• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Lokomotywa EP09

Cechu

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szanowni koledzy.
Proszę o poradę: Na podwoziu jakiej lokomotywy najlepiej i najprościej zamontować wydruk 3D nadwozia lokomotywy EP09?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.037 67 3
Ja robiłem na podwoziu Roco 215/218. Przerobiona rama że zmniejszonym rozstawem gniazd skrętu. Koła należy wymienić na większe od elektrowozów (przełożyć na osiach).

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.407 2 5
EP09 Odstęp osiowy jest 2850 mm. AAR Type-B wózki maja odstęp 2865 mm, Jeszcze jedna opcja. Te wózki były instalowane w Alco lokomotywach.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.037 67 3
EP09 którą robiłem to była robota na zamówienie. Kolega dostarczył gotową budę od EFC. Ja dopasowałem podwozie I robiłem oświetlenie. Muszę znaleźć zdjęcia, chociaż niewiele ich zrobiłem.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.037 67 3
Na razie tylko takie zdjęcie znalazłem. Mam jeszcze trzy filmiki z jazd próbnych ale ich tutaj nie zamieszczę.
20150528_225356~2.jpg

Nie pamiętam czy robiłem zdjęcia podwozia bez budy.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
można znaleźć stare jugosłowiańskie lokomotywy Mehano, takie jak ....
Panowie, szanujcie swoją pracę i absolutnie nie sięgajcie po wózki Mehano, gdyż jazda na tych wózkach bardziej przypomina taniec pijanej influencerki po wieczorze panieńskim, niż jazdę lokomotywy po torowisku.
Jeśli już szukać, to dobrego dawcy, gdzie wózki bez zbędnej kombinacji z wymianą zestawów kołowych pozwolą w przyjemny sposób sięgnąć końca projektu.
Też mnie czeka EP09 z blaszek Ostbahna i bardziej przychylam sie do Rh 1044 i pochodnych ze stajni Roco starszej produkcji, może tędy droga?

Swoją drogą, śliczna Epoka wyszła Ci Jacku (y)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.037 67 3
Przeanalizowałem wymiary EP09 i 1044 ÖBB i wynika z tego że wykorzystanie podwozia z lokomotywy austriackiej to najlepsze rozwiązanie. Jest identyczny rozstaw czopów skrętu wózków jak też średnica kół. Rozstaw osi w wózku 2900 mm to niewiele więcej od 2850 mm. To zaledwie 0,6 mm różnicy.
W czasie kiedy robiłem podwozie do EP09 nie miałem danych na temat lokomotyw serii 1044 i dlatego rzeźbiłem z 215 Roco i kołami od 140 DB. W moim projekcie musiałem frezować ramę by zmniejszyć rozstaw czopów skrętu wózków. W 1044 nie trzeba tego robić. Być może będzie konieczne zfrezowanie boków ramy z powodu pochylonych bocznych ścian EP09 czego nie ma w 1044.
A model który robiłem dla Roberta to był już pomalowany bo taką budę kupił.

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.407 2 5
Panowie, szanujcie swoją pracę i absolutnie nie sięgajcie po wózki Mehano, gdyż jazda na tych wózkach bardziej przypomina taniec pijanej influencerki po wieczorze panieńskim, niż jazdę lokomotywy po torowisku.
Jeśli już szukać, to dobrego dawcy, gdzie wózki bez zbędnej kombinacji z wymianą zestawów kołowych pozwolą w przyjemny sposób sięgnąć końca projektu.
Też mnie czeka EP09 z blaszek Ostbahna i bardziej przychylam sie do Rh 1044 i pochodnych ze stajni Roco starszej produkcji, może tędy droga?

Swoją drogą, śliczna Epoka wyszła Ci Jacku (y)
Nie miałem pojęcia, że są takie złe, nigdy ich nie używałem, zasugerowałem je tylko dlatego, że są niedrogie. ale dobrze wiedzieć.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
To rysunki z Planów Modelarskich, mogą się przydać, więc dziękuję za udostępnienie, bo akurat nie posiadam.

Co do Rh 1044 jako dawcy, to pomysł jest mi znany od naszego wspólnego Kolegi z forum o nicku Pado, o czym wcześniej nie wspomniałem, a wolę sprostować, bo nie zwykłem przywłaszczać sobie zasług za cudze pomysły.

To teraz czekamy, kto pierwszy ruszy z blaszkami lub podobną opcją budowy EP09 :)

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
327 10 2
No przecież blaszki do budowy EP09 sa dostępne od dawna u kolegi Ostbahn-a można kupić i budować.

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.407 2 5
To rysunki z Planów Modelarskich, mogą się przydać, więc dziękuję za udostępnienie, bo akurat nie posiadam.

Co do Rh 1044 jako dawcy, to pomysł jest mi znany od naszego wspólnego Kolegi z forum o nicku Pado, o czym wcześniej nie wspomniałem, a wolę sprostować, bo nie zwykłem przywłaszczać sobie zasług za cudze pomysły.

To teraz czekamy, kto pierwszy ruszy z blaszkami lub podobną opcją budowy EP09 :)
Byłoby dobrze mieć wspólny wątek podczas naszych konstrukcji. możemy udostępniać zdjęcia i wymieniać się pomysłami

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.037 67 3
Znalazłem te zdjęcia gdzieś w internecie. mogą się przydać podczas budowy
Ja akurat mam te plany. Zostały wydane w miesięczniku Modelarz na początku lat dziewięćdziesiątych. W razie czego mogę nimi służyć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 28
Tabor 7
Tabor 22