• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Loki Trixa

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Krzychu 126 napisał(a):
A ja chciałem sie dowiedziec dlaczego na allegro ale także w sklepach modelarskich można znaleźć takie tanie loki trixa??
http://www.allegro.pl/ite...woz_br_185.html
http://www.allegro.pl/ite...woz_br_185.html
Czy wie ktoś jak z jakością takiego modelu,jaki tam jest silnik???
Trochę uproszczone, ale o wiele bardziej profesjonalne od PIKO Hobby. Miałem w ręku ER20 TRIX za 200zł i dokładnie się przyjrzałem -z wyglądy to bardzo podobny do ER20 ROCO, w zasadzie bez większych różnic, jedynie inne sprzęgi i brak czerwonego oświetlenia. Skąd taka niska cena -nie wiem :roll:

A

Adam-H0

Gość
Trix to Märklin i te modele nie sa zle - cena lezy w tym ze Trix jak i reszta branzy ma klopoty z obrotami - jak sie placi duzo ludzi to musi bys sprzedaz. Inaczej bedzie jak z mehano :cry:
Trix/Märklin tez stoi nad przepascia - nie chcialbym miec tak duzej firmy!?!?
Ta wyprzedaz to dla kolekcjonerow jak gwiazdka dla firmy nic pozytywnego
Roco juz tak sprzedawalo pare lokomotyw 1014 normalna cena 180 euro poszly w akcji po 90
czyli polowa - a dlaczego to wszyscy wiemy tez nie maja forsy - wyprzedaz magazynu ale jak dlugo dadza rade tego nikt nie wie - jak bank powie koniec :cool:

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.113 1 0
Moim zdaniem cena jest tak niska ponieważ te loki nie sprzedają się już z chyba pół roku na allegro, dlatego ktoś chce je w końcu sprzedać. A cena nie jest taka niska - te loki można było kupić z 325zł (1 Euro = 3,25zł...) i kiedyś była też na te modele promocja i np. w sklepie modelarskim, w którym najczęściej coś kupuję są one po 299,90zł więc porównywalnie z allegro (40zł więcej to nie aż tak dużo). Jeśli chodzi o jakość to jak już kilka razy pisałem - są dobrej może nawet bardzo dobrej jakości (silnik), a jedyną wadą chyba jest oświetlenie, które można łatwo zepsuć (diody SMD), choć niektóre mają już osłonki i wtedy już nie uda się tak szybko zepsuć oświetlenia loka. Problemem w tym oświetleniu jest giętka "płytka" która od jednej strony się trochę odkleja, ale po przyklejeniu jej jakimś mocnym klejem już nie ma też problemu. Dodaję jeszcze fotki "wnętrza" tego loka i oświetlenia.

Załączniki

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dajcie spokoj, jak trix padnie, maerklin padnie, roco padnie, to 80% europejskiej branzy nie ma - to kto bedzie robil jakiekolwiek modele ? brawa i gutzold ze swoimi 5 na krzyz w roznych malowaniach modelami ;)

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
czekam na twoje modele lokow z niecierpliwoscia, ale roco/trix niech jednak tez beda na rynku ;) im wiekszy wybor i wiecej producentow tym lepiej dla klienta

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Blue napisał(a):
SinusDrive są montowane w lepszch, nowszych i droższych modelach. Klasa Hobby - to klasyczne szczotkowce. Jeździłem czterema lokomotywami Trixa (Hobby) - ciche to one może nie są, ale jeżdżą bardzo pewnie i kulturalnie - jak prawdziwe. No i widok po otwarciu wnętrza - poezja.
Chyba trafiłem na jakiś badziewny model (herkules ER20) przerywa na rozjazdach, zresztą na prostych też mu się to często zdarza. Jak już jedzie to jazda jest niepewna i wrażenie ogólne jest takie jakby cały czas były przerwy w zasilaniu (delikatne szarpanie) :(

