• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Koszt budowy makiety

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
151 1 0
Po przeczytaniu tego krótkiego a jakże " drogiego" wątku dochodzę do wniosku, że na planowaniu się zakończy... i plany pójdą na zieloną łąkę ;]

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
My z synem budujemy od lipca 2007. Nie liczę wydanej kasy ani dniówek spędzonych przy pracy.
Podchodząc teraz retrospektywnie do tematu nie jestem w stanie sobie przypomnieć ile co kosztowało.
Liczyć z taborem czy bez? Z elektryką czy bez? Jak wycenić roboczogodziny? Jak wycenić godziny spędzone przy czytaniu forum?
Ogólnie bez sensu. Po co się stresować. Budujemy tak jak pozwalają możliwości finansowe i czasowe.
Mamy dużo radochy i do tego spędzamy razem czas: ojciec z synem, a to jest bezcenne.

Kupowanie gotowej makiety (czy zamawianie do w wykonania np. u mistrza Daniela) to tak jak z kupowaniem luksusowego auta robionego na zamówienie. Jak cię na nie stać to nie pytasz ile kosztuje. Jak cię nie stać rób sam i kropka.

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 5 0
Na początek skup się na planie, potem oszacuj swoje możliwości finnansowe.
Pamiętaj im bardziej rozbudowana makieta tym większe koszta !!!
A najlepiej zacznij od czegoś prostego.
Nie popełniaj błedów nie jednego poczatkującego, który od razu chciał "zbudować Rzym" a koniec w końcu plan legł w gruzach.
Mówię to z własnego doświadczenia i z resztą nie jedna osoba z tego forum powie Ci to samo.
Życzę powodzenia i wytrwałości.;)

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
674 11 0
Zgadzam się z przedmówcami
zacząłem w 2006 roku od prostej skrzynki - moduł szlakowy potem 2 i trzeci
1 moduł szlakowy 1mb to koszty - około 400 zł na max
testowałem własne umiejętności i technologie - nawet teraz jeszcze dużo do nauczenia
stacje - - posterunek odgałęzny - buduję od jakiś 3 lat - bywało różnie, jestem w 1/3 ( przejezdności )
równolegle idzie też tabor- ale tego nie liczę
koszty modułu stacyjnego 1mb to już nawet 2500- i więcej z pełnym krajobrazem ( szerokość 0,5 - zatem około 5000 zł za m2)
rozjazdy + napedy elektryka itp architektura a stosuję Roco + Tillig, zatem żadna wysoka półka
odpukać, żadnego modułu jeszcze nie zaorałem - ale tu pojawia się problem atakowania motyką słońca
coś zrobi się źle - zapewniam wyjdzie dopiero na końcu - wtedy albo mowy moduł i nowe zakupy albo - trzeba odpuścić ale i tak będziesz się wkurzać
z tortem - makietą tak sie nie da skoro to całość też konstrukcyjnie
koszty liczy exel :)
- ale tylko informacyjnie dla świadomości ile wydaję
pozdr

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Każde hobby jest jak choroba i to czasami nieuleczalna, takie jest właśnie modelarstwo kolejowe i inne też.
Ja bakcyla połknąłem w 1968 r. Miałem makietę w skali TT, którą przez kilkanaście lat rozbudowywałem i oddałem synowi, który nie miał takiego zacięcia i całą moja prace sprzedał. Teraz mam pomieszczenie 20 m kw i postanowiłem zbudować nową makietę w skali H0. Kupiłem tą książkę: http://allegro.pl/tak-powstaja-makiety-kolejowe-z-planami-makiet-i3189527309.html
Teraz dopasuję sobie projekt do moich warunków i podzielę go na etapy budowy.
Kiedyś makietę robiłem na płaskiej płycie , teraz zbuduję z kilku elementów stół.
Wiadomo że trochę to będzie kosztowało ale jak się rozłoży w czasie to się nie odczuje i zawsze będzie coś do zrobienia.

Passazer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące wykonania makiety, zarówno przybliżony koszt jak i osobę, która zechciałaby się tego podjąć.
Makieta byłaby rozmiarów ok 200 cm szerokości, 50 cm głębokości i ok 180 cm wysokości. Miałaby przestawiać górę (stąd ta wysokość) oraz stacje kolejki górskiej wraz z wagonikami, które byłby by ruchome.
Z góry dziękuję za rady i odpowiedzi.