• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Który żywopłot jest lepszy?

B.R. Jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Spieram się z tatą o to który żywopłot jest lepszy. Mianowicie chodzi o to, który bardziej oddaje realizm :
-żywopłot z gąbki
-żywopłot z sztoki do uszczelniania drzwi
Zdjęcia w załączniku.
20150218_180700.jpg
20150218_180713.jpg
20150218_180717.jpg
20150218_180700.jpg

Załączniki

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.817 4 0
Jak dla mnie żaden nie jest realny. Natomiast jeżeli chcesz przyoszczędzić, to poleciłbym zastosowanie siateczki listowia, efekt na pewno będzie lepszy.
Ewentualnie możesz też zrobić zarys z drutu i obsypać posypką gąbkową.
Takie moje przemyślenia ;)

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
571 8 0
Jeśli gdzieś znajdziesz wątek Matti o krzewach ze zmywaków i posypki, możesz użyć pasków takiego zmywaczka jako szkielet pod posypkę. Myślę, że grubość takiej ściereczki będzie pasowała do ciętego żywopłotu.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
To co pokazałeś to połowa drogi , teraz przygotuj sobie jakąś posypkę gąbkowa i na ten pasek gąbki nanieś klej np. wikolowy ,ale taki który po wyschnięciu jest przeżroczysty (transparentny), posmaruj tym klejem ten pasek i posyp posypkami gąbkowymi .

a efekt będziesz miał taki :
011.jpg
012.jpg
013.jpg

Zdjęcia trochę kiepskie ale jutro zrobię aparatem to będzie lepiej widać .

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Jędrek K
Przyjedz , to zobaczysz jeszcze " Wrocławskie Krasnale " właśnie je kończę , jutro fotki . (Oczywiście w dziale RELACJE )

Ostatnio edytowane:

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
571 8 0
O wiele lepiej!(y)
Możesz użyć nieco bardziej oliwkowej gąbki, albo "zgasić " trochę kolor farbą, chyba że aparat z lampą nieco oszukuje.
Moim zdaniem jest już nieźle!

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.817 4 0
Jakub, dużo lepiej niż to co na początku pokazałeś ;)
Jak masz możliwość, to pomieszaj różne kolory gąbek i będzie super (y)

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.483 0 0
Żywopłoty przedstawione przez B.R. Jakub są do bani. Wykonane z gąbki i w tej intensywnej, jasnej zieleni nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Radzę kupić dostępny każdym sklepie modelarskim, gotowy model żywopłotu. Będzie wyglądał o niebo lepiej niż przedstawione przez Ciebie wyroby z gąbki.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.360 3 0
Radzę kupić dostępny każdym sklepie modelarskim, gotowy model żywopłotu.
To co przedstawił Jakub to początki drogi zwanej dumnie modelarstwo. Z czasem jeśli będzie miał ochotę, dzięki samozaparciu lub dzięki pomocy doświadczonych już modelarzy z tego lub innego forum "wyprodukuje" na własny użytek taki model żywopłotu, że Ci oko zbieleje i będziesz wołał "ja też chcę" :cool:

Jakub nie zniechęcaj się. Jak tak patrzę na obie techniki to wykonanie ze szczotki bym spróbował podrasować. Taki pasek wymalowałbym matową akwarelą lub plakatówką na kolor gałęzi żywopłotu i na to z pomocą matowego lakieru wysypałbym posypkę gąbkową (oliwka) ale drobno zmieloną. ...sam chyba spróbuję...zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnio edytowane:

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.483 0 0
Życzę Jakubowi samych sukcesów na trudnej drodze modelarstwa kolejowego. Trzeba mieć bardzo dużo cierpliwości w tym temacie.
Nie wykluczone, że zawołam "ja też chcę"... model żywopłotu.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Żywopłoty przedstawione przez B.R. Jakub są do bani. Wykonane z gąbki i w tej intensywnej, jasnej zieleni nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Radzę kupić dostępny każdym sklepie modelarskim, gotowy model żywopłotu. Będzie wyglądał o niebo lepiej niż przedstawione przez Ciebie wyroby z gąbki.
Nie sztuką modelarską jest kupić "gotowca" i się nim pochwalić , sztuką modelarską jest zrobić coś samemu i wtedy to pokazać , przyjmując słowa krytyki , pochwały i porady .
A każda następna praca przybliża nas do doskonałości i naszej satysfakcji że zrobiło się coś własnoręcznie .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 2