• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Kolory stosowane na PKP, według palety RAL

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.578 10 0
Może ktoryś z kolegów poda numery RAL (lub inne) do jednego z klasycznych malowań "kibli" czyli żółto /ciemoniebiesko? "Zagoglałem" się na śmierć i...nic nie znalazłem . (zdjęcie z tego forum opisane jako pobrane z drechselszajbe.de)

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Lokfan, w okresie "klasycznego malowania" EN57 nie było RAL ani nic podobnego! Kolory były takie jak podałeś czyli żółto/ciemnoniebieski:podstepny:(y).

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.578 10 0
Lokfan, w okresie "klasycznego malowania" EN57 nie było RAL ani nic podobnego! Kolory były takie jak podałeś czyli żółto/ciemnoniebieski:podstepny:(y).
Wiem, że PKP z takich udogodnień jak paleta RAL dawniej nie korzystała :) Niemniej zależy mi na jak najbardziej zbliżonej kolorystce wg obecnej palety RAL. Tak naprawdę, chodzi mi o malowania składów "berlińskich" SKM w Gdańsku, ale z tego co pamietam (a pamietam) były identycznie malowane jak ówczesne ciemnoniebieskr EN 57. :) Zaś tak dla ciekawosci podam że system RAl powstał w ...1927 roku więc jest już dość zaawansowany wiekowo :) Niemcy w czasie II WW z niego korzystali malujac swój sprzęt wg tego systemu .

Reakcje
4 2 0
Witam, poszukuję koloru do Bhp Rivarossi, stacja Skarżysko-Kamienna. Czy RAL 6008 będzie odpowiadał? Chodzi oczywiście o poszycie boków- kolor oliwkowy.

Może ja doprecyzuję. Chcę zmienić oznaczenia stacji macierzystej na Toruń. I tutaj pytanie, czy jest to kalka, czy też jest namalowane. Czy da się to ściągnąć rozpuszczalnikiem a'la zmywacz do paznokci, czy też zamalować i dopiero nakładać nową kalkę.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.973 180 15
Witam, poszukuję koloru do Bhp Rivarossi, stacja Skarżysko-Kamienna. Czy RAL 6008 będzie odpowiadał? Chodzi oczywiście o poszycie boków- kolor oliwkowy.

Może ja doprecyzuję. Chcę zmienić oznaczenia stacji macierzystej na Toruń. I tutaj pytanie, czy jest to kalka, czy też jest namalowane. Czy da się to ściągnąć rozpuszczalnikiem a'la zmywacz do paznokci, czy też zamalować i dopiero nakładać nową kalkę.

6008 kolor ok

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
czy jest to kalka, czy też jest namalowane
W tego rodzaju produkcji nie stosuje się kalkomanii. Wszystkie oznaczenia i napisy są malowane.
Zaś co do ich usuwania, to różnie z tym bywa, w zależności od producenta i konkretnego modelu. To znaczy czasem udaje się usunąć same napisy, bez naruszenia powłoki malarskiej tła, innym razem nie jest to możliwe.