• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Krośniewicka KD czy to agonia.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.790 534 29
Krótko bez komentarzy, nie wiem kto winien, nie wiem czego nie zrobił, a co chciał ale mu nie wyszło, jadę z synem na pomiary Sierpowa, tu chwilę i tu, a każda chwila coraz smutniejsza, jakbym był zwykłym obserwatorem.

Ozorków, senny i opustoszały mgliście i pusto.
Budynek strażnika przejazdowego chyba.

DSC_0192.JPG

Skrzyżowanie wąskiego toru z bocznicą odchodzącą od linii normalnotorowej do Ozorkowskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego "Morfeo"

DSC_0194.JPG

Resztki bocznicy w stronę stacji.

DSC_0195.JPG

Zawsze na posterunku.

DSC_0196.JPG

Majestatyczna i tajemnicza.

DSC_0198.JPG

Łęczyca już pokazywałem budynek stacyjny, a raczej jego ruinę.

DSC_0165.JPG

Kilkaset metrów z stronę Ozorkowa most nad rzeką, gdy szedłem kilka lat temu pieszo z Krośniewic do Ozorkowa wyglądał bardziej kompletnie.

DSC_0164.JPG

Sierpów, ruina i krzaki.

Od strony drogi.

DSC_0149.JPG

Przestroga.

DSC_0150.JPG

Ten odrestaurowany napis z nazwą stacji na całkowitej ruinie ogrodzonej płotem z siatki zakrawa na kpinę, tym bardziej że na dawnych zdjęciach widać inny krój liter.

DSC_0151.JPG

Krośniewice, ileś towarzystw, niechętna Pani burmistrz i kto wie jakie jeszcze złe moce pokonały stację, więcej możecie sobie poczytać na forum 750mm , przygnębiający widok.

DSC_0169.JPG

DSC_0171.JPG

DSC_0173.JPG

DSC_0174.JPG

Kiedyś świeciłam.

DSC_0184.JPG

DSC_0187.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.790 534 29
Wszystko ogrodzone i podobno kamery, młody znalazł dziurę w płocie , pomógł staremu ojcu i mieliśmy przez chwilę okazję być jakby w tamtych czasach, gołe laski na ścianach, i aluminiowa bańka.

DSC_0178.JPG

Chyba magazyn.

DSC_0182.JPG

Szlifierki tylko do noży tokarskich tak mówi napis na szybie z drugiej strony.

DSC_0183.JPG

I jeszcze jeden może warsztat, szkoda że nie można było wejść do środka.

DSC_0188.JPG

Zamykam oczy i widzę tętniące życiem warsztaty i samą stację, jeszcze pamiętam jak stąd odjeżdżałem do Łęczycy, smutno mi i tak jakoś pusto, fragment po fragmencie znikają moje ulubione miejsca, tak jak znikam i ja.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.629 19 0
Krótko bez komentarzy, (...)
Strasznie to wygląda, tyle się tam najeździłem jak to wszystko było w ruchu. Żal to oglądać. Od jakiegoś czasu marzy mi się wyskoczyć na Kujawy i pooglądać, co z tego zostało oraz porobić zdjęcia typu było/jest. Ale jak na to patrzę, to nie wiem czy to dobry pomysł, przygnębiające.....

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.790 534 29
Są tacy co dbają o tory wąskotorowe
Moim zdaniem to iluzja, owszem coś robią, ale globalnego efektu jak nie było tak nie ma, dopóki nie pojedzie pociąg z Krośniewic do Ozorkowa, dopóty każda taka spontaniczna akcja skończy się jak zwykle, tory zarosną, chęć minie a czas swoje zrobi, wydaje mi się że już za późno, no ale nie jestem nieomylny, jak tylko zejdą śniegi pójdę jeszcze raz z buta całą trasą, może ktoś się przyłączy, a może nie.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
485 70 1

