• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kozioł oporowy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.142 657 30
Do badań zderzeniowych. Badanie nie polega na waleniu w ten kozioł, ale tabor uderzony innym specjalnym pojazdem z obciążeniem może uderzyć w ten kozioł ze sporą prędkością. Na drugim końcu tego toru jest pochylnia z wciągarką, za pomocą której wciąga się ten specjalny pojazd, a potem spuszcza się go z pochylni. Tak to wyglądało w grudniu 2010 roku.

IMG_0188a.JPG

IMG_0189a.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.609 524 29
Dwa kozły oporowe ze stacji Karpacz, 2009 zdjęcia zrobione kiepskim sprzętem, ale mam wrażenie że na obu, na szynach z których są zrobione są cechy, cóż wtedy jeszcze bawiłem się zabawkami, spełniałem coraz to nowsze zachcianki kolegów i byłem przekonany że buduję miejsce którego nazwy nie wymienię, dziś wiem jaki popełniłem błąd nie oglądając ich dokładnie.
Ciekawe czy jeszcze istnieją.

P1040920.JPG

P1040921.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.286 39 0
Tym razem niby zwykły egzemplarz jakich wiele ale nadgryziony zębem czasu - myślę, że fajny motyw do uchwycenia na makiecie.
Lokalizacja - stacja Palędzie na szlaku Poznań - Zbąszynek.

koziol.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.122 41 4
Swoją drogą czy polska myśl techniczna tak nisko jest, czy też niemiecka firma złożyła najtańszą ofertę, że nawet kozioł oporowy przy rampie "wojskowej" jest nie naszej produkcji? @Stanisław1972, @Kpt. Nemo co sądzicie o takiej konstrukcji? Zdaje mi się że to nie jest jedyna sztuka, ale nie pamiętam lokalizacji pozostałych.
rawie 1.jpg
rawie.jpg

Reakcje
3.839 34 0
Swoją drogą czy polska myśl techniczna tak nisko jest, czy też niemiecka firma złożyła najtańszą ofertę, że nawet kozioł oporowy przy rampie "wojskowej" jest nie naszej produkcji? @Stanisław1972, @Kpt. Nemo co sądzicie o takiej konstrukcji? Zdaje mi się że to nie jest jedyna sztuka, ale nie pamiętam lokalizacji pozostałych.
Takie kozły oporowe (na własne potrzeby nazywam je "niemieckie, mobilne" ;), bo można je rozkręcić, przetransportować i zamontować na innym torze, na innej stacji itp.), to najnowszy "cud techniki" i "elita" wśród kozłów :LOL: Odstawiając jednak żarty na bok, nie ulega wątpliwości, że są to na pewno nowoczesne konstrukcje, gwarantujące większe bezpieczeństwo, pochłaniające większą ilość energii w razie najechania na nie taboru itd.

Co sądzę o tej konstrukcji ? Cóż, jako miłośnik starych szyn mogę tylko westchnąć ;), bo postępu w technice nie zatrzymam, a i byłoby to niewskazane :) Mogę dodać, że ostatnimi laty widuję je coraz częściej, a w czerwcu ubiegłego roku, zamontowano tego typu kozioł np. na stacji Dobre Miasto, w trakcie jej przebudowy i modernizacji (będącej częścią rewitalizacji linii nr 221 Olsztyn Gutkowo - Braniewo). Ma on tylko tabliczkę z napisem RAWIE, Osnabrück, Germany i niczego więcej nie można się na nim doszukać (choćby roku produkcji).

Fot. 1 -3. Stacja Dobre Miasto, kozioł oporowy RAWIE, Osnabrück, Germany. Zdjęcia wykonane 23 czerwca 2023 r. Kozioł zamontowano na uciętym w trakcie prac modernizacyjnych torze nr 3 (stąd zaszła konieczność zamontowania kozła), będącego teraz chyba żeberkiem (?) toru prowadzącego na bocznicę elewatora zbożowego / Agrochemu, a może bardziej torem wyciągowym (?) albo torem odstawczym (ostatecznie nr 3 nadal leży przy placu ładunkowym dobromiejskiej stacji), a może tor ten pełni teraz wszystkie wymienione funkcje na raz.

