• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Korek czy karton pod tory?

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Niebawem rozpocznę proces układania torowiska na Wrockach, słyszałem z kilku źródeł , że zamiast korka lepiej zastosować karton modelarski 3mm, ponoć po dłuższym czasie unika się kruszenia a torowisko jest stabilniejsze??

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Gdzieś toczyła się dyskusja na podany przez Ciebie temat(a jako bonus była wymieniona pianka pod panele) i rozmówcy doszli do wniosku, że jednak korek wygrywa.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Z kartonem nie ma żadnego problemu pod warunkiem odpowiedniej impregnacji. Pierwsze moje segmenty, które powstały jakieś 5 lat temu mają właśnie karton pod torem i nic się z tym do tej pory nie podziało.
Po przyklejeniu kartonu na gęsty wikol (trzeba dokładnie rozsmarować pod całą powierzchnią kartonu i docisnąć, ja kładłem na to drewnianą listwę i dociążałem słoikami z wodą) i wyschnięciu część malowałem lakierem bezbarwnym (nitro), część nasączałem klejem cyjanoakrylowym (jak dla mnie lepszy jest klej cyjanoakrylowy ale wychodzi dużo drożej niż lakier).

Inna sprawa jest taka, że jakby z kartonem miały by być problemy to nie miało by sensu budowanie jakichkolwiek modeli z kartonu, a budujemy ich przecież wcale nie mało... widać po ilości wątków na forum.

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
O wyższości świąt...
Są makiety ze spieprzonym torem na korku i takie, na których jest pieknościowo ułozony tor na kartonie od wielu lat i jakoś nic się z nim nie dzieje.

Kagg

Paczangers roku
Reakcje
39 0 0
Zawsze będą tacy co będą polecali różne techniki na wykonanie tej samej rzeczy. Moim skromnym zdaniem by znaleźć "swoją" technikę wystarczy spróbować każdej i oceniając efekty wybrać :)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Na cholerę wam te kartony i korki. Klejcie tor do dechy. I tak po zalaniu toru wikolem dźwięk jadącego taboru będzie się nieco niósł, a przynajmniej nie będziecie mieli zgryzu z rozwarstwianiem, kruszeniem, odpadaniem i takimi tam różnymi historyjkami.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.866 62 10
Na cholerę wam te kartony i korki. Klejcie tor do dechy. I tak po zalaniu toru wikolem dźwięk jadącego taboru będzie się nieco niósł, a przynajmniej nie będziecie mieli zgryzu z rozwarstwianiem, kruszeniem, odpadaniem i takimi tam różnymi historyjkami.
Przyklej sobie tor bezpośrednio do dechy i zaszutruj.Potem zobacz czy jesteś z tego zadowolony , bo wygląd mało fajny będzie + 0 realizmu.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
No właśnie, po czym? :D Korek i karton to nie jedyne materiały pozwalające na wykonanie torowiska o realnym przekroju. Napisałem ogólnie o klejeniu do dechy jako o klejeniu do bardziej stabilnego materiału niż tamte. To też da się wymodelować.

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Nie jestem strikte kolejowy ale od czegoś się przygoda z H0 zaczęła i na własnym ( bardzo skromnym ) doświadczeniu wiem , że nie ma co ciąć kosztów stosując zamienniki takie, jak na przykład, karton zamiast korka pod tory . Mi się karton nie sprawdził tylko sobie materiał zbabrałem przez eksperymenty :cry:.

ANAKIN

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ładuj korek - łatwy w obsłudze i nie koniecznie drogi można popytać w hipermarketach budowlanych i kupić za małe pieniądze uszkodzone ( wyszczerbane ) najtaniej wychodzą rolki - docinasz i masz elegancki długowieczny materiał. Odpadki i inne wyszczerbki wykorzystasz do czegoś innego (ukształtowanie terenu).

jakkek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja jakoś rok temu położyłem jako podkład piankę pod panele i do tej pory jest wszystko ok. (Post z tą pianką pod panele to mój pomysł.) :)