• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Linia (pas) bezpieczeństwa na peronie.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Ostatnio miałem problem z naniesieniem lini bezpieczeństwa na fakturę chodnika na peronie, z racji tego że nic nie umiałem znaleźć w sieci w jaki sposób uzyskać w miarę prostą i najważniejsze nie grubszą jak 1mm. linię musiałem coś wymyśleć, było kilka podejść z pędzelkiem, linijką, taśmami, nic nie pomogło ponieważ farba podciekała i ogólnie więcej szkód niż pożytku, w końcu się udało! Sposób łatwy jak budowa cepa, lekiem okazał się... żelowy długopis firmy Pentel w kolorze białym za całe 5,50 (dostępne na allegro) Idealnie pokrywa linia ma ok 0,4mm. także ja zrobiłem 2 pociągnięcia by miała ok 1mm.
DSC01171.JPG
DSC01168.JPG
DSC01171.JPG
DSC01162.JPG

Mam nadzieję że komuś się przyda.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Brawo i to jest właśnie dzielenie się technikami modelarskimi a nie kiszenie wiedzy tylko dla siebie. Na pewno się przyda i to nie tylko na takie perony.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
354 2 0
Pomysł ekstra - linia cieniutka prosta - łaadna (y) można też na drogach malować - wszędzie :p
Jeszcze dwa pytania :D
Co to za kostka na peronie? wycinana laserowo i układana, czy gotowa płytka? Krawężnik też fajny..
No i blacha - patent z wieczkiem od śmietany? - tak swojsko wygląda to przejście podziemne i perony :ROFL:

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Dioramkę pokażę jak skończę, ;) na peron dojdą jeszcze zamówione latarnie peronowe OMKIA, tablice informacyjne, i ławki peronowe, (być może typowo Polskie z pionowymi szczebelkami). Co do kostki na peronie to formatka z kartonu (imitacja chodnika) dostępna na allegro, krawężniki także, ale z krawężnikami jest trochę dużo roboty, bo są nieprecyzyjnie zrobione i kruche (odlew gipsowy). Co do blachy to gotowa płytka Auhagen'a.

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Wydaje mi sie że to jest to samo aczkolwiek ja kupiłem u innego sprzedawcy:
http://allegro.pl/pentel-zelowy-dlugopis-zloty-srebrny-bialy-i2725109816.html
Aczy taki żelopis nadaje się aby bandaźe zrobić na kołach lokomotyw?
Nie mam pojęcia. Nie wiem jak by było z pokryciem bo jest troszkę "tłusty' można spróbować.

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z tym olejowym tylko należy uważać bo lubi czasem zalewać ale nadaje się na każdą powierzchnię i się nie ściera. A jeśli rysujemy linię odręcznie,proponuję robić to na wdechu, ręka wtedy nie drży :)