• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś takie info. Już 21-22.09.2024 w Będzinie, będę bawił się wspólnie z Kolegami (ciapongami oczywiście) na imprezie pt: Klockon.
Plan dla naszej kolejowej makiety jest taki:

2024   Bedzin   2.0 wersja2.jpg

Plus/minus 4 na 19m.

Jeśli Ktoś znajdzie czas to zapraszam serdecznie.
POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś chciałbym przedstawić swój kolejny „Lego MOC”, mianowicie model polskiej lokomotywy manewrowej SM03 tzw: „Kaczki”. „Kaczka” podobnie jak cała reszta moich modeli jest zbudowana tylko i wyłącznie z oryginalnych i dostępnych na rynku klocków Lego, bez żadnych przeróbek (docinek, klejeń, nawierceń). A jedyne modyfikacje w tym konkretnym egzemplarzu to podmalowane niektóre klocki dla lepszego efektu finalnego :cool:. „Kaczka” była budowana na wzór oryginału z nr 001, cechą charakterystyczną oryginału jest brak czerwonych świateł na czołach, nie ukrywam, że fakt ten miał znaczenie przy budowie, ponieważ nie musiałem kombinować jak te światła zrobić ;). No i oczywiście jest to pierwszy egzemplarz z serii.

Myślę, że dziś to już oczywiste ale chcę przypomnieć, że zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, iż pewne elementy mogą znacznie odbiegać od oryginału, ponieważ w modelarstwie trzeba iść czasem na kompromis. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że „tworzywo” z jakiego wykonałem ten model niestety na pewne rozwiązania po prostu nie pozwala. Jednak mam nadzieję, że ten Kto ją zobaczy to przyzna, że przypomina popularną „Kaczkę”.

Model powstawał przez około 3 miesiące (to efekt zdobycia odpowiednich klocków na popularnym i znanym serwisie aukcyjnym oraz z innych źródeł). Budowa trwała krócej niż w przypadku „Balbiny” ale to efekt m.in. posiadania już odpowiednich elementów oraz możliwość skorzystania z doświadczenia nabytego przy budowie pierwszego modelu. „Kaczka” oczywiście jeździ. Konstrukcyjnie nie zakładam już żadnych zmian. Jedyną nie lego’wską rzeczą/elementem jaki dodam to tabliczki określające serię, typ i nr pojazdu, no ale to jeszcze potrwa. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, iż model zbudowany jest z ponad 420 elementów, w wielkości pomiędzy „ 0” a „1”.

Zapraszam do galerii (ostatnie foto przedstawiają oryginał na którym się wzorowałem):

Zobacz załącznik 403550 Zobacz załącznik 403551 Zobacz załącznik 403552 Zobacz załącznik 403553 Zobacz załącznik 403555 Zobacz załącznik 403556 Zobacz załącznik 403557
To już ponad 8 lat od kiedy przedstawiłem tu na forum swój model kultowej "Kaczki" czyli SM03, zbudowany z klocków LEGO.
Oczywiście mój model nie jest jedynym, jest jeszcze kilka innych.

Dziś chciałbym przedstawić jego nową wersję, mojego autorstwa.
Zmianie (pierwotnie) miał ulec tylko jeden "grill" ale finalnie, w modelu została bez zmian tylko kabina. Reszta została całkowicie przebudowana. Tak, aby układ wszystkich "żaluzji" był jak najbardziej wierny/podobny do oryginału z nr 001. Zmianie uległy też: zderzaki oraz małe czerwone "światełka" po obu stronach kabiny/budki.. Czerwone "'światełka" zostały zrobione z uszkodzonych klocków, których jestem w posiadaniu. i tak dostały one drugie życie.

Tak mi to wszyło, zapraszam do oglądania oraz nie odłącznej konstruktywnej krytyki.

1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Ostatnio 21 i 22.09.2024, brałem udział w imprezie pt: "Klockon", w Będzinie. Było tam dużo, łeee co jo godom bardzo dużo klocków (nie tylko tych oryginalnych i prawilnych rodem z DK) :)
Była oczywiście makieta kolejowa przygotowane wspólnie z Kolegami Benny80 i Rasch oraz moja skromna osoba. Dwutorowy szlak liczył coś około 40mb (każda nitka). A oto moja relacja (głównie z kolejowej, bo jak inaczej).

