• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Loki Trixa

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja mam E50 i E10 z silnikiem SoftDrive Sinus i polecam w 100%, super jezdza, silnik jest cichy i ma taki przyjmny odglos cos jakby turbina sie zalaczala :)

poza tym to jest chyba silnik bezszczotkowy, nie moge sie doczytac w necie. Jest to nowosc Maerklin/Trix.

Poza tym mam Rh1012 i tu silnik jest tez sichutki i jezdzi swietnie, no i BR03 a tutaj silnik jest bardzo glosny, nie mam jeszcze dekodera do BR03 ale w analogu jezdzi gorzej niz SoftDrive Sinus, wyzsza predkosc min., bardzo glosny itd.

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.098 1 0
Szymon napisał(a):
Ja mam E50 i E10 z silnikiem SoftDrive Sinus i polecam w 100%, super jezdza, silnik jest cichy i ma taki przyjmny odglos cos jakby turbina sie zalaczala :)
SoftDrive Sinus jest bezszczotkowy i tez go polecam. Niestety nie mam loka wyposazonego w taki silnik, ale widziałem jazdę loka z nim i jest super.

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.098 1 0
Jezeli chodzi o ER20(EVB 420 12) to silnik jest dobry, cichy, ogólnie to polecm ten lok. Jak byś coś kupował to, wg. mnie wazny jest rok produkcji - mam starsza o pół roku br 146.1 i nowsza EVB 420 12 i ta druga jest cichsza, ale nieznacznie. Jeśli chodzi o moc uciagowa to nie mam zastrzerzeń - jest bardzo mocna.

Reakcje
3.561 253 31
Los mnie uszczęśliwił najnowszym modelem BR01 z silnikiem bezszczotkowym sprzężonym z dekoderem sound. Kosmos to mało, takiej pracy modelu i tak przemyślanej nigdy jeszcze nie widziałem , silnik C-sinus.
A co do starszych pięciopolowych to .......trzeba polubić ,trochę głośne,szczególnie w połączeniu z metalowymi przekładniami ale to urok TRIXA.
Są także w Trixie MAXONY ,to jest już górna półka, bezszelestne i bezobsługowe , ponoć mają szczotki ale ja nie zauważyłem , konstrukcja zamknięta .

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
FENIX napisał(a):
Los mnie uszczęśliwił najnowszym modelem BR01 z silnikiem bezszczotkowym sprzężonym z dekoderem sound. Kosmos to mało, takiej pracy modelu i tak przemyślanej nigdy jeszcze nie widziałem , silnik C-sinus.
Czy loki Trix'a, które można znaleźć na allegro http://allegro.pl/search.php?string=tri ... &country=1 maja już silniki C-sinus ? Jak można to sprawdzić ?

Druga sprawa to dekodery - zauważyłem ze Trix paluje DCC to wszystkiego co ma silnik :D co to za dekodery?, są zgodne z ROCO ?

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
SinusDrive są montowane w lepszch, nowszych i droższych modelach. Klasa Hobby - to klasyczne szczotkowce. Jeździłem czterema lokomotywami Trixa (Hobby) - ciche to one może nie są, ale jeżdżą bardzo pewnie i kulturalnie - jak prawdziwe. No i widok po otwarciu wnętrza - poezja.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pepej napisał(a):
FENIX napisał(a):
Czy loki Trix'a, które można znaleźć na allegro http://allegro.pl/search.php?string=tri ... &country=1 maja już silniki C-sinus ? Jak można to sprawdzić ?

Druga sprawa to dekodery - zauważyłem ze Trix paluje DCC to wszystkiego co ma silnik :D co to za dekodery?, są zgodne z ROCO ?
Z tych w twoim linku to BR01 22020 ma SoftDrive C-Sinus. Co do sprawdzania to ja mam na pudelkach Trixa z lokami z tym silnikiem zielona nalepke z logiem i napisem SoftDrive (cos jak Intel Inside :D ) ALE NIE NA WSZYSTKICH na 22028 nie ma tego loga a silnik jest!

