• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

kozioł oporowy z szyny

hopek13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
poprosze o podpowiedż w sprawie kozła oporowego.wiem że ten temat już był jak podpiłować szyny i wygiąć tory ale nie umie znależć.poprosze o podanie linku jak ktoś wie gdzie.dziękuje.

Reakcje
0 0 0
Czy możecie mi poradzić jak inaczej można wykonać kozła oporowego z szyn niż radzi pan Leszek Lewiński metodą podgrzewania i wyginania szyny ponieważ ta metoda nie wychodzi mi w ogóle. Z góry dziękuje

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Też próbowałem metodą wyżarzania i nie wychodziło,
zamiast tego wypiłowuję V w główce i szyjce i wtedy stopka szyny bez problemu się zgina.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Szyna, 2 pilniki - trójkątny i iglak (dają odpowiednie kąty w sumie bez wygibasów), pierwszym nacinamy przy podstawie, drugim przy górnym załamaniu. Zaginamy.
Dwie zapałki, imadło, wikol, papier ścierny - najbadziewniejszy jaki jest (to konieczne) koło setki. Zapałki po jednym boczku wikolem - w imadło, 25 minut na dzisiejszy odcinek "Mody na sukces". Wyjąć w pzerwie na reklamy, wyrównać na dechę wspomnianym papierem.
Podkład z toru typu fleks, wiertełko, drucik (z otuliny korka od szampana). Pierwszy przyklejamy równolegle i na środku wysokości zapałczanego tandemu. Wiemy już gdzie użyć tego drugiego z listy. Po cztery dziuki na stronę.
Podklad z syjamskich zapałek do benzyny - napucy drewno i wymyje pył ze szlifowania - to wyciąga fakturę drewna poza skalę i ją uwidacznia tym samym.
Wysechnąć, poskładać, waloryzować.

Załączniki

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Pukash napisał(a):
Jak jest wykonana ta rdza na szynie ?
POdkład matowy z areozolu - trochę z za dużej odległości tak aby zaczeły siadać paprochy z farby która przyschnęła w locie. Wyschnąć. Następnie kolor typu czerwień tlenkowa (świeża rdza) - tu Pactra i całość cienko ale i równo. Jak tylko przyschnie lekko (ino ino) brąz matowy (rostbraun ergo stara rdza) podmalować niechlujnie tak aby kolor jaśniejszy przebijał i całość (jeszcze mokrą) podziubać twardym pędzelkiem protopadle do poddawanej tej czynności powierzchni - daje to efekt "ospy".