonie są zgrupowane (spokrewnione), obok siebie, więc np stopnie wraz z belkami do stopni są obok siebie, jak i inne częsci.
Wycinanie z szablonu bez zachowania ostrożności kończy się utratą elementu nawet jego złamaniem, po dwóch, trzech wychyleniach kończy się utratą.
Takie części jak drabinka do zrobienia raczej samemu, te dostarczone wraz z szablonem są łamliwe i łatwo je zgubić, tu bym zrobił z drutu, cienkie detale najgorsze.
Póki co obudowa przedziału jest spasowana i elementy napędu nie przeszkadzają w jej ustawieniu, natomiast jej mocowanie do ostoi, pozostawia wiele do życzenia, uchwyty szybko się ułamały i trzeba szukać innego rozwiązania, myślę o nakrętkach, ale ich nie zlutuje ani nie przykleję.
Edit, część detali nie nadaje się do lutowania, je można kleić mocnym klejem do metalu.

Ostatnio edytowane:

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
507 18 0
podzielił się swoim doświadczeniem przy swojej Zemście
Zemście? nie sądzę. Trzeba czasem zepsuć trochę by się nauczyć. Następny model będzie lepszy. i ie piszę tego z przekąsem.
Niestety, wybór modelu, jak przypuszczam na pierwszą pracę, nie był najlepszy. Nie jest prosty jeśli chodzi o samą lokomotywę a i wykonanie projektu modelu wymaga już pewnego doświadczenia. Mimo wszystko warto dokończyć by zobaczyć co należy poprawić, na co zwrócić uwagę przy kolejnym składaniu.

OP
OP
K

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 25 7
Zemście? nie sądzę. Trzeba czasem zepsuć trochę by się nauczyć. Następny model będzie lepszy. i ie piszę tego z przekąsem.
Niestety, wybór modelu, jak przypuszczam na pierwszą pracę, nie był najlepszy. Nie jest prosty jeśli chodzi o samą lokomotywę a i wykonanie projektu modelu wymaga już pewnego doświadczenia. Mimo wszystko warto dokończyć by zobaczyć co należy poprawić, na co zwrócić uwagę przy kolejnym składaniu.
Jeśli chodzi o mnie to nie pierwszy, zrobiłem parę pudernic od ostbahna, ale warto zrobić bo model w komercji szybko się nie pojawi. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 16
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22