Rzeczywiscie lokomotywy ktore ja zakupilem z tymi silnikami maja dekodery. Sa to dekodery 21 pinowe Trix. Steruja sie bez problemu Roco MultiMouse. Jedyny problem z nimi jest taki ze dzwiek jest jakby "jednowatkowy" - nie wiem jak to napisac. Tzn. nie da sie go wlaczyc jak lok jedzie to samo ze swiatlami.

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymon napisał(a):
Rzeczywiscie lokomotywy ktore ja zakupilem z tymi silnikami maja dekodery. Sa to dekodery 21 pinowe Trix. Steruja sie bez problemu Roco MultiMouse. Jedyny problem z nimi jest taki ze dzwiek jest jakby "jednowatkowy" - nie wiem jak to napisac. Tzn. nie da sie go wlaczyc jak lok jedzie to samo ze swiatlami.
dzięki za info, nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy wszystkie dekodery trix'a są z dźwiękiem ? :shock:

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.098 1 0
Niestety, ale tak nie jest :???: , nie wszystkie Trix'y mają dekodery dźwiękowe np. br 146.1 itp go nie posiada(choć ma wbudowany dekoder jazdy). Także nie wszystkie loki tej firmy mają wbudowane dekodery, a tylko gniazda pod nie. Aby się dowiedzieć, czy dany lok ma dekoder dźwiękowy trzeba sobie na stronce Trix'a sprawdzić.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pepej napisał(a):
Szymon napisał(a):
dzięki za info, nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy wszystkie dekodery trix'a są z dźwiękiem ? :shock:

nie wszystkie - patrz na symbole DCC-SX i glosnik - na pudelku (ponizej na 22144 i 22601 nie ma ani deka ani dzwieku)

Załączniki

• 46,4 KB Wyświetleń: 1.572

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
C sinus to już jest całkiem inna bajka, mam go w br 01 Trixa i jestem bardzo z tego faktu zadowolony :D Co ciekawe palenisko może być podświetlane na dwa sposoby F 6 i F10 wciśnięte razem palenisko mruga, samo F6 lub F 10 palenisko świeci sie jednostajnie, przynajmniej tak jest w mojej.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Karol napisał(a):
C sinus to już jest całkiem inna bajka, mam go w br 01 Trixa i jestem bardzo z tego faktu zadowolony :D Co ciekawe palenisko może być podświetlane na dwa sposoby F 6 i F10 wciśnięte razem palenisko mruga, samo F6 lub F 10 palenisko świeci sie jednostajnie, przynajmniej tak jest w mojej.
Rozumie, że silnik C-sinus przez odmienna konstrukcje potrzebuje specjalnego dekodera Trix i na zwykłym dekoderze nie ma prawa zadziałać dobrze kombinuje ?

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
podstawowa kwestia jest taka ze loki z C-Sinusem maja 21 pinowe dekodery - jesli Lenz badz inna firma robi takie to byc moze zadziala z lokiem z C-Sinus

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tak!

i sadze ze sa lepsze niz Trixa! mam Lenze Gold w ilosci 18 sztuk w innych lokach i sa super!

a dekoder Trixa jak juz wspominalem nie pozwala np. jesli uruchomisz lokomotywe i ona juz jedzie wlaczyc swiatel badz dzwieku - trzeba to uruchamiac w czxasie postoju! dziwne nie?

Reakcje
9 1 0
Faktycznie te dekodery Trixa zachowują się dość dziwnie przy sterowaniu z DCC Roco. Rh 1012 OBB pracuje na ogół prawidłowo, to znaczy w czasie jazdy i postoju zapala i gasi światła, oraz włącza i wyłącza długie oświetlenie. Natomiast z BR 01 to bywa różnie.
Ciekaw jak byłoby z Lezem. Też lubię te dekodery, a mam je w 30 różnych lokach (głównie Roco) i bardzo dobrze nimi sterują.