• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koniec cabview. UTK dokręca śrubę.

Reakcje
3.746 32 0
Do 15 października nic się nie wydarzy bo MON musi wydać rozporządzenia do ustawy (m.in tam musi się znaleźć wzór oznakowania, wzory dokumentacji niezbędnej do wydania zakazu itd.)
Niezwykle ciekawa teoria, czyli czekamy do 15 października...
Tymczasem w Twojej wypowiedzi widzę kilka nieścisłości i pomyłek.
MON ? A czemu nie MSW ? Co ma MON do ustawy uchwalonej przez sejm ? Co MON ma do cywilnych wzorów pism i tabliczek ? Nawet tabliczki z nośnością mostów, jakie od lat stoją przy niektórych obiektach lub są stawiane na czas manewrów czy przejazdu kolumn wojskowych nie są autorstwa MON, a wzór tabliczki informujący o zakazie fotografowania, jest ciągle aktualny i widziany w przestrzeni publicznej (co może niektórzy nie wiedzą, np. na płotach wielu terenów wojskowych nigdy nie znikł). Linki poniżej
https://znaki-bhp.pl/produkty/101_tereny_wojskowe
https://fotoprawo.nikon.pl/wp-content/uploads/fly-images/3798/pap_20040408_085-1270x1270.jpg

To nie MON będzie ochraniał obiekty hipotetycznie objęte zakazem fotografowania, tylko policja, SOK, straż zakładowa, wodna czy nawet graniczna. MON-owski wzór oznakowania ? MON-owskie wzory dokumentów ? Szczerze ? Nie mam pojęcia o czym piszesz, bo tak to nie działa. "Obiekt ważny dla obronności kraju", to nie koniecznie obiekt zmilitaryzowany.

Z tym zawsze ministerstwa mają problem, a teraz dodatkowo zapewne jeszcze nie (ma) nikogo, kto takie rozporządzenia podpisze, bo jest kampania wyborcza i nikt sobie głowy nie zawraca bieżącymi obowiązkami.
Nie ma kto podpisać ? a np. tytułowe pismo z UTK ktoś podpisał i rozesłał. W ubiegłym roku też ktoś zmniejszył rozdzielczość obrazów wybranych obiektów na stronie geoportal.gov.pl, czyżby odpowiednie wzory podań, jakie obiekty „rozmyć”, też MON opracował ? Myślę też, że jak już minie 15 października i będzie rządzić np. opozycja, znajdą się tacy, co będą pisać, że tabliczek na dworcach nie ma (hurrra), bo rządzi opozycja (szybko zapominając, że ich nie było, ale będą twierdzić, że na pewno by były). A co będzie jak dalej będzie rządzić obecnie rządząca partia ? Rozumiem, że w końcu "coś" zostanie podpisanie. Tak ? A może jednak nie będzie podpisane ? Szacunek, za interesujące podejście do tematu ale mam obawy, że gdy nadejdzie rok 2024 i nic się nie zmieni (niezależnie kto będzie rządził), zawsze znajdzie się ktoś (bez urazy), kto znajdzie pomysł na to, i wytłumaczenie, dlaczego nie ma jeszcze stosownych tabliczek na dworcach czy peronach i dlaczego nadal fotografujemy sobie kolej z miejsc ogólnodostępnych, publicznych

Podstawowa różnica pomiędzy dawnym zakazem a obecnym polega na tym, że kiedyś zakaz był ogólny, a ten będzie punktowy - dotyczący konkretnych obiektów. Co nie musi przeszkadzać np. PLK w zasypaniu MON-u wysłaniem nawet kilku setek czy tysięcy zgłoszeń obiektów mających podlegać takiemu zakazowi.
Rozumiem, że tysiące zgłoszeń (bo przecież kolej nie jest wyjątkowa pod tym względem) będzie też wysyłać Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, Zarząd Wód Polskich, LOT, Zarząd Lasów Państwowych, Straż Graniczna, Państwowa Straż Pożarna, setki zarządów różnych spółek Skarbu Państwa itp. itd. Dlaczego widzisz pole do popisu tylko dla PLK ? Wszak każda z wymienionych instytucji ma „pod sobą” setki / a może tysiące "ważnych dla obronności kraju" obiektów. Dostrzegam jednak i widzę nieco ostrożniejsze podchodzenie do tematu przez Ciebie (ukłony za to), bo piszesz o punktowych obiektach, a nie o wszystkich jak leci, jak to napisał jeden z przedmówców, o kolejowych sraczach. Może jak postawią taką tabliczkę obok torów prowadzących na plac budowy elektrowni jądrowej, czy przy torach terminalu załadunkowego w Gdyni, wszyscy napiszą "ooo, a jednak są zakazy !". Tylko że, tabliczki, akurat w takich miejscach, wcale mnie nie zdziwią, bo za próbę fotografowania czynnych torów na terenie gdyńskiego portu już 5 lat temu byłem pouczony przez ochronę, która bardzo szybo zjawiła się przy mnie, dodam ...portu na Oksywiu, ...wojennego :(

