• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Likwidacja pociągów miedzynarodowych

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.403 67 5
Najlepiej pozamykać granice, niech żaden pociąg nie wjeżdża, ani nie wyjeżdża z kraju. A w kraju niech jeżdżą szynobudy (nie busy, tylko właśnie budy) na odcinkach 100km, żeby trzeba było się przesiadać, to podróż będzie ciekawsza...A z nad morza w góry...nie trzeba jeździć w nocy...
ech...

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Ale to są umowy międzynarodowe na te pociągi więc wątpię czy tylko strona polska chce je zlikwidować. Do tego musi być obustronna zgoda. A co do Kiepury i Vltavy to są jeszcze tam wagony rosyjskie - Rosjanie też mają coś do powiedzenia. Tylko jak to jest naprawdę to się raczej nie dowiemy :(

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.383 123 11
Ale to są umowy międzynarodowe na te pociągi więc wątpię czy tylko strona polska chce je zlikwidować. Do tego musi być obustronna zgoda. A co do Kiepury i Vltavy to są jeszcze tam wagony rosyjskie - Rosjanie też mają coś do powiedzenia. Tylko jak to jest naprawdę to się raczej nie dowiemy :(
Wedlug kolegow z info kolej to strona niemiecka wystapila o zmiany arugmentujac ze EN JK sie nototrycznie spoznia. Tyle ze jak rowniez slusznie zauwazyli sponienia z reguly nastepuja na odcinku niemieckim. Mozliwe ze Rosjanie puszcza swe wagony trnaystem przez Polska do amsterdamu albo podciagna je pod inne wlasne sklady (Paryz, Berlin) i skomunikuja je z odpowiednimi relacjami juz na krotszych dystansach niz to tej pory.

co do EC Wawel to juz niejednokrotnie bylo wspominane na temat obserwowanej niskiej frekwecji (przynajmniej na polskim odcinku pomiedzy KRK a WRO).
Cale szczescie ze ACME wypuscilo wagony dla tej relacji zanim pociag zniknie z naszych torow

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
a ile międzynarodowych już przez te lata poznikało.....
brak ciekawych cenowo ofert
,rozwój motoryzacji poprzez sprowadzanie 10-15 letnich aut
rozwój komunikacji lotniczej -atrakcyjne ceny i czasy w stosunku do kolei jaki liczba połączeń
poza tym dziś międzynarodowe loty odbywają się nie mal z 10 lotnisk w kraju jak nie lepiej
a tak ogólnie to raz mówią że społeczeństwo się bogaci a raz że ubożeje......no ale to temat na kolejną rozprawke

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
O to by była wielka strata jak by EN Kiepure zlikwidowali wówczas lipa z wyprawy:( Mogli by puścić coś z Polski do Anglii w rozsądnych cenach oczywiście, towarowe już jeżdzą i to 3 pary, myślę, że to mogło by się udać

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
O to by była wielka strata jak by EN Kiepure zlikwidowali wówczas lipa z wyprawy:( Mogli by puścić coś z Polski do Anglii w rozsądnych cenach oczywiście, towarowe już jeżdzą i to 3 pary, myślę, że to mogło by się udać
Anglia zdecydowanie nierealna. Przewozy towarowe to inna specyfika.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Najlepiej pozamykać granice, niech żaden pociąg nie wjeżdża, ani nie wyjeżdża z kraju. A w kraju niech jeżdżą szynobudy (nie busy, tylko właśnie budy) na odcinkach 100km, żeby trzeba było się przesiadać, to podróż będzie ciekawsza...A z nad morza w góry...nie trzeba jeździć w nocy...
ech...
A jeszcze lepiej jak taki szynobus jest w rozkładzie i wogóle nie przyjeżdza, kolega mi opowiadał ostatnio, że czekał na szynobus, który wogóle nie przyjechal, stał na mrozie bo stacja jest zamknieta i nikomu nie chce się jej odnowić, wiec ludzie marzną na peronie to tylko w Polszy moze być tak. ciekawy jestem kto planuje sklady kolejowe w Polszy? ICC pomieszany z czerwonymi i zielnymi wagonami prowadzony przez PKP Cargo:D totalny burdel, albo BWE z papugą w skladzie i czerwony WARS w środku z podłogą w żygowatym kolorze nie dozdarcia w klimatach PRL z szarymi firanami, które kiedyś były białe z zapachem ziemniaków gotowanych w wodzie po parówkach;). Albo osobówka kl 2 prowadzona przez Traxx LOTOSU, niedługo pewnie Husarza podepną do piętrusów i puszczą po wioskach z przestankami na rządanie :ROFL: to rak trochę nie w temacie

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Anglia zdecydowanie nierealna. Przewozy towarowe to inna specyfika.
To bedzię kiepsko jak pójdzie w odstawkę EN Kiepura, chcieliśmy na kwiecień zrobic wyprawę z Anglii do Polski koleją i w szczególnosci chodzilo o EN kiepurę taki dokument sobie strzelić ale wygląda na to, że bedzie problem

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.383 123 11
To bedzię kiepsko jak pójdzie w odstawkę EN Kiepura, chcieliśmy na kwiecień zrobic wyprawę z Anglii do Polski koleją i w szczególnosci chodzilo o EN kiepurę taki dokument sobie strzelić ale wygląda na to, że bedzie problem
Masz jeszcze szanse bo planuje likwidacje na czerwiec!!