2023.06.23 stacja Dobre Miasto, kozioł oporowy RAWIE, Osnabrück, Germany (1).jpg

2023.06.23 stacja Dobre Miasto, kozioł oporowy RAWIE, Osnabrück, Germany (2).jpg

2023.06.23 stacja Dobre Miasto, kozioł oporowy RAWIE, Osnabrück, Germany (3).jpg

Co do klasycznych kozłów z szyn i belek drewnianych (często podkładów), proszę oceńcie sami, na zdjęciach poniżej. Czyż nie mają "kolejowej duszy" :cool: ... a i za cechowaniem szyn można się porozglądać, czy trafić na "gwóźdź" w podkładzie :LOL:. W mojej świadomości, takie kozły to "esencja" kolei ;)

Fot. 4 -6. Stacja Toruń Gł. Zdjęcia wykonane 19 czerwca 2022 r. Grupa sześciu kozłów oporowych tuż za terenem dworca, po stronie zachodniej. Kozły stoją na torach nr 71, 72, 73, 74, 75 i 77 (licząc od południa na północ).

2022.06.19 Toruń Gł. - grupa sześciu kozłów oporowych za dworcem, po stronie zachodniej (1).jpg

2022.06.19 Toruń Gł. - grupa sześciu kozłów oporowych za dworcem, po stronie zachodniej (2).jpg

2022.06.19 Toruń Gł. - grupa sześciu kozłów oporowych za dworcem, po stronie zachodniej (3).jpg

Oczywiście trzeba dodać, że tego typu "klasyczne kozły", również są stawiane, zazwyczaj tam, gdzie przed kozłem jest dodatkowy wał ziemi, a przykladem może być poniższy kozioł.

Fot. 7 - 10. Stacja Zakopane. Nowy kozioł oporowy przy zbiegu ulic Chyców Potok - Szymony. Zdjęcia wykonane 28 lipca 2019 r. Na dwóch ostatnich fotografiach cechowanie szyn z których zrobiono "nogi". Patrząc od tyłu kozła, po prawej jest to szyna Huty Kościuszko HK 84 (...) (z 1984 r., dalszego cechowania brak, szyna ucięta, ale typ to S49), po lewej Huty Pokój HP 78 VIII S49 (z sierpnia 1978 r., typ S49).

2019.07.28. Zakopane. Kozioł oporowy przy zbiegu ulic Chyców Potok - Szymony (1).jpg

2019.07.28. Zakopane. Kozioł oporowy przy zbiegu ulic Chyców Potok - Szymony (2).jpg

2019.07.28. Zakopane. Kozioł oporowy przy zbiegu ulic Chyców Potok - Szymony (3) Szyna prawa...jpg

2019.07.28. Zakopane. Kozioł oporowy przy zbiegu ulic Chyców Potok - Szymony (4) Szyna lewa ...jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.122 41 4
Modernizacja Dobrego Miasta pewnie była częścią szerszego planu PLK odnośnie modernizacji dworca Olsztyn Główny, tak więc z automatu myślę wybrali tą samą firmę w ramach przetargu (pewnie też grubego wała, sorry za domniemanie, ale zbyt często takie rzeczy się dzieją) na dostawę całej serii do tych modernizacji. Po 2 stronie kozła jest jakaś nalepka, jakby instrukcja, zrobię zdjęcie jak będę tam ponownie.
Oczywiście choćby kozioł był ze złota, to i tak wolę starego typu z poprzeczną belką, i starymi zderzakami na niej.
Nothing beat the classic :)

Reakcje
3.839 34 0
Modernizacja Dobrego Miasta pewnie była częścią szerszego planu PLK odnośnie modernizacji dworca Olsztyn Główny, tak więc z automatu myślę wybrali tą samą firmę w ramach przetargu (pewnie też grubego wała, sorry za domniemanie, ale zbyt często takie rzeczy się dzieją) na dostawę całej serii do tych modernizacji. Po 2 stronie kozła jest jakaś nalepka, jakby instrukcja, zrobię zdjęcie jak będę tam ponownie. Oczywiście choćby kozioł był ze złota, to i tak wolę starego typu z poprzeczną belką, i starymi zderzakami na niej.
Nothing beat the classic :)
Proszę zauważ jednak, że prace na stacji Olsztyn Główny, rewitalizacja linii nr 221 Olsztyn Gutkowo – Braniewo, a i można do tego „dorzucić” rewitalizację odcinka Olsztyn Zach. - Olsztyn Gutkowo (w ramach modernizacji linii nr 220 Olsztyn Gł. - Bogaczewo), to trzy różne przetargi, trzy odmienne specyfikacje robót – linia nr 221 jest nie zelektryfikowana, ułożono tu nawierzchnię typu 49E1, LK 220 i Olsztyn to linie i stacje / przystanki zelektryfikowane, układają tu nawierzchnię typu 60E1 (dodatkowo z Olsztyna Zach. do Gutkowa wymieniono S49 na 60E1) itd. Oczywiście masz dużo racji, co do tej „hurtowości” zakupów pewnych elementów infrastruktury kolejowej, bo remonty i przebudowy robiły / robią właściwie te same firmy (z drugiej strony, zbyt dużego wyboru w Polsce nie ma, przy tego typu inwestycjach, na taką skalę). Np. na mijance na ukończonym w 2021 przystanku Olsztyn Likusy, na dwóch żeberkach ochronnych ustawiono klasyczne kozły z szyn i drewnianej belki. Myślę też, że kozły oporowe RAWIE to jednak nieco "inna bajka" ale o tym niżej.

