• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konstrukcja pod makiete

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.036 24 8
W takim razie zaczynam moja konstrukcje na bazie 18 mm. Wyglada "pancernie", ale bedzie stabilne. Czy rama na wysokosci 75cm bedzie ok? Widzialem w Leroy metalowe nogi, do ktorych mozna zamontowac kolka, ktore pozwola - w razie koniecznosci - delikatnie przesunac cala makiete. Z tego co widze, to kratownica bedzie chyba najlatwiejszym elementem mojej konstrukcji i najgorsze jeszcze przede mna? Bede wdzieczny za wszelkie rady tych, ktorzy to juz przeszli i maja doswiadczenia w budowaniu makiet. Czy w Polsce sa jakies kluby organizujace roznego rodzaju warsztaty pomocne przy budowaniu makiet?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.036 24 8
Widze, ze na forum maly ruch i chyba wszyscy jeszcze odpoczywaja po Swietach?:( Ja w takim razie walcze dalej ze swoja konstrukcja, bo mam ambitny plan zakonczenia tego etapu jeszcze w tym roku. Moze w miedzyczasie ktos sie odezwie?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.036 24 8
Witam wszystkich w Nowym Roku. Zrealizowalem swoj ambitny plan budowy konstrukcji pod makiete co do milimetra ...... i kiedy zobaczylem moje dzielo, przypomnialy mi sie slowa Krisa - "grubo" :) Oj tak, sama konstrukcja wyszla juz grubo, a przeciez nie zaczalem jeszcze robic makiety. Widze, ze chyba przesadzilem z jej wielkoscia, bo ograniczylem sobie znacznie dojscie do makiety z dowolnej strony. Biorac pod uwage jej szerokosc jest to niezbedne, a ja chcialem miec duza makiete i chyba to byl blad? Mimo, ze planowalem umiscic kola pod nogami konstrukcji, zeby ja mozna bylo przesuwac, mysle ze gotowa makieta bedzie miala swoja wage i chyba takie przestawianie nie bedzie dla niej dobre. W zwiazku z tym wszystkim prosze Was doswiadczonych forumowiczow o dobre rady i pomoc, bo na tym etapie moge jeszcze wszystko skrocic i zmienic :(

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
A co ty wujka Google nie znasz? OK, kawa na ławę.

Wpisz następujące hasło "how to build railway benchwork" jeśli znasz angielski to masz pełno filmów na YouTube z opisami radami etc... Jeśli Twój angielski jest słaby to pooglądaj zdjęcia których też nie brakuje. Będziesz mógł zobaczyć jak inni realizowali tego typu projekty.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.036 24 8
Wujka znam i te filmy tez. Obejrzalem ich duzo i tych anglo i niemieckojezycznych, ale widze ze mimo to zrobilem zbyt duza konstrukcje. Wszyscy radza, ze z kazdej strony dochodzac do makiety ma sie dostep do 70 cm w glab. Musze chyba zmnijszyc moj projekt i juz.:(

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Musze chyba zmnijszyc moj projekt i juz.:(
to zależy od warunków jakie będą w pomieszczeniu. Jeżeli jest to tylko makieta w pomieszczeniu to możesz porobić "dziury" w makiecie, aby dojść do każdego miejsca od spodu makiety. Na "dziurze" robisz np. las, wzgórza, ewentualnie miasteczko czy coś w tym stylu. Chodzi mi o to, aby "dziura" była łatwa w demontażu gdyby coś się działo na końcu makiety lub w czasie robót przy niej. Tylko żeby robić "dziury" w makiecie projekt całości musi być bardzo dobrze przemyślany co i gdzie ma przebiegać. Mówię tu o okablowaniu makiety, tory, itp itd.....

