• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.333 0 0
Wiem, że model nie będzie idealny :) bo jak zawsze muszę iść w kompromis.
W tym konkretnym przypadku na dzień dzisiejszy jest to dach, niestety. Natomiast jak przekopałem swoje archiwum, to do tematu pierwszy raz podchodziłem już w styczniu 2023. To co zrobiłem wtedy, a co mam dzisiaj, to niebo a ziemia :) TLG uszczęśliwiło mnie dwoma klockami, więc zamówiłem. I tak oto zaczynam drugie podejście do tematu.

To nadal faza projektowania. Natomiast coś już widać. Mam nadzieję, że choć trochę rozpoznawalny:rolleyes:
WhatsApp Image 2026-02-05 at 10.46.04.jpeg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.333 0 0
Ponieważ byłem grzeczny, to mikołaj czy tam ten inny gwiazdor dziś przyniósł mi prezent.
Zobacz załącznik 1156849 ...
Po ostatnich moich wariacjach nt oświetlenia/zasilania lokomotyw i wagonów. Przemyślałem sobie temat.
Więc poczyniłem małe=swoje kalkulacje. I tak oto dziś odebrałem pierwszą partię 50szt kółek, z "amelinium", które mają za zadanie dać zasilanie na pudła wagonów aby można je oświetlić. Koła wykonanie na zamówienie, łożyska od "miłych braci z chin" (bo w pl mają chore ceny). Jeszcze ośki-dorobić samemu i będzie to co ma być :)
Koła robione na moje zamówienie mają dodatkowo "rowek"/tłoczenie od str. zewnętrznej wózka, aby bardziej przypominać oryginalne koło. Myślę, że widać na foto o czym mówię :)
Po lewej "amelinowe" a po prawej stalowe, te z pewnego serwisu aukcyjnego :)
WhatsApp Image 2026-02-12 at 15.18.46.jpeg
WhatsApp Image 2026-02-12 at 14.23.00.jpeg
POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.333 0 0
A dziś z innej "beczki".
Miałem chyba zawsze marzenie, aby mieć zestaw 7740 plus 2 zestawy dodatkowe. Czyli wagon sypialny (7815) oraz pocztę (7819).

I tak oto wreszcie mam swojego (może nie świętego), ale legowego GRALa przez duże G :) Nie powiem, morda się cieszy :)
Są małe braki w postaci naklejek, jednak te klocki mają już ponad 40 lat. Więc najpierw jakość (klocki z epoki w igła stanie) przede wszystkim a następnie naklejki czy co mi tam będzie brakować :)
Poczta:
e90d0db3-2479-4279-98a3-0de933017863.jpg
Cały zestaw:
b3cc4f31-cdcb-4b50-8786-f9c579a859b6.jpg
:cool:;)