• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja BR01 na Pm1-1

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam.
Po długim namyśle zabrałem się powoli za spolszczenie BR01.Podobno takie coś jeździło u nas jako Pm1-1 a potem Pm2-35.
Mój znajomy maszynista z Tomaszowa Mazowieckiego jak zobaczył model,pierwsze co powiedział to:eek:ooo Pema.No i sie zaczęło.Mówi że taką widział kilka razy na szlaku i nawet kiedyś była w parowozowni Tomaszów.Opowiadał że bardzo zadbana była,drużyna ciągle ją czyściła.Jak wszystkie pemki ta była z Bydgoszczy.
Tak czy inaczej zrobię sobie taką Pm1-1 :)
Na początek pomalowałem na biało obręcze kół a w następnym etapie oznaczenia.Przy okazji zdjęcia z "sekcji" :D
Modelik rewelka.Fajnie rozwiązany napęd(silnik Maxon 5cio polowy)panewki na osiach,walczak z odlany z metalu,no i dek w tenderku a dzwięk z dwóch głośniczków powala.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Według tego co słyszałem Pm1 była maszyną niemieckiej serii 03. Na pkp zaliczono ją do innej serii bo czymś tam się rózniła od innych "nulldrajów", ale w latach pięćdziesiątych włączono ją do serii Pm2, jak pozostałe Br 03.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No wiedziałem że kij w mrowisko wsadziłem :D Pomijając fakt że NIGDZIE NIE MA ZDJĘCIA ANI WIARYGODNEJ WZMIANKI O TAKOWEJ MASZYNIE proponuje wszelkie dyskusje na ten temat prowadzić w innym wątku a nie zaśmiecać tego. :devil:
Ja się tylko opieram na przekazie człowieka co ponad 30lat przesiedział w budkach różnych maszyn i nie jeden kilometr nimi zrobił.Niektórzy fachowcy od parowozów to na g...mówili papu jak one jeździły a najwięcej mają do powiedzenia w tej materii.
I jeszcze jedno te maszyny weszły do służby na PKP 63 lata temu więc kto z nas mógł to widzieć??

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
tomek 05 napisał(a):
NIGDZIE NIE MA ZDJĘCIA ANI WIARYGODNEJ WZMIANKI O TAKOWEJ MASZYNIE
Niemieckie archiwa nie wystarczą?

Code:
Hersteller: Borsig Lokomotiv-Werke GmbH
Baujahr: 1931
Fabriknummer: 14408
Bauart: 2'C 1' h2
Spurweite: 1435 mm
Lebenslauf:
DRB 03 027
->'45 PKP Pm1-1
(von PKP mit 01 027 verwechselt und nach Erkennen des Irrtums in Pm2-35" umgezeichnet)
->'?? PKP Pm2-35"
+11.12.72
Lebenslauf:
DRB 03 027
->'45 PKP Pm1-1 \{von PKP mit 01 027 verwechselt und nach Erkennen des Irrtums Anfang der 50er Jahre in Pm2-35" umgezeichnet\}
->'?? PKP Pm2-35"
+11.12.72

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
hugwa napisał(a):
Niemieckie archiwa nie wystarczą?
No może wystarczą.Źródło proszę i autora;)
A tak w ogóle to sie nie upieram tyle że nie ma nawet zdjęcia...
Czytałem wszystko na ten temat,przekopałem neta i nic.Pustka ew.domysły.
Zamykamy temat pochodzenia.Mam takie widzimisie i sobie zrobię Pm1-1 z BR01
I tak przekopie wszystko aż znajdę coś na ten temat ;)

A tu taki rysunek Mariusza Plewki na którym widać że walczak na bank jest z BR01 i zbiorniki powietrza pod pomostem ale budka coś nie ta bo wygląda na tą z BR03 i tender 32D2

Załączniki

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
hugwa napisał(a):
Chciałoby się powiedzieć: igruszka - pierwyj sort.
Cała para w gwizdek.
Coś taki dożarty?Fajny modelik tylko trzeba trochę pracy w niego włożyć.Lepszy niż golas z Fleśmana albo Roco pokrzywione!Tu jest kompromis cena-jakość.Myślę że BR za 1700.- masówka z firmy.......na pewno nie jest konkurencją dla tej igruszki.Ja klepie Pm36 i uwierz że będzie taka że mucha nie siada.Tylko ile będzie warta???Na pewno nie tyle co ta za oceanu.Sam wiesz ile to czasu i pracy kosztuje nie mówiąc o kosztach ubocznych.
Pozdrawiam

Ps.Pytania o model do Damiana proszę kierować.Może jeszcze będą.Ta edycja sie wyczerpała :cry:

Reakcje
0 0 0
oi oi oi :!:
Temat ten ruszyłem już dawno temu i nawet takową konwersję tylko że w eNce popełniłem .
tomek 05 napisał(a):
Ja się tylko opieram na przekazie człowieka co ponad 30lat przesiedział w budkach różnych maszyn i nie jeden kilometr nimi zrobił.
Tylko że 30 a nawet 40 lat temu Pm1-1 już dawno nie istniała i nawet słuch po niej zaginął .
Ale dobra bez dyrdymałów - konkret
Wiatrownice -złe . Powinny być Wagnera
I poszperaj w necie a propos tendra ;)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
tomek 05 napisał(a):
Coś taki dożarty?
Nadinterpretujesz.
Nie jestem skrajnym purystą taborowym, ale pakowanie pieniędzy i czasu w bajkowe modele wydaje mi się durne.
Równie dobrze mógłbyś zając się "dalszym spolszczeniem" SU29

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja tu czegoś nie rozumiem...
Pm 1-1 - to podobno późniejszy Pm 2-35... A ten - jak wiadomo - to wyprodukowany właśnie przez Borsig'a parowóz BR03-027...
No to skąd pomysł na 01 ???

Pewnie, że można se zrobić przebudowę czegokolwiek na cokolwiek i potem - szukać ideologii...
(Sam to przechodziłem z BR 39 i Pt-1... :D )
Ale to - tak czy inaczej - przypomina mi konwersję... TIE Fightera w barwach NATO... :LOL:

S.

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 0 1
No niby 03, ale są źródła, które podają, że był to parowóz BR01 053 to za Parowozikiem nr 2/94, w necie też gdzieś widziałem wzmiankę o tej 01 i że akurat ten numer wypuszczono w modelu w ep II w zielonym malowaniu.
A jaka jest prawda...?

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
W książce Sobolewskiego "Konstrukcja i projektowanie parowozów" jest w jednej wkładce zdjęcie z dokumentacji Pm 2 i ma kocioł z Br01. Nie wiem na ile można traktować te źródło jako wiarygodne. Wydaje mi się, że książka z 55 roku nie będzie zawierać jakiś domysłów i "gdybanek".

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
kofacela napisał(a):
są źródła, które podają, że był to parowóz BR01 053
Są źródła, które podają, jakoby w Klewkach Talibowie....
Code:
Hersteller: Berliner Maschinenbau-Actien-Gesellschaft BMAG vormals L. Schwartzkopff
Baujahr: 1928
Fabriknummer: 9007
Bauart: 2'C 1' h2
Spurweite: 1435 mm
Lebenslauf:
DRB 01 053
->'45 DRw
+28.11.46

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 60
Tabor 19
Tabor 12