• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Które wagoniki...:)

jabol

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 3 0
Hejka,

Zamówiłem Roco 41300 set i chciałbym też dokupić parę dodatkowych wagoników (DB - Era III). Które wam sie podobają? Mi wszystkie które załączam ale nie mogę wszystkich narazie kupić:) Mój set i co chce dodać:

41300.jpg
47373.jpg
66150.jpg
66162.jpg
66548.jpg
67013.jpg

Piękne dzięki za opinie:)

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Kulki to wagony to moduły,które można wymieniać, nawet były ciężarówki do tego pomyślane, zatem ten model będzie najbardziej "przyszłościowy" pod kątem makiety lub kolejki.

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Na mój gust 3 lub 4 krotność takiego składu.

Ja na twoim miejscu narazie pomyślał o jakiś bardziej klasycznych wagonach, ten skład to lata 50-te i 60-te, tutaj dalej lwia część towarów jeździła normalnymi krytymi wagonami i platformami. Polecam kryte bo Niemcy mieli bardzo dużo różnych typów co sprawia że składy takie są widowiskowe.
Postaram się zarzucić to o czym myślę.

K

krokodyl

Gość
Do tego loka dokupiłbym na początek drugi skład tylko i wyłącznie czarnych albo szarych cystern- jedną z budką hamulcową na koniec w alternatywnym kolorze- 6-8 cystern- będzie pięknie wyglądać

Graphic1.png

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Co do gruszek to kilku przypomnę a sądzę że wielu opowiem że są to wagony służące do przewozu "modułów transportowych" systemu Haus zu Haus. System był chyba jednym z pierwszych który oferował komplet usług logistycznych w dzisiejszym rozumieu.
Tutaj pierwsza generacja wagonów, potem pojawiły się wagony przenoszące 4 takie "puszki"
http://www.flickr.com/photos/34148515@N03/6452243029/
jednak to dopiero początek, gdyż DB oferowało że zabierze załadowany "konterner" od klienta takim o to pojazdem:
http://www.bwphotoagentur.de/bahn/pic/Y002-46826_b.jpg
lub w nowszej wersji takim zestawem:
http://shop.blickpunkt-crimmitschau.de/picture/20111210Brekina03.jpg
zostanie załadowany na wagony, dojedzie w okolice celu i zostanie ponownie załadowany na pojazd drogowy i dojedzie do celu
Ciekawostka iż operacje ładunkowe odbywały się bez pomocy żadnych urządzeń dodatkowych.
http://www.bahnalltag.de/autos/page-0131.html
Ładunek był bądź opuszczany bądź wciągany wyciągarką na samochodzie. Zatem do obsługi wystarczał plac z torem.
Jest to jeden z pierwszych systemów intermodalnych, gdzie ładunek zmienia środek transportu bez potrzeby przeładunku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.758 615 30
mi osobiscie podobają się najbardziej te ostatnie ;) i będą pasować do tych co zakupiłeś
Oj, chyba nie bardzo. Talboty w zestawie startowym służyły do przewozu węgla i zwykle jeździły w zwartych, jednolitych składach, więc w zasadzie nic innego do nich nie pasuje. Często takie ciężkie pociągi węglowe były prowadzone podwójną trakcją (np. 2 x BR44).

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Andrzej, zgadza się. Jednak były odstępstwa od takiej zasady,były także pociągi dodatkowe i zdarzały się podsyły gdzie dołączano kilka wagonów które miały jechać po trasie węglowca.

OP
OP
jabol

jabol

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 3 0
Secik już jest w domu. Załączam kilka fotek. Też później zrobię video:) Jestem bardzo zadowolony - lokomotywa i wagony wyglądaja super. Jestem naprawde bardzo mile zaskoczony gdyż wiele lat temu miałem Piko TT set ale jakość Roco jest naprawde super. Dźwiek z loko jest świetny i robi ogromną różnicę - końcowy efekt jest niesamowity:)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.758 615 30
Andrzej, zgadza się. Jednak były odstępstwa od takiej zasady,były także pociągi dodatkowe i zdarzały się podsyły gdzie dołączano kilka wagonów które miały jechać po trasie węglowca.
Oczywiście, że tak, ale tu mówimy chyba raczej o typowych zestawieniach. W szczególnych sytuacjach najróżniejsze rzeczy się zdarzały, ale chyba nie ma sensu tu tego roztrząsać. A ten zestaw uważam za jeden z najciekawszych zestawów cyfrowych Roco. Dźwięk jest też super (ESU Loksound 3.5 :p), a jak go trochę poprawić to uzyskuje się świetny efekt jazdy z zamkniętą przepustnicą. Mam Roco BR44 (w wersji DR) z fabrycznym dźwiękiem i jeden z przyjaciół mi ten dźwięk podrasował. Do tego można jeszcze znaleźć dodatkowe talboty, z innymi numerami, także innych producentów. Można zestawić całkiem długi skład bez powtarzających się numerów wagonów. Myślę, że Tomek K mógłby tu coś podpowiedzieć.:)

K

krokodyl

Gość
Secik już jest w domu. Załączam kilka fotek. Też później zrobię video:) Jestem bardzo zadowolony - lokomotywa i wagony wyglądaja super. Jestem naprawde bardzo mile zaskoczony gdyż wiele lat temu miałem Piko TT set ale jakość Roco jest naprawde super. Dźwiek z loko jest świetny i robi ogromną różnicę - końcowy efekt jest niesamowity:)
Świetnie się prezentuje!
To naprawdę ładny set- przede wszystkim wagony są ujednolicone - zamiast mixu typowego dla starterów
Piko TT:)...to musiało być bardzo dawno gdyż oni z TT szybko się wycofali- porównanie musiało być dla Ciebie szokiem;)