• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Korkowe "moduły" do zabawy na parkiecie

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.798 78 12
Kiedyś popełniłem nawet taki patent, ale to była N'ka na starych PIKOlcach i powierzchnia ograniczona obrysem łóżka piętrowgo.
Mechanizm podnoszący oparty na konstrukcji vertikal'a z kilkoma bloczkami...Nawet, to coś działało.
Tu akurat bym sugerował jeśli już makietę chowaną w coś w rodzaju sufitu podwieszanego lub stanowiącą sufit podwieszany.
Jakby chciało Ci się kombinować to, opuszczanie tego wszystkiego można by było zmechanizować - jakiś układ sterowania silnikiem lub po prostu ręcznie.

Pozdrawiam z MMz:)

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Obawiam się, że żona się nie zgodzi, więc pozostaje kombinowanie z podłogą.
Czy spinanie torów złączkami sprawdzi się również w "modułach"?
Tory mam zamiar położyć na podłożu korkowym a w łukach chcę zrealizować przechyłkę. Jak najlepiej zabrać się do przechyłki?

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
To mi się podoba:

projekt 2A.jpg

Widziałem takie rozwiązanie w kilku miejscach na Ostbahnie. Czy gdzieś w Polsce poza tą piękną linią można się z nim spotkać?

Przepraszam za OT.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Moja propozycja zabudowy podłogowej. Sklejka 10mm, wysokość wręgów 50mm. Warto dać wręgi wzdłuż, bo przy tej grubości sklejki na 100% będzie się krzywić. Profile czołowe szersze od płyty, by spokojnie można było dojść dłonią do śrub z nakrętkami motylkowymi. Można też ew. zrobić profile równe płycie, ale rozkręcanie może być trudniejsze. Wysokość modułów ok. 50mm.
Zobacz załącznik 417428
To już lepszy MDF według mnie.
Raz, że sklejka raczej nie będzie idealnie prosta, to dwa, że nie będzie tłumić tak jak MDF.
Ja położyłem tory na MDF 10 mm, świetny materiał.

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Dziękuję. A ile to ma wysokości od podłogi łącznie? Robiłeś też takie moduły w łuku? I jak jest z łączeniem?

Czy mógłbym prosić o zmianę nazwy tematu, na ""moduły" do zabawy na podłodze"?

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Wysokość od podłogi:
2 cm listwa
1 cm MDF
0,4 cm korek + tory
Całości nie więcej jak 4 cm.
Podwyższenie płyty listwami pozwala na w miarę swobodne rozmieszczenie kabli.

Robiłem łuki :) jeden "modulik" łuku ma 45° (cztery "moduliki" dają półokrąg)
Elementy łączone są śrubami.
Tory łączone są kablami pod spodem.
Zrobię zdjęcia w domu jak będę.

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Próbowałeś łączyć tory złączkami? Czy to się nie sprawdzi?
Mnie zależy aby "moduły" zajmowały jak najmniej miejsca, więc łuki chciałbym przyciąć po łuku. Sam wyrzynarką dobrze tego nie zrobię, więc będę musiał komuś zlecić.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Próbowałem łączyć złączkami. Ale za dużo zabawy z tym było - odradzam.
Mnie również zależy na miejscu, ale też na wygodzie łączenia tego wszystkiego.
Koniecznie chcesz ciąć po łuku? Pod kątem prostym będzie Ci łatwiej.

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Chcę ciąć po łuku aby zaoszczędzić miejsce. Promienie łuków mam spore, bo R9 i R10. Cięcie po łuku mogę komuś zlecić.
Jak jest ze sztywnością płyty 10mm? Jest wystarczająca? Czy cieńsze, niż 10mm, np. 8mm lub 6mm też mogą się sprawdzić?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Chcę ciąć po łuku aby zaoszczędzić miejsce. Promienie łuków mam spore, bo R9 i R10. Cięcie po łuku mogę komuś zlecić.
Faktycznie niezły promień.
A jak przykładowo zrobisz tak? Dużo nie straciłbyś miejsca.
Rysunek1.png
Ręczne cięcie po łuku, to zawsze jest ryzyko, że coś będzie krzywo....

Jak jest ze sztywnością płyty 10mm? Jest wystarczająca? Czy cieńsze, niż 10mm, np. 8mm lub 6mm też mogą się sprawdzić?
Według mnie jest wystarczająca.
8 mm pewnie też dałoby radę, ale 6 to ciężko przewidzieć.
Skoro sklejka wytrzyma, to MDF na pewno też.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.798 78 12
W swojej 0m'ce ja stosowałem złącza molex MX4 ( czteropinowe) - fakt, podwieszane było to w formie przęseł do półek, ale samo złącze było i jest OK ( końce szyn bez złączek, a przewód elektryczny pociągnięty pod segmentem dubluje szynę dla lepszego doprowadzenia zasilania do pojazdu, połączenie szyna -kabel na końcach segmentów ).
W wypadku zastosowania do takich modułów sugerował bym raczej Dsub zdublowane na płycie czołowej.
Dubel oczywiście w formie złącze damskie i męskie na jednej ścianie - da nam to możliwość łączenia modułów jak chcemy i dowolną stroną w dowolnej kolejności ( tu wskazana spora precyzja).
Ponadto mamy sporą ilość sygnałów do wykorzystania.

Pozdrawiam z MMz:)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Nie jest potrzebna prosta podłoga.
Segmenty są montowane na śruby, one regulują wysokość tak, aby poszczególne segmenty były na równej wysokości.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7