• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? LOKOMOTYWA BR 130

JARO1749

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam .
Niedawno nabyłem lokomotywę BR 130 skala TT i mam mały problem .
Moja lokomotywa jedzie (próbuje) tak jak by nie miała siły lub prąd nie dochodzi do silniczka .sunie pomalusku po torach przez jakis kawalek pozniej sie zatrzymuje .
wszystkie stryki poczyściłem ponieważ myślałem ze to jest przyczyna ale po czyszczeniu dalej nie ma zmian .
Sprawdzałem również połaczenie do prądu bez obciażenia na torach i silnik działa normalnie ale w chwili ustawienia na torach lokomotywa nie ma siły jechać .Proszę o pomoc.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 9 0
Jak 130 to tylko bttb lub piko, roco robiło 132. Pokaż zdjęcia co to za lok, ewentualnie bez obudowy z widokiem bebechów, jak silnik działa poprawnie, a na torach ledwo zipie, to albo jakieś zwarcie/ uszkodzona dioda, dławik, albo jednak silnik padła. Trudno stwierdzić.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.857 413 7
Pamiętam połowę lat 80. gdy BTTB wprowadziło w modelu BR130 "oszczędności" polegające na zastąpieniu środkowych osi wózka z gumkami przyczepnościowymi - osiami z kołami z jakiegoś miękkiego plastiku. To powodowało że model nie jeździł.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 9 0
Chyba 130 od Roco.
To były dwie lokomotywy tak oznaczone późniejszej serii 132.130 i 131 odróżnia od seryjnych 132 ilość okien na burcie, no i długość podwozia i szereg detali. A ten model to taka przmalowanka br132, w barwach Ćsd też tak zrobili.
Ale niech kolega pokaże co ma, bo my tu gdybamy
IMG_20190805_102631.jpg IMG_20190805_102801.jpg

OP
OP
J

JARO1749

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zagadka rozwikłana. Jak to mówią koniec języka za przewodnika .Winowajca był po prostu zasilacz który posiadam zasila 9 V pradem a lokomotywa potrzebowała 12 V . Sprawdzone na odpowiednim warsztacie i wszystko działa jak należny. Dziękuje za rady i sugestie .
Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.814 573 30
Ja bym jeszcze sprawdził przekładnię o osie. Być może smar się "zastał" i całość stwarza duże opory ruchu. Warto to oczyścić i ew. nasmarować jeszcze raz.