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Patrząc na Twoją makietę to wygląda w pierwszym momencie jakbyś chciał umieścić dużo torów nie wiadomo po co. Jak wydałeś kasę na sklejkę to masz problem.
Jeden z kolegów wyraźnie napisal , że duże makiety buduje się na kratownicy z kantówki. Rozmiar kraty zależny jest bardziej od pokrycia niż od długości i szerokości ponieważ pod spodem umieszczasz nogi w takiej odleglości żeby listwy usztywnione sklejką nawierzchiową się nie uginały. Mało tego , w makietach wielopoziomowych nie stosuje sie pełnego blatu i grubych kratownic bo zwiększa to znacznie rozmiar makiety. Na dole musisz mieć min 7 cm do swobodnego przejazdu i dodaj teraz grubość kratownicy 10 cm ze sklejki. Żeby pociąg mógł pokonać 17 cm do góry musi mieć jakieś 5 m toru. Można wycinać w kratownicy dziury ale przy Twojej ilości toru to bez sensu robić wielką i gęstą kratownice i następnie wszystko poszatkować.
Usztywnienie konstrukcji może zapewnić wykonanie tuneli w postaci "skrzynek" lub odpowiednie polączenie górnego i dolnego poziomu wręgami tworzącymi skrzynki.
Radzę jeszcze raz przemyśleć układ makiety. Przecież tam musi być jakiś temat. Jeden temat. I nastepnie sprawdź czy da sie po tym jeździć , czyli promienie i spadki. Potem jeszcze sprawdź czy da się to wbudować w wolną przestrzeń i jeszcze będzie można to obsługiwać. Zasięg reki to oczywiście 70 cm ale tylko przy wysokości 90 cm . Jak makieta jest wyżej to zasięg maleje. Pamiętaj o tym ,że zawsze wagon wykoleja się w najdalszym miejscu , na to nie ma rady.
O takich drobiazgach jak możliwość wymiecenia śmieci z najdalszego kąta i dostępność do gniazdek elektrycznych i przebiegających w ścianach rur nie warto wspominać. O odkurzaniu całości i czyszczeniu torów oczywiście sam pamietałeś.
Budowa makiety jest tylko trochę trudniejsza niż budowa w realu i obowiazują tu te same normy i prawa fizyki. Zwykle projekt np domu sklada się z koncepcji czyli architektóry i szregu projektów branżowych wykonywanych przez specjalistów. Najpierw namaluj więc koncepcje a potem zacznij być specjalistą od ruchu kolejowego ,konstruktorem mechanikiem elektrykiem automatykiem stolarzem i architektem wnętrz i krajobrazu. Gwarantuję , że po 5 latach bedziesz przy dobrych wiatrach mógł śmigać po makiecie.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.036 24 8
Jestem wlasnie na etapie zmiany projektu i sprobuje wyeliminowac kilka rzeczy, zmniejszajac m.in stacje podziemna i eliminujac podjazdy. Zostawie uklad "L", ale przy lekko zmniejszonych wymiarach, zeby byla mozliwosc przesuniecia makiety w razie potrzeby dostania sie do najdalszej czesci oraz latwego dostepu ze wszystkich stron. Jak tylko skoncze nowy projekt poprosze forumowiczow o komentarz i ew wskazowki zmian. Ogladajac wiele makiet widzialem, ze cale piekno nie pochodzi z dlugosci toru i komplikacji ich ukladu, tylko wazne sa tu rozne dopracowane szczegoly i drobiazgi, a jednak - chyba blednie - poszedlem w tory. Czlowiek chcialby miec fajna duza makiete, zeby spelnic marzenie zycia, a miejsca jest ile jest, do tego dochodza roznego rodzaju prawa, w tym prawa fizyki .... I potem trzeba robic korekty.:)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Duża makieta , mała frajda bo musisz mieć wszystko w automacie. Jak manual to 3 lokomotywy na raz. Jedna robi tylko kółka a dwie mogą być w ruchu

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 103
B
Planuję 5
Planuję 5
B
Planuję 8
Planuję 117