Dodatkowo, PKP PLK to przecież jedna z dziesiątek spółek należących do Spółki Grupy PKP z udziałem PKP S.A. i nic jej do np. lokomotywowni będącej własnością Kolei Wielkopolskich czy PKP IC, dworca będącego własnością PKP S.A. czy lokomotywy ET22 będącej własnością PKP Cargo. Rozumiem, że napisałeś PLK w pewnym skrócie, i po 15 października wszyscy będą wysyłać takie pisma (do MON ?). A może wygra opozycja ? Wówczas będzie doskonały argument do „wycofania się rakiem” z "już, już, już" widzianych oczami co niektórych tabliczek zakazujących używania na peronach dworców m.in. aparatów fotograficznych w smartfonach – bo chyba nikt nie ma wątpliwości (jeżeli takie tabliczki zawisłyby na peronach), że SOK będzie ścigał każdego, kto będzie nieco wyżej trzymał w dłoni smartfona (sarkazm).

Bo urzędnicy wolą sobie czasem zapewnić zabezpieczenie "na wszelki wypadek", aby nikt ich w razie jakiegoś zdarzenia nie zabierał na przesłuchania, albo próbował postawić zarzuty.
Jakby tak urzędnicy chcieli zapewnić sobie zabezpieczenie „na wszelki wypadek”, to już w miesiąc / dwa po wybuchu wojny na Ukrainie mielibyśmy stosowne tabliczki rozwieszone wszędzie gdzie się da. Moglibyśmy mieć też od 1,5 roku stan zagrożenia wojną, i godz. policyjną... Interesujące jest też to, a o czym napisałem w dyskusji w gadkach szmatkach, w temacie o zakazie fotografowania, że żadna ustawa uchwalona w lipcu tego roku, nie jest (i nie była) potrzebna, do tego, aby ktoś podjął decyzję o wywieszeniu takich tabliczek na obiektach "ważnych dla obronności kraju", temu pisałem, że wspomniana ustawa nic tak naprawdę nie wniosła w temacie, przez co uważam ją za niepotrzebną i chyba celowo uchwaloną, tylko po to, aby dyskutować o "zakazie", a nie o innych, bieżących problemach

Tabliczkę z całościowym zakazem kręcenia, fotografowania i nagrywania dźwięku można sobie kupić samemu, i powiesić np. na ścianie pokoju. Myślę, że co niektórzy chyba lepiej by się poczuli, gdyby w końcu takie tabliczki mogli oglądać. Przepraszam oelka49-26, nie bierz tego do siebie, akurat nie mam na myśli Twojej osoby, a kilku znajomych z Olsztyna, którzy ciągle podnoszą temat zakazu jak tylko mnie spotkają
https://allegro.pl/oferta/tabliczka..._unit_id=67c15b72-f3ac-4456-ae4f-cf89968fc403

Kończąc. Przepraszam, za sarkazm i pewne drwiny, ale naprawdę ciężko nie reagować w taki sposób na zaprezentowaną "kolejną teorię", wieszczącą „apokalipsę miłośników kolei” tym razem po 15 października. Proszę również Administratorów o przeniesienie tematu do gadek szmatek, tak jak kiedyś nastąpiło to z tematem o powrocie zakazu fotografowania. Coś mi się wydaje, że po 15 października (nie ważne kto wygra) zaczną tu dominować teorie wybitnie polityczne.

Ostatnio edytowane: