• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik LN Box

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
Hej.

Tym razem chciałem wam pokazać jak wykonałem własne i tanie LN Boxy.
Nie jest to trudne zadanie i w połączeniu z wiecznie brakującymi boxami na imprezach uważam że warto tym sposobem wykonać kilka boxów na klub.

A więc kupujemy u chińczyka gniazda z gotowymi kabelkami plus skrzyneczki.
Gniazda obowiązkowo o szerokości 6 pinów i z 6 pinami ( to ważne bo wariacji o ilości pinów i szerokości jest mnóstwo)
Skrzyneczka - do koloru do wyboru ja kupiłem 8x5cm i są odrobinę za małe.
Jeszcze jeden element to spinacz biurowy u mnie pasuje 32mm ale lepiej było by kupić większą puszkę i do tego dać większy spinacz.

Jak mamy towar to zaczynamy:

1. dobieramy śrubki do zamknięcia ponieważ w standardzie niema takowych w zestawie.
2. wycinamy otwory na gniazda i spinacz.
3. można z przodu dać więcej gniazd ale te są przygotowane na szlak i więcej niż dwa nie są zwyczajnie potrzebne.
4. dwa dodatkowe od dołu (wejście i wyjście magistrali)
5. sklejamy do kupy wszystko CA.
6. kabelki skręcamy, lutujemy i termokurcz.
7. Składamy do kupy uważając aby kabelki w środku nie wchodziły pod spinacz.
8. Testy każdego gniazda

i to chyba tyle.

Koszt jednego boxa około 15 zł.

Pozdrawiam

Załączniki

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Na prośbę jednego z kolegów wykonałem taki projekt płytki dla 5 gniazd ( 2 przelotowe i 5 na frontpanelu) do druku dwustronnego oraz projekt obudowy do druku 3D. Z tego co pisał to zrealizował to i wszystko było pięknie, tylko wykonałem druk z czarnego filamentu :) . Poprosił potem o wydruk z jaskrawego koloru ale jakoś zapomniałem a on też się nie przypominał. Jedyny mankament to rodzaj użytych tam, niestandardowych gniazd. Niestety można je kupić tylko na Ali w jakimś jednym sklepie. Jeśli poda mi źródło na gniazda to zamieszczę tutaj pliki gerbera do wykonania płytek i stl do wydruku obudowy.

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
Na prośbę jednego z kolegów wykonałem taki projekt płytki dla 5 gniazd ( 2 przelotowe i 5 na frontpanelu) do druku dwustronnego oraz projekt obudowy do druku 3D. Z tego co pisał to zrealizował to i wszystko było pięknie, tylko wykonałem druk z czarnego filamentu :) . Poprosił potem o wydruk z jaskrawego koloru ale jakoś zapomniałem a on też się nie przypominał. Jedyny mankament to rodzaj użytych tam, niestandardowych gniazd. Niestety można je kupić tylko na Ali w jakimś jednym sklepie. Jeśli poda mi źródło na gniazda to zamieszczę tutaj pliki gerbera do wykonania płytek i stl do wydruku obudowy.
I o to chodzi niech się kręci!

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
W załączeniu kilka grafik pokazujących zaprojektowane pod wymagania kolegi rozwiązanie i wydrukowane obudowy. Dwa otwory w obudowie służą do montażu wkrętami/śrubami do skrzynki. Taki oczojebny kolorek na życzenie kolegi- aby było dobrze widać :) Te szare bloczki to oczywiście gniazda RJ45 - tyle że jakieś specjalne, wzmocnione Grzegorz znalazł.
Wizualizacja 3 D płytki, bo takowej nie mam na składzie - jest w posiadaniu kolegi :)
Widok_3D-1.jpg
IMG_2495.JPG
IMG_2494.JPG

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.897 129 86
Trochę "odkopię" temat bo zacząłem myśleć o DCC. Czy można poprosić o schemat albo zdjęcie na którym widać do których pinów mają być podłączone kabelki?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.897 129 86
Rozumiem, że do szyn dołącza się dwa kabelki - to w których pinach RJ45 trzeba je wpiąć?

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
307 10 2
Ale to są LN boxy i tu do szyn nic się nie podłącza to służy do podłączenia zwykle kontrolerów Free itp. Tak na skrajnych pubach 1 i 6 jest sygnał DCC ale o niewielkiej mocy. Pozatym są to gniazdo RJ12 nie RJ45

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.897 129 86
"Tak na skrajnych pubach 1 i 6 jest sygnał DCC ale o niewielkiej mocy." - i o to chodziło - dziękuję.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 17
DCC 6
DCC 2
DCC 3
DCC 4