• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Krokodyl. Co, jak i gdzie.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.556 39 4
Dzień dobry, koledzy.
Pojawia się temat zorganizowania wyprawy celem udokumentowania przy pracy lokomotyw "Krokodyl". Z różnych plotek wynika, że funkcjonujące obecnie egzemplarze, sztuk 4, zostaną z wiosną roku 2026 wycofane z użycia. Tak więc w głowach kilku osób zrodziła się idea zorganizowania wyprawy. Najprawdopodobniej jedna część ekipy startowałaby z Tczewa. Póki co jedno auto i 4-5 osób. Termin to końcówka czerwca 2025.
Jako, że nie do końca orientuję się w temacie kolei obsługiwanych przez tytułowe maszyny, pomyślałem, aby zasięgnąć rady u kolegów którzy już mieli styczność z tematem. Wyprawa rzecz jasna ma obejmować okolice Konina.
Tak więc:
-czy i gdzie można spotkać tego typu maszyny na torach odstawczych, już wycofane z użytku? Chodzi o miejsce gdzie można spokojnie postawić statyw i zrobić dokumentalne zdjęcia.
-czy koledzy dysponują wiedza w których miejscach można bezpiecznie zrobić zdjęcia szlakowe ze składami. Owszem z poprzednich wypraw jeden kolega ma takie miejsca na mapie wyznaczone, jednak może ktoś z forum zasugeruje coś ciekawego?
-czy ktoś orientuje się w sprawie częstotliwości kursów takich składów.
Ewentualnie wszelkie wskazówki, informacje, oraz sugestie na co zwrócić uwagę przy spotkaniu z w/w składami i lokomotywami.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję w imieniu swoim i kolegów.
Maciek

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 21 1
Jest info jakoby w Koninie na stacji miał pojawić się krokodyl 23 czerwca 2025.
Facebook
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wyraziły zgodę na przejazd oraz ekspozycję EL2, lokomotywy elektrycznej pracującej na terenie Konińskiego Zagłębia (jedyne miejsce w Polsce). Słynnego ,,Krokodyla” będzie można zobaczyć 23 czerwca na dworcu PKP w Koninie. Jest to wyjątkowa sytuacja, ponieważ ostatni raz widziano ,,Krokodyla” w tym miejscu w latach 90, kiedy sprowadzono kolejne pojazdy z Niemiec. EL2 porusza się po przemysłowej sieci kolejowej kopalni, korzysta z trakcji, której nie ma na odcinku Gaj - Konin. Lokomotywa spalinowa zaholuje elektrowóz wraz z wagonem samowyładowczym typu VAP i będzie można je oglądać z bliska.
Unikalne wydarzenie jest częścią wystawy organizowanej w ramach Just Transition Culture 2025.
Partnerzy ,,Operacji Krokodyl": PAK KWB KONIN S.A. PAK Górnictwo Spółka z o.o., PAK Koleje, PKP PLK S.A. / Koordynacja Lignit Group Lignit.org

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.596 178 19
Krokodyle pracują na KWB Konin. W zasadzie tylko na linii Lubstów - Elektrownia Pątnów.
Na tej trasie można je spotkać i nie ma zakazu fotografowania.
Na terenie elektrowni, wiadomo. Brama i po temacie.
Jest jeszcze punkt obsługi taboru KWB https://maps.app.goo.gl/A7QgYNHmqBahcRk4A . Tu też przepustka.
Krokodyli jest czynnych około 10-12, nie pamiętam dokładnie.
Jest fajna strona na fejsie: Adam Jaroński - Film i Fotografia sporo zdjęć krokodylków, kopalni itp.
Sam ruch na szlakach KWB jest jak zapotrzebowanie na prąd z energetyki konwencjonalnej.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.556 39 4
Serdecznie dziękuję kolegom @wojtek_ oraz @robertmuszka za garść informacji. Oczywiście jestem poinformowany, że są miejsca gdzie na spokojnie można sobie szlakowe zdjęcia porobić, ale dopytywałem właśnie o szczegóły, może ktoś był i poleci typu "tu i tam jest fajny zakręt, albo wiadukt z którego można z góry". W poprzedniej wyprawie patrząc na zdjęcia brało udział więcej osób i jak dobrze zrozumiałem to jeden z byłych maszynistów na tych maszynach. Niestety to było już dosyć dawno, a kolejna wyprawa jeszcze w kwestiach ustaleń terminów.
Obejrzę sobie podane materiały, a jakby komuś cos jeszcze przyszło do głowy to zapraszam do podzielenia się. Nie zmarnuje się takie info:cool:
PS. Do administracji, prawdopodobnie jest ten problem z najnowszymi powiadomieniami, bo w ogóle nie zauważyłem odpowiedzi kolegi @wojtek_ w powiadomieniach i myślałem, że temat w ogóle nie dostanie odpowiedzi.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.344 67 5
Tylko, żeby nie zezłomowali wszystkich sztuk. Niech przekażą je do muzeów taboru, mamy ich kilka.
To tak rzadkie egzemplarze na polskich torach, że zbrodnią byłoby je pociąć.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.556 39 4
Słyszeliśmy o tym (ja i koledzy którzy planują wyprawę), niestety nie wiem co to ma być i dla mnie żenujące.
A niestety wyprawa przesunięta z najbliższego weekendu tj. 28.06, gdzieś w lipiec, zależne to jest od grafiku w pracy jednego z kolegów.
Niemniej za wszelkie informacje które pojawiły się w wątku w imieniu swoim i kolegów bardzo dziękuję(y)