Tak prezentowała się strefa zajmowana przez Stowarzyszenie "Zbudujmy.To".
1.jpg

2.jpg
3.jpg 4.jpg

Było kilka wypadków, mniej lub bardziej efektownych. Niestety nie wszystkie udało mi się udokumentować.
5.jpg 6.jpg 7.jpg

Powstało też kilka fotek grupowych. Kultowych SM42 czy SM03.

8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg

Wniosek mam jeden, legowe figurki ewidentnie za dużo piją. A tu nie wszystkie tego przykłady:
12.jpg 13.jpg

A ta scenka, hmmm co tu dużo gadać...
Też się podobała.
14.jpg

Fotki robione telefonem, więc szału nie ma.
POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś chciałbym pokazać ostatni model/modele zrobione w 2024 roku. Jak wiadomo na makietach kolejowych nie tylko dworce, tabor czy szlak jest ważny czasem są też inne rzeczy. Do takich zaliczam scenki czy np autka. I właśnie ostatnio sobie pewne autko zbudowałem a w zasadzie kilka autek. Model to kultowy duży Fiat 125p potocznie nazywany: Fiacior, BigFiat, Kanciok czy Kredens. Swoje modele inspirowałem modelem Kolegi znanego w internetach jako Karwik/V1, który powstał już w 2011r. Oznaczenia oraz czarne tablice rejestracyjne to kalkomanie (które mam dzięki @Zbigniew Gałczyński. I to już kolejny raz, Dzięki Panie Zbyszku!!) . Moje wyszły jak widać:
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg
Oczywiście musiały powstać wersje milicyjna i sanitarka. Autka powstały z myślą o makiecie, jak będzie trzeba to powstanie ich więcej (a już wiem, że będzie trzeba :) ).

To chyba na tyle :) POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Moja mała relacja z ostatniej imprezy: IX Festiwal Kolej w miniaturze, Sosnowiec 2025.

Imprezę zaliczam do tych bardzo udanych, momentami było naprawdę dużo roboty. Fotek za dużo nie powstało. Jednak coś udało się cyknąć i zmontować jakieś filmiki. Tak to wyglądało:
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
W miniony weekend (26-27.04.2025) w Powiatowym Centrum Kultury w Strzelcach Opolskich odbyła się impreza "Strzelec 2025". Główną atrakcja imprezy była wystawa modeli redukcyjnych o tematyce militarnej. Czołgi, samoloty, okręty i wiele więcej oraz modele wszelkich pojazdów w różnych skalach, "cywilne" też były :) Oczywiście przy okazji tej imprezy była też mała wystawa modeli i makiet z klocków. Jak można się domyśleć, nie mogło mnie tam zabraknąć z swoimi wypocinami :)
Moja makieta tym razem była zaprezentowana w wersji statycznej czy tam statecznej (jak Kto woli)o_O Nadmienię, iż spotkałem tam też kilka znajomych twarzy:cool: Generalnie impreza była bardzo udana;)

A tak wyglądało to co wystawiłem:
1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpeg 5.jpeg 6.jpeg

Natomiast z modeli, dioram czy jak to tam nazwać. To podobało mi się najbardziej:
3f0cdefc-3df2-46fa-8721-34e171fa4b5e.jpg d9adab1a-e6e5-4cf6-8a0b-fe668557c753.jpg afe5630f-b708-4d29-bed2-0dc366cd70c6.jpg

POZdrawiam;)

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
86 0 0
Witam naprawdę świetne są twoje modele z LEGO
Kiedyś sam też budowałem .
Nie wiem czy kolega @Pyrus86 kojarzy projekt KLOCKI ZDRÓJ organizowany przez społeczność LuGPOL.
Miałem okazję tam dwa razy swoje modele wystawiać.
EN 57 mistrzostwo.
Pozdrawiam

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Witam naprawdę świetne są twoje modele z LEGO
Kiedyś sam też budowałem .
Nie wiem czy kolega @Pyrus86 kojarzy projekt KLOCKI ZDRÓJ organizowany przez społeczność LuGPOL.
Miałem okazję tam dwa razy swoje modele wystawiać.
EN 57 mistrzostwo.
Pozdrawiam
Miło mi słyszeć. Oczywiście, że znam. Sam też bywałem na wystawach LUGPol'u a nawet w 2023r. Miałem przyjemność wystawić się na imprezie organizowanej przez ten Klub, było to w Chojnicach.