Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Publikując foto oryginału, opublikowałem nie do końca ten wózek, który chciałem/na którym się wzorowałem, moja pomyłka Z tym wpisem to nadrabiam lub zmieniam (jak Kto woli ). I jak widać na foto, ten nie ma "belki", a ma burtę lub "ściankę" (jak Kto woli ) . A moja wersja ma "belkę".
Przy publikacji modelu wózka, nie dodałem również, że:
[...] Myślę, że dziś to już oczywiste ale chcę przypomnieć, że zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, iż pewne elementy mogą znacznie odbiegać wyglądem od oryginału, ponieważ w modelarstwie trzeba iść czasem na kompromis. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że „tworzywo” z jakiego wykonałem ten model niestety na pewne rozwiązania po prostu nie pozwala. [...]
Dziś chciałbym przedstawić kilka fotek z dzisiejszych prac, z "przebudowy" oryginalnego zestawu LEGO 7822 (Railway Station, który przedstawiałem już wcześniej). Ponieważ pojawiła się ostatnio na horyzoncie opcja wystawy/wernisażu (a może nie tylko ta jedna, w pierwszym kwartale 2018r.) modeli z klocków LEGO, to oczywiście postanowiłem wziąć w niej udział... Jednak aby nie było "pusto na planie", choćby tak jak na tegorocznej imprezie Hobby (gdzie w zasadzie, to byłem pierwszy raz jako wystawca, na tak dużej imprezie), i oprócz jeżdżących po torach modeli nie miałem co pokazać, to teraz zaczynam również "rzeźbić" coś z otoczenia . Dlatego na pierwszy ogień poszła stacja/dworzec, aby m.in. mój "Kibel" nie wyglądał na niej (w oryginale) delikatnie mówiąc śmiesznie. Oczywiście jest to, dość luźna interpretacja , i pewne rzeczy/elementy nigdy nie mają prawa zaistnieć na żywo... A że w modelarstwie (nawet tym z LEGO) wszystko jest możliwe , to na foto mamy dowód, mianowicie - polski EN57 na duńskiej stacji (oczywiście to taki JOKE ). Oczywiście jak widać trochę pracy mnie tu jeszcze czeka (a ewentualne kolejne postępy, chętnie zaś przedstawię ). Na dziś wygląda to tak:
Jest tak jak Koledzy "mówią" (a w tym konkretnym przypadku piszą ), modeli kolejowych z klocków LEGO i nie tylko, bo są i autka, i budynki i wiele, wiele innych, jest poprostu "tego" wuchta . Mam tu głównie na myśli te Nasze polskie, a gdzie cała reszta... . Wiadomo jedne są lepiej wykonane inne nieco mniej (moim skromnym zdaniem), jak to w modelarstwie. I gdybym chciał przytoczyć tu na forum tylko te MOCe, innych modelarzy, które mi się podobają, to ten temat miałby już nie 9 (jak w tym momencie) a 99 stron , tyle tego wszystkiego jest...
A tak przy okazji, efekt dzisiejszych prac . Naturalnie to jeszcze nie koniec "modelowania" I jak napisałem wcześniej jest to moja luźna interpretacja
Po przerwie świąteczno-noworocznej, nareszcie mogę przedstawić swój kolejny MOC . I znów, niestety nie jest to nic takiego, co jeździ po szynach... Natomiast po peronach, już tak . Zatem, model który dziś przedstawiam to (znów) akumulatorowy wózek transportowy . Miał/ma to być Stal 258, czy mi się udało, pozostawiam do opinii i nieodłącznej konstruktywnej krytyki... No i tym razem wózek ma już co ciągnąć . Sama "budowa" przebiegała dość szybko i sprawnie (nie przechwalając się, model powstał dziś w jakieś 6h. Co wg mnie jest dość dobrym wynikiem ), ponieważ miałem troszkę czasu aby pewne rozwiązania sobie przemyśleć już wcześniej. Generalnie jestem zadowolony z efektu finalnego, choć przód wózka a konkretnie reflektory wyglądają nieco jak "żabie oczka" . Na fotkach wózka bagażowego/przyczepki, widać dwa rodzaje zaczepu/dyszla. Pierwszy (dyszel jasno-ciemno szary) daje lepsze możliwości wg mnie, ustawienia "zestawu" np. do fotki, a drugi (srebrny element) wg mnie wygląda lepiej, kiedy przyczepka/wózek stoi "solo". A że nie mogłem się zdecydować, który lepszy to przedstawiam obie wersje. Myślę, że dziś to już oczywiste ale chcę przypomnieć, że zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, iż pewne elementy mogą znacznie odbiegać wyglądem od oryginału, ponieważ w modelarstwie trzeba iść czasem na kompromis. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że „tworzywo” z jakiego wykonałem ten model niestety na pewne rozwiązania po prostu nie pozwala.
Zapraszam do galerii:
Dyszel v1:
Dyszel v2:
Powstało też takie foto, po minie p.Władka, domyślam się, że nie jest mu do śmiechu
I naturalnie foto oryginału (znalezione w internetach):
To chyba będzie mój "znak firmowy", zaraz po np. modelu EN57 z klocków LEGO Tradycyjnie, nie minęły jeszcze 24h od publikacji mojego ostatniego MOCa, a ów model już doczekał się update'u Różnicę widać chyba gołym okiem... A jeśli nie, to tak: model wózka nie ma już tych paskudnych przednich reflektorów, to po 1sze, a po 2gie udało się ogarnąć również "oparcie" kanapy (nieskromnie dodam, że bardzo mi się podoba w tej wersji). No ja to już tak mam, że najlepsze pomysły przychodzą zawsze po publikacji...
To chyba na tyle, zapraszam do galerii:
Po pierwsze: BRAWO TY
Po drugie, foto jest tylko poglądowe i na szybko zrobione. I tak 2szt kół muszą być czerwone (a mam narazie ino czarne )
I po trzecie, to oryginał, który obrałem:
Chciałbym przedstawić kilka fotek z mojej ostatniej wystawy w PCK (Powiatowe Centrum Kultury) w Strzelcach Opolskich, wystawa trwa od 2018.01.20 do 2018.02.28 (gdyby Ktoś coś ). A zatem, lecimy:
Przygotowania do wystawy:
Już na miejscu, jak widać są "małe nowości" w porównaniu z imprezą Hobby 2017. Oczywiście kilka rzeczy jeszcze wymaga "dopieszczenia" bo dziś są tylko symboliczne i nie do końca takie jak powinny być, ale to obiecuję poprawić w przyszłości :
Lepszym określeniem wg mnie byłoby: " ... lokomotywa w skali 1:220 na torach LEGO a konkternie tzw trzeciej szynie z systemu 12v". Ale to dosłownie szczegół
Lepszym określeniem wg mnie byłoby: " ... lokomotywa w skali 1:220 na torach LEGO a konkternie tzw trzeciej szynie z systemu 12v". Ale to dosłownie szczegół
Oto efekt ostatniego modelowania.
Wszystko jest na "dobrej drodze", a może lepiej powiedzieć na "dobrych torach", ku powstaniu legowej wersji parowozu Px48 Jest to pierwszy mój model, który jak do tej pory nie ma wybranego (przezemnie) swojego odpowiednika w oryginale, jednak myślę, że to nadrobię później... Oczywiście jest to wersja nadal w budowie