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.629 19 0
Pawle, jak to się skończy, dobrze wiemy. Bez konkretnego zaangażowania samorządu, czyli właściciela majątku, to nawet najbardziej wytrwali wolontariusze nie dadzą rady. Wąskotorówka w skali 1:1 to nie kolejka H0, choć wielu samorządowców z Polski tak myślało. Cośmy tam pogonili i pofocili m.in. z @newermind to nasze. Zostały zdjęcia i wspomnienia ("A co to się panowie tak po angielsku wyprzedzali" :p ). Oby kiedyś udało się choć raz spoktać przy piwku i rzutniku, abu choć fotki jeszcze raz obejrzeć.
P.S. No i moduły. Ja mam Ozorków, Twój niemowlak robi Sierpów. Powoli brzmi to jak plan.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.804 45 1
Pawle, jak to się skończy, dobrze wiemy. Bez konkretnego zaangażowania samorządu, czyli właściciela majątku, to nawet najbardziej wytrwali wolontariusze nie dadzą rady. Wąskotorówka w skali 1:1 to nie kolejka H0, choć wielu samorządowców z Polski tak myślało. Cośmy tam pogonili i pofocili m.in. z @newermind to nasze. Zostały zdjęcia i wspomnienia ("A co to się panowie tak po angielsku wyprzedzali" :p ). Oby kiedyś udało się choć raz spoktać przy piwku i rzutniku, abu choć fotki jeszcze raz obejrzeć.
P.S. No i moduły. Ja mam Ozorków, Twój niemowlak robi Sierpów. Powoli brzmi to jak plan.
Gdzieś, kiedyś, był jeszcze Leśmierz!

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.484 167 86
No jest coś w tym - jak pion decyzyjny nie ma wizji, chęci to niestety tak sie to kończy. Pozostają ścieżki rowerowe...

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.790 534 29
Się jechało, się czekało, się znów jechało, się żyło, wśród pól, łąk, wśród manowców.

6.09.2003 Krzewie zdjęcie mojego autorstwa dawno ściągnięte ze strony klubowej.

(1)  Krzewie foto Pawe3 Radecki 6.09.2003.jpg

27.09.2006 jakaś impreza, do Krośniewic pojechałem ze Śp. Piotrkiem Barczem pierwszym v-ce klubu.

DSCF0688.JPG

Wiatr we włosach a w głowie taki spokój, że aż strach.

DSCF0691.JPG

Łęczyca.

DSCF0694.JPG

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.484 167 86
No ale bądźmy też ralistami. Nawet w czasie trwania, pracy na pelen etat koleje wąskotowe były elementem systemu ewidentnie niedofinansowanym. Oglądam wiele zdjęć z lat 60-70-80 XX wieku i widać na nich "biede". Przystanki przerabiane z wagonów, ceglane budynki wybudowane gdzieś tam pod koniec XIX a niektóre z początkiem XX, sypiące sie, łatane dachy. To co się dziwić, że kiedy już nie dają tego minimalnego finansowania na siebie poprostu upadają... To tak wracając do zdjęć z Sierpowa Wąskotorowego

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.790 534 29
Chodzenie wyrabia uważność, idę oderwany od tego całego codziennego zgiełku, nikt nic nie mówi, nie zalewa mnie nieistotnymi wiadomościami, skupiam się tylko na marszu, oddechu i otoczeniu, las, zwierzęta, ptaki, czasem spotkam dwunożnego, ale ja nie wyglądam zbyt zachęcająco, raczej mnie unikają. Ubiegły rok był ubogi w wędrówki, mam nadzieję że ten będzie lepszy.

Ja taki jestem trochę introwertyk, oczywiście w towarzystwie udaję ale na prawdę jest jak jest.
A jechalim też już po szynach wspomnianych, zorganizowaliśmy wycieczkę pod nazwą "BIGA AlcoTeam" wszyscy z tej samej korporacji, Don Dragon Damian od lewej, Pituś, mła, i Maniek "Piro"Gliniarz.

IMG_1524.JPG

Jechalim, spożywalim dary niebios, podziwialiśmy przyrodę, czasem fotkę cyknęliśmy rzec by można pamiątkową.

IMG_1536.JPG

A czasem naprawami się zajmowaliśmy.

IMG_1554.JPG

Uroczy dzień, na zakończenie wstąpiliśmy do jakiegoś opuszczonego młyna po drodze, gdzie forsowanie rzeki o szerokości około metra skończyło się dla trzech z nas kąpielą dla czwartego miękkim lądowaniem w pokrzywach, jakie cudowne bąble miał. Młodości co odchodzisz pozostawiając tylko ból pleców.

Jeśli niemożliwe jest reaktywowanie ruchu pociągów, z mniej lub bardziej istotnych powodów to choćby drezyny jeździły i dawały ludziom radość a organizatorom talary.

Ostatnio edytowane: