• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Kolory stosowane na PKP, według palety RAL

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.680 32 1
Mam jeszcze pytanie do pana Krzysztofa.
Zawsze mnie to zastanawiało. Chodzi o kolor oznaczeń na wagonach osobowych (numery) wydawało mi się zawsze ,że były one w kolorze białym.
A na modelach robionych przez producentów (choćby wspomniana wyżej Bipa firmy Rivarosssi ) oznaczenia są w kolorze kremowym (chyba)
Panie Krzysztofie jak więc było to w rzeczywistości ? Biały ,czy kremowy ? Jaki to numer RAL do oznaczeń ?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Bardzo jasny kremowy (kość słoniowa), prawie biały, stąd takie wrażenie, ale numeru RAL nie znam. Krzysztof z pewnością pomoże.
Począwszy od epoki IVa (czyli od lat ok.1968-70) oznaczenia na ciemnym tle, przynajmniej na wagonach osobowych (pomijając oznaczenia dot. hamulca, znaki ostrzegawcze , oznaczenia króćców itp.) powinny być wykonywane w kolorze kości słoniowej.
Normy PN określały ten kolor jako: "kość słoniowa - do żółtego" :).
W praktyce, na modelach napisy te wykonywane są najczęściej kolorem RAL 1014 (Elfenbein), ewentualnie RAL 1015 (Hellelfenbein).

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
69 0 0
Począwszy od epoki IVa (czyli od lat ok.1968-70) oznaczenia na ciemnym tle, przynajmniej na wagonach osobowych (pomijając oznaczenia dot. hamulca, znaki ostrzegawcze , oznaczenia króćców itp.) powinny być wykonywane w kolorze kości słoniowej.
Normy PN określały ten kolor jako: "kość słoniowa - do żółtego" :).
Bardzo ciekawe. Czy poniższe żółte oznaczenia klasy wagonu to właśnie wykorzystanie tego zapisu normy?
zolte1.jpg

1984

zolte2.jpg

druga poł. lat 70.?

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Pytanie do mających wzornik.
Jaki kolor RAL jest na dachu SP45-204 lub jak jest na oryginalnej SP45-184?
Nie wiem jaki kolor jest na oryginalnej SP45-184, ale (ponieważ mam wzornik RAL :)) mogę powiedzieć, że (odejmowane) segmenty dachu w modelu SP45-204 pomalowane sa kolorem szarym RAL 7037, natomiast pozostała część dachu ma kolor górnej części nadwozia, czyli RAL 6021.
[DOUBLEPOST=1474153464][/DOUBLEPOST]
Jeszcze jedno pytanko, jakim RAL jest pomalowana SM42-894 (Piko 59268) ?
Jest to kolor RAL 6029 (Minzgrün).

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.680 32 1
Korzystając z wiedzy fachowej i odpowiedzi udzielanych tutaj ,chciałem jeszcze zapytać pana Krzysztofa.
Panie Krzysztofie na jaki kolor były malowane pudła wagonów do przewozu przesyłek typu 211K ,przebudowanych w latach 80-tych z wagonów 202L ?
Czy to był też kolor czerwony tlenkowy RAL 3009 ?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Korzystając z wiedzy fachowej i odpowiedzi udzielanych tutaj ,chciałem jeszcze zapytać pana Krzysztofa.
Panie Krzysztofie na jaki kolor były malowane pudła wagonów do przewozu przesyłek typu 211K ,przebudowanych w latach 80-tych z wagonów 202L ?
Czy to był też kolor czerwony tlenkowy RAL 3009 ?
Tak, to był tan sam kolor, stosowany do malowania nadwozi innych wagonów towarowych PKP budowy normalnej (węglarek, krytych, częściowo również platform).

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
248 0 0
Panie Krzysztofie,
mam pytanie o kolory RAL stosowana w malowaniu wagonów - "ryflaków" pod wagony spalinowe SN61. Takie jak na zdjęciu - skanie poniżej (źródło Koleje Małe i Duże Nr 5/2001)
SN61083_Chojnice_1986.JPG

Dokładnie chodzi o dwa schematy jak na przedstawionych dwóch modelach ROBO poniżej:

Robo 101gdy990 - epoka IVa
czy są to:
RAL 6019 pas górny ?
RAL 6007 pas dolny ?
36_20121102110651_101Agdy990_2.jpg

i Robo101ols958 epoka IVc
czy są to:
RAL 6019 pas górny ?
RAL 6005 pas dolny ?
18_20120613184402_101Aols958la.jpg

Czy powyższe schematy stosowane na wagonach były rzeczywiście zgodne z malowaniami SN61 podczas napraw w ZNTK w tych okresach ???