Mirek555k napisał(a):
Ja stawiam na 1929, a Pan ?
A ja na nic "nie stawiam". To nie jest ruletka

.
Stwierdzenie, że "nie ma dowodów" na to, kiedy powstał Polskie Koleje Państwowe, jest... nieporozumieniem.
Nie trzeba mieć na to żadnych "dowodów". Ostatecznie istnieją w archiwach konkretne, dokładnie datowane dokumenty, do których można się odwoływać, a jednoznaczne określenie daty powstania PKP, zależy już tylko od tego, pod jakim kątem chcemy je interpretować.
Inaczej mówiąc, odpowiedź na pytanie, kiedy powstały PKP (w sensie ekonomiczno-prawnym), zależy jedynie od tego, o jaki aspekt formalno-prawny chodzi pytającemu, ale nie oznacza to w żadnym razie, że nie wiadomo kiedy powstały PKP

. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, o co nam dokładnie chodzi...
Mnie osobiście, nie interesują względy formalno-prawne, czy też formy finansowania działalności PKP, chociaż dokładnie zdaję sobie sprawę z faktu, że rozbieżności interpretacyjne w tej kwestii istniały i nawet dość dokładnie je poznałem.
O wiele ważniejsze wydaje mi się to, od kiedy polski tabor nosił na sobie cechy PKP, jak zmieniały sie jego oznaczenia, dlaczego się zmieniały itd.
Śmiem nawet twierdzić, że większość polskich miłośników kolei, modelarzy i kolecjonerów modeli interesuje właśnie ten aspekt powstania PKP, a nie polityczno-ekonomiczne "przepychanki" w tej sprawie.
Krótko mówiąc, wszystko wiadomo i to bardzo dokładnie, a dowody na to istnieją w postaci ustaw, zarządzeń, rozporządzeń i wyroków Sądu Najwyższego, tylko trzeba precyzyjnie zadać pytanie.