Dziś chciałbym przedstawić swój kolejny „Lego MOC”, mianowicie model polskiej lokomotywy manewrowej SM03 tzw: „Kaczki”. „Kaczka” podobnie jak cała reszta moich modeli jest zbudowana tylko i wyłącznie z oryginalnych i dostępnych na rynku klocków Lego, bez żadnych przeróbek (docinek, klejeń, nawierceń). A jedyne modyfikacje w tym konkretnym egzemplarzu to podmalowane niektóre klocki dla lepszego efektu finalnego

. „Kaczka” była budowana na wzór oryginału z nr 001, cechą charakterystyczną oryginału jest brak czerwonych świateł na czołach, nie ukrywam, że fakt ten miał znaczenie przy budowie, ponieważ nie musiałem kombinować jak te światła zrobić

. No i oczywiście jest to pierwszy egzemplarz z serii.
Myślę, że dziś to już oczywiste ale chcę przypomnieć, że zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, iż pewne elementy mogą znacznie odbiegać od oryginału, ponieważ w modelarstwie trzeba iść czasem na kompromis. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że „tworzywo” z jakiego wykonałem ten model niestety na pewne rozwiązania po prostu nie pozwala. Jednak mam nadzieję, że ten Kto ją zobaczy to przyzna, że przypomina popularną „Kaczkę”.
Model powstawał przez około 3 miesiące (to efekt zdobycia odpowiednich klocków na popularnym i znanym serwisie aukcyjnym oraz z innych źródeł). Budowa trwała krócej niż w przypadku „Balbiny” ale to efekt m.in. posiadania już odpowiednich elementów oraz możliwość skorzystania z doświadczenia nabytego przy budowie pierwszego modelu. „Kaczka” oczywiście jeździ. Konstrukcyjnie nie zakładam już żadnych zmian. Jedyną nie lego’wską rzeczą/elementem jaki dodam to tabliczki określające serię, typ i nr pojazdu, no ale to jeszcze potrwa. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, iż model zbudowany jest z ponad 420 elementów, w wielkości pomiędzy „ 0” a „1”.
Zapraszam do galerii (ostatnie foto przedstawiają oryginał na którym się wzorowałem):
Zobacz załącznik 403550
Zobacz załącznik 403551
Zobacz załącznik 403552
Zobacz załącznik 403553
Zobacz załącznik 403555
Zobacz załącznik 403556
Zobacz załącznik 403557