Kozły oporowe firmy RAWIE, Osnabrück, Germany, montowane na szynach, spotykane są w całej Polsce. W temacie było już kilka fotografii tego typu kozłów #135 (Puck), #139 (Warszawa Gł.) i wpisie zamieszczonym przeze mnie w 2018 r. #97 (fot. nr 3, Malbork). W jeszcze wcześniejszych wpisach tego typu kozły były zaprezentowane w Niemczech ( #53 #65 #111) i Danii ( #84). Jak widać firma RAWIE radzi sobie nieźle na rynku, jest wyspecjalizowana w kozłach oporowych, i to od lat, czego przykładem jest kozioł oporowy we Wrocławiu (na Dworcu Świebodzkim), którego fotografia zamieszczona jest we wpisie #59. Kozioł ten jest innej konstrukcji (o wiele starszej, klasycznej). Prawdopodobnie ustawiono go we Wrocławiu jeszcze w czasach niemieckich (oceniając po tabliczce na koźle) lub (co mniej prawdopodobne) był to np. zakup dokonany w czasach PRL, w RFN, bo w latach 70-tych, w czasach gierkowskich, sprowadzano także szyny typu UIC60 z Niemiec Zachodnich, w dodatku aż z czterech „imperialistycznych” :LOL: koncernów KRUPP Fried. Krupp, ATH August Thyssen, MH Maximilianshütte i GMH Klöckner. Na marginesie, w czasach gierkowskich szyny na PKP trafiały także z Austrii (DO Voest Alpine Donawitz, typu UIC60 i S49), Francji (VILRU Villerupt, typu UIC60 i S49), Włoch (AP Aciaierie di Piombino, typu UIC60), Jugosławii (ZENICA, typ S49) i Kanady (SYSCO Sydney, typ UIC60). Jak widać czasy Gierka to nie tylko Coca Cola, Pepsi Cola, Fiat 126p, Polonez czy autobusy Jelsz-Berliet, ale też „powiew zachodu” na PKP ;):LOL:.

Przy okazji przypomnę fotografię tabliczki kozła RAWIE, jaką zamieścił mattia w w/w wpisie dotyczącym Wrocławia.

Wrocław Świebodzki - tabliczka firmowa z kozła oporowego. Fot. mattia.jpg

Na tabliczce widać napis:
A. RAWIE - być może kozioł zbudowano jeszcze w czasach KPEV (?)
Osnabrück ?7(?)17 - może 1917 (?), ewentualnie końcowe 17 to 1917 (?)
D.R.P.N.2(?)25490

W internecie można przeczytać, że firma RAWIE działa od 1882 r., czyli ma już 142 letnią tradycję. Od początku XX w. specjalizuje się w budowie kozłów oporowych. „A.” w nazwie A. RAWIE to pierwsza litera od kobiecego imienia Augusta, matki Franza Rawie, który pod taką nazwą zarejestrował firmę w 1882 r. w Osnabrück. Początkowo firma produkowała różne akcesoria dla kolei. 6 grudnia 1901 r. wydarzył się wypadek na stacji głównej we Frankfurcie nad Menem, który był bodźcem dla Franza aby rozpocząć prace nad kozłami oporowymi. W wypadku (szczęściem bez ofiar), pociąg ekspresowy Ostenda (Belgia) – Wiedeń (prowadzący m.in. wagony włączane we Wiedniu do Orient Expressu), przebił barierę ochronną i wjechał (parowóz) do poczekalni i restauracji dworcowej 1 i 2 klasy. W 1909 r. Franz Rawie opatentował swój „przesuwny kozioł samohamujący” (chyba tak można to przetłumaczyć). Firma od tamtego czasu znana jest z tego typu konstrukcji. Pół żartem (o czym wspominałem wyżej, pół serio, kozły oporowe tej firmy montowane ostatnimi laty w Polsce ), to trochę takie Rolls-Royce'y wśród kozłów oporowych ;):).

https://www.rawie.de/en/the-company/history/
https://www.meisterdrucke.pl/wydruk...ypadek-kolejowy-we-Frankfurcie-nad-Menem.html

Na koniec, w poprzednim wpisie popełniłem małe faux-pas, pisząc

Ma on tylko tabliczkę z napisem RAWIE, Osnabrück, Germany i niczego więcej nie można się na nim doszukać (choćby roku produkcji).
Za co przepraszam (zwłaszcza firmę RAWIE ;)). To chyba z „żalu”, że kozioł nie jest zbudowany z szyn :LOL:. Po drugiej stronie jest jak najbardziej tabliczka znamionowa z kilkoma dodatkowymi informacjami, w tym z datą 2/2023 (luty 2023 - zmontowany u producenta) oraz nr fabrycznym BE 149107 / QPL4307. Na tabliczce oprócz danych producenta, jest też nazwa drugiej firmy LWZ Sp. z o.o. w Żurawinie (powiat wrocławski), która – jak wynika ze strony internetowej, zajmuje się dostawami i montażem kozłów oporowych firmy RAWIE, jako jedyny i wyłączny dostawca na terenie Polski oraz, co ciekawe, informacja, że kozioł podlega serwisowaniu i przeglądom. Rok rozpoczęcia działalności LWZ w Polsce to 2016 (firma jest własnością niemieckiej Leonhard Weiss GmbH & Co. KG.,), myślę więc, że od tego roku kozły RAWIE (konstrukcji jak w Dobrym Mieście) zaczęły pojawiać się na sieci kolejowej Polski.

https://lwz.com.pl/o-firmie/
https://www.leonhard-weiss.de/

Poniżej tabliczka na koźle oporowym RAWIE, Osnabrück, Germany na stacji Dobre Miasto. Zdjęcie wykonane 19.06.2023.

Tabliczka na koźle oporowym RAWIE, Osnabrück, Germany na stacji Dobre Miasto 19.06.2023..jpg

PS. Maćku, pewnie widziałeś też taki kozioł RAWIE w Gutkowie, stoi obok zamkniętej już nastawi Gt 1, przy przejeździe. Postawiono go w czasie ubiegłorocznej modernizacji stacji.

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.122 41 4
No właśnie takie kozły widziałem w kilku miejscach, ale niespecjalnie zwróciłem uwagę bo zajęty byłem taborem. A ten co fotografowałem to przy dworcu Olsztyn Główny, Zdaje, się, że ta czarna blaszka jest identyczna z kolorową naklejką, i pewnie innym numerem tylko. Niestety wczoraj rozpadał się deszcz, przemokłem cały i dałem spokój z dłuższymi wycieczkami niż perony. Co do Gutkowa to działo się tam sporo ciekawych rzeczy w trakcie modernizacji, byłem 2 dni temu i poza szutrówkami Torhamera które już prezentowaliśmy nic kompletnie tam nie było, nawet jednej beczki.
I tu zagadka bo nawet nie wiem z której strony te beczki jeżdżą tam i kiedy, Pewnie przez Morąg? Nigdy nie ma informacji i w ostatnich 2 miesiącach widziałem tam tylko Gamę biało czerwoną, i BR285. Jak się pogoda poprawi chcę się przejść w stronę Zielonej Górki, i zobaczyć jak tam wygląda teraz układ torowy i jakie koziołki zastosowali.

Tsmolinski

Użytkownik
Reakcje
55 3 0
A ja mam pytanie, jak gięto szyny do budowy kozłów. Wyobrażam sobie dwie opcje:
A. w warsztatach kolejowych z typowych szyn i dowożono na miejsce budowy
B. przy zamówieniu w hucie ileś szyn miało być wygiętych z jednego końca wg wzoru
Bo gięcia w terenie na miejscu budowy jakoś sobie nie wyobrażam.

Tsmolinski

Użytkownik
Reakcje
55 3 0
Chociaż po namyśle sposób z hutą chyba odpada skoro na jednym koźle mamy szyny od różnych producentów i z różnych lat. Może przy budowie nowej linii.