Ja mialem podoby plan:( Zaczalem zbierac wagony do JK bo postanowilem ze nastepnym razem jak pojade z dziewczyna do ojczyzny to wezmiemy Kiepure. Myslalem ze fajnie bedzie wsiasc do Eurostara na St Pancras i wysiasc w..Wa-wie Wschodniej po drodze zatrzymujac sie na pare dni w kilku miejscach:) A teraz nici z tego!! Nie dosc ze strasznie trudno jest skompletowac sklad w H0 to jeszcze mi likwiduje polaczenie:( Cos mam pecha to JK...

Szczegolnie zal bo DB wprowadza bezposrednie polacznia z Londynem do Kolonii. Frankfurtu czy Amsterdamu. Choc moze jak 2016 otworza to polacznie to...pomysla o przywroceniu Kiepury??

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Masz jeszcze szanse bo planuje likwidacje na czerwiec!!

Ja mialem podoby plan:( Zaczalem zbierac wagony do JK bo postanowilem ze nastepnym razem jak pojade z dziewczyna do ojczyzny to wezmiemy Kiepure. Myslalem ze fajnie bedzie wsiasc do Eurostara na St Pancras i wysiasc w..Wa-wie Wschodniej po drodze zatrzymujac sie na pare dni w kilku miejscach:) A teraz nici z tego!! Nie dosc ze strasznie trudno jest skompletowac sklad w H0 to jeszcze mi likwiduje polaczenie:( Cos mam pecha to JK...

Szczegolnie zal bo DB wprowadza bezposrednie polacznia z Londynem do Kolonii. Frankfurtu czy Amsterdamu. Choc moze jak 2016 otworza to polacznie to...pomysla o przywroceniu Kiepury??
Pamiętam, że był tu już ktos na "moj Tabor" kto skompletował skład w skali HO do ENJK, czyli wychodzi na to, że puszczą cos w rodzaju Euro Stara z Kolonii do Londynu pewnie HS-1 (high Speed 1) tamtędy tez jezdzą polskie towarowe z Wrocławia, kolega Michał napisał, że to inna specyfika z towarowymi, to jaka jest specyfika z pasazerskimi skoro Niemcy potrafią puscic sklad do Anglii? od czego to zalezy w Polszy?napewno od umow miedzynarodowych ale od czego jeszcze? kto wiecej w łapę weźmie?

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.383 123 11
Niemcy zlozyli aplikacje na prowadzenie skaldow ICE juz w 2007 i jak dobrze pojdzie nowe sklady pojada dopiera w 2016! Wiec mowimy o dlugofalowym studium rozwoju sieci polaczen DB. Niemcy maja rowniez juz swoja spolke DB Schenken operujaac na brytyjskiej ziemi juz od ladnych paru lat z koncesja na wykorzystanie Eurotunelu (pociagow towarowych chocby tych z Wroclawia)jak i rowniez skladow osobowych na sieci National Railway (chocby Chitlern Railway).

Wprowdzenie pociagow do Eurotunnelu pociaga sa soba podobnie jak w innym przypadkach uzywania taboru "z zagranicy" uzyskania wszelkiego rodzaju swiadectw bezpieczienstwa i dopuszczenia do uzytkowania (musieli udowadnic ze ICE moga bezpiecznie uzytkowac zarowna tory HS1 jak i Eurotunnel. W wypadku tunelu czytalem ze rozchodzilo sie glownie o dlugosc skladow (usytuowanie drzwi)w stosunku do lokalizacji wyjsc awaryjnych w tunelu. Chodzilo o zapewnienie bezpiecznej i szybkiej ewakucji pasazerow w sytuacji zatrzymania skladu w tunelu

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
347 39 1
Tu dałem zdjecie EC Wawel i IC Bus:
Chce pokazać zdjęcie realnego pociągu IC EC WAWEL. W obecnym rozkładzie jest zmieniony skład i jest 100% IC. I nie wiem czy IC Bus uznać za EC Wawel ( teraz doszła jeszcze konkurencja ze strony Polskiego Busa, wiec nie wiem czy ten pociąg nie zostanie zlikwidowany).