Maksymalna prędkość tez jest chyba źle wyskalowana - lok po prostu się wlecze

Loka będę reklamował bo z jednej strony nie działa oświetlenie (ułamana taśma), ale zastanawia mnie ta prędkość czy można ją jakoś zwiększyć ?

ewentualnie jeśli możecie porównać (max)prędkości Trix'a i Roco będe wdzięczny :smile:

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
no ja mam teraz nówkę Trix'a br185 i jak napisano, pewna jazda, itd.

posiadam Gagarina od Roco i jest on zdecydowanie szybszy i cichszy, ale praca tego Trixowskiego silnika, te delikatne chrobotanie to jak ten klasyczny terkot diselowskich merolów, poezja :D

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
paziu1000000 napisał(a):
no ja mam teraz nówkę Trix'a br185 i jak napisano, pewna jazda, itd.

posiadam Gagarina od Roco i jest on zdecydowanie szybszy i cichszy, ale praca tego Trixowskiego silnika, te delikatne chrobotanie to jak ten klasyczny terkot diselowskich merolów, poezja :D
To chrobotanie to nie zasługa silnika tylko dekodera, metalowa buda wzmacnia ten odgłos :) Trochę to dziwne, że stary Gagarin Roco jeździ szybciej niż nowy herkules czy tez BR185 mimo wszystko wolałbym żeby Trix kwestię wyskalowania Vmax pozostawiał użytkownikom :( Nie podoba mi się to że nie mogę tym lokiem szybciej jeździć.

Napisz mi jeszcze paziu na jakich torach testowałeś tego BR185 ? (proste, łuki, rozjazdy ???) Ja swojego ER20 testowałem na torowisku Piko A-Gleis oczywiście malowanych, po których bez problemu i bez zatrzymania przejedzie z minimalną prędkością każde moje ROCO, a TRIX daje dupy :(

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Bardzo płynna jazda na bardzo :twisted: brudnych, malowanych torach A-Gleis Piko, nawet ST44-003 od Roco, nie chciało ruszyć od razu, trza było popchnąć. Tory to łuki R2, R3, podjazdy na dwójkach no i proste oczywiście, na całej makiecie piękna jazda.

Reakcje
0 0 0
fabrycznie nowe loki trixa (mi zdarzyło się to w dwóch )należy troszkę rozjeździć bo na minimalnej ,małej prędkości lubią przerwać jadzę . uporałem się z montażem dekodera w br74 (jakieś 2 h ) , było ciężko ale jakoś się udało.

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.113 1 0
Loki Marklin'a/Trix'a należy najpierw trochę rozjeźdźić (wg. mnie to normalne), bo przecież koła mogły się trochę zakurzyć w sklepie(mógł stać w gablotce lub się zakurzyły podczas oglądania przez kogoś). Po kilku kółkach na Vmax. (zgodzę się z wami jest trochę źle wyskalowany) nie powinno być problemu. Ja jeszcze wcześniej smaruję loka, a dopiero potem "wyrusza" na jazdę próbną. Pomimo tych kilku wad te loki i tak mi się podobają i mam już 3 takie i planuję kupować kolejene... A jeśli chodzi o sklep to powinien najpierw sprawdzić czy lok jest sprawny, a dopiero później go wysłać...

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
EVB420 12 napisał(a):
Loki Marklin'a/Trix'a należy najpierw trochę rozjeźdźić (wg. mnie to normalne), bo przecież koła mogły się trochę zakurzyć w sklepie(mógł stać w gablotce lub się zakurzyły podczas oglądania przez kogoś). Po kilku kółkach na Vmax. (zgodzę się z wami jest trochę źle wyskalowany) nie powinno być problemu. Ja jeszcze wcześniej smaruję loka, a dopiero potem "wyrusza" na jazdę próbną. Pomimo tych kilku wad te loki i tak mi się podobają i mam już 3 takie i planuję kupować kolejene... A jeśli chodzi o sklep to powinien najpierw sprawdzić czy lok jest sprawny, a dopiero później go wysłać...
3 godzinę docieram go na makiecie - zobaczymy czy